Cum a profitat Băsescu de vacanţa Guvernului: de la băile de mulţime la un „război“ de trei zile cu Ungaria
0Traian Băsescu a fost cât se poate de activ în ultimele săptămâni. Deşi Guvernul a intrat în vacanţă, preşedintele a dovedit că preferă să amestece afacerile statului cu plăcerea băilor de mulţime.
Încă din prima zi de vacanţă guvernamentală, Băsescu a convocat şedinţa CSAT, pentru a discuta subiectul privatizării CFR Marfă. Sedinţa s-a încheiat, însă, fără o concluzie, iar subiectul a rămas în aer.
Ulterior, şeful statului a avut mai multe apariţii: a mers la Sulina, unde a ţinut un discurs adresat copiilor români de peste hotare, şi-a făcut apariţia la Neptun şi s-a lăsat fotografiat alături de turiştii pe care i-a întâlnit, iar în cele din urmă s-a retras alături de familie la restaurantul „Cireşica“.
Perioada relaxantă nu a durat, însă, mult.
La câteva zile după aceea, şeful statului şi-a făcut apariţia pe şantierul tronsonului de autostradă Arad-Nădlac, unde i-a apostrofat pe membrii Guvernului şi a declarat că situaţia de acolo este „o expresie şi o emblemă a neputinţei“, semn de „proastă guvernare“. Cu această ocazie, a lansat un apel la adresa Guvernului, cerându-le miniştrilor „să se trezească“.
La acea dată, membrii Cabinetului se aflau, însă, în vacanţă.
La scurt timp, şeful statului a mers pe litoral şi, aflat în Mamaia, s-a lăsat imortalizat alături de turiştii din zonă. S-a plâns, totuşi, de mizeria din zonă şi a declarat că se simte mai bine la Neptun.
Nu se ştie care ar fi fost programul de vacanţă al preşedintelui, dacă în ecuaţie nu ar fi intervenit un element neaşteptat: vizita pe care un lider extremist maghiar a făcut-o în România. Liderul Jobbik, Vona Gàbor, a declanşat o binecunoscută avalanşă de reacţii după ce a declarat că îşi asumă un conflict cu România, dacă asta înseamnă să protejeze drepturile etnicilor maghiari din Transilvania.
Conflictul despre care vorbea liderul Jobbik a izbucnit mai rapid decât se aştepta. La declaraţiile sale a reacţionat însuşi preşedintele Băsescu, aflat la Universitatea de Vară din Harghita. Şeful statului a luat poziţie şi a afirmat că România va pune la punct Budapesta, avertizând că este ultimul an în care mai acceptă un astfel de comportament.
În ultimele zile, însă, la Palatul Cotroceni s-a aşternut liniştea. Marţi, atât premierul Victor Ponta, cât şi liderul Senatului, Crin Antonescu au reapărut în peisajul mediatic, iar ultima noutate cu privire la preşedinte a fost că acesta urmează cursuri pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă.
Preşedintele, în campanie pentru Mişcarea Populară
Cu siguranţă, însă, Băsescu nu se pregăteşte de o reorientare în carieră, susţine politologul Daniel Şandru.
Contactat de „Adevărul“, Şandru a explicat că Traian Băsescu nu urmăreşte altceva decât consolidarea Partidului Mişcarea Populară şi a profitat de absenţa liderilor USL, plecaţi în vacanţă.
„Preşedintele are interesul de a recupera electoratul PDL, să mai rupă din zona electoratului PNL, în special din zona celor care sunt nemulţumiţi de alianţa cu PSD“, a explicat Şandru.
Totodată, politologul susţine că asocierea şefului statului cu PMP este „limpede“, în ciuda faptului că acesta a declarat, anterior, că nu este „propagandistul Mişcării Populare“.
„Permanenta afişare cu membrii partidului“, dar şi faptul că Traian Băsescu s-a implicat în formarea PMP încă de la început dovedesc, în opinia lui Daniel Şandru, că scopul urmărit de şeful statului este „recredibilizarea dreptei“.
„Băsescu este singura voce veritabilă a dreptei. A început o construcţie pe palier electoral şi a anunţat sprijinul său pentru noua mişcare“, el reprezentând, potrivit politologului, singura şansă a formaţiunii de a se impune pe scena politică. „Dacă PMP reuşeşte să coaguleze sateliţi precum Forţa Civică sau Noua Republică se poate ca, pe fondul unei incapacităţi a PDL, să asistăm la un transfer al electoratului“, arată Şandru.
De aceeaşi părere este şi sociologul Darie Cristea, care susţine, pe blogul său găzduit de site-ul „Adevărul“, că interesul electoral al preşedintelui se justifică prin prima apropierii faţă de Mişcarea Populară.
„Evident, Traian Băsescu nu este prezidenţiabil. Actualul preşedinte are însă o influenţă notabilă asupra Mişcării Populare care, după toate probabilităţile, va concura PDL-ul pentru poziţia de partid lider al dreptei nonguvernamentale.“, arată Cristea.
„Băsescu electrizează masele“
În opinia lui Daniel Şandru, Traian Băsescu a reînceput tradiţia băilor de mulţime, pentru că acestea îl avantajează.
„Băile de mulţime îşi au rolul lor. Traian Băsescu are o carismă de netăgăduit, electrizează masele şi a redimensionat discursul de factură naţionalistă. Toate acestea se aglutinează într-un cocktail populist, electoral.“, explică Şandru.
Totodată, el crede că declaraţiile făcute de liderul Jobbik „ i-au picat foarte bine “ preşedintelui, „i-au ridicat mingea la fileu şi toate acestea s-au combinat într-un fel de supă electorală“, pe fondul absenţei premierului Victor Ponta şi a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.
La rândul său, politologul Stelian Tănase a vorbit despre reacţia preşedintelui la declaraţiile făcute de liderul Jobbik, într-un text publicat pe blogul personal.
„Nu ştiu ce îl mai mână în luptă pe Traian Băsescu, aflat aproape de terminarea celui de-al doilea mandat“, a scris Tănase, arătând că, probabil, „Băsescu are nevoie de voturi la anul, la europarlamentare şi prezidenţiale, unde are candidaţii lui favoriţi“.