Verchere, OMV Petrom: Gazele din Marea Neagră pot ajuta la revenirea economică a României, dar Legea offshore întârzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christina Verchere

Gazele din Marea Neagră pot ajuta România să îşi revină din punct de vedere economic post-pandemie, însă modificările la Legea offshore întârzie, ceea ce erodează fundamentul economic al acestui proiect, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-un interviu acordat Agerpres.

„Gazul din Marea Neagră este o resursă descoperită şi evaluată, cu un potenţial ridicat de a contribui la recuperarea economică post-pandemie a României. Vorbim despre noi surse de venituri evaluate de Deloitte la 1,2 miliarde de euro pe an în etapele de producţie, despre noi locuri de muncă, dar şi despre şansa de a utiliza o resursă naţională care va contribui la eforturile României de a-şi îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon în industrie, producţie de energie, transport şi agricultură. Este o resursă care ar putea susţine dezvoltarea altor industrii conexe, cum ar fi petrochimia sau transportul, generând, astfel, creştere economică. Cheia pentru deblocarea proiectelor din Marea Neagră constă într-o legislaţie care oferă claritate, condiţii fiscale competitive şi stabilitate. Acestea sunt premisele pentru orice investiţie de amploare”, a declarat Verchere, în interviul acordat Agerpres.

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, unde a fost descoperit un zăcământ de gaze evaluat la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, producţia anuală a României este de 10-11 miliarde de metri cubi de gaze.

Christina Verchere a arătat că este vorba despre noi surse de venituri evaluate la 1,2 miliarde de euro pe an în etapele de producţie, despre noi locuri de muncă, dar şi despre o resursă autohtonă care ar putea susţine dezvoltarea altor industrii conexe, cum ar fi petrochimia sau transportul, generând, astfel, creştere economică.

Totodată, proiectul Neptun Deep ar atrage investiţii de mai multe miliarde în faza de extracţie, în condiţiile în care doar explorarea a implicat 1,5 miliarde de dolari.

Declaraţiile şefei OMV Petrom vin în contextul în care tonul investitorilor cu privire la demararea acestui proiect este din ce în ce mai pesimist. Dacă anii trecuţi erau avansate termene privind decizia finală de investiţii, în ultimele luni Exxon a anunţat că vrea să se retragă din proiect, iar reprezentanţii OMV Petrom spun că nu vor aştepta la nesfârşit ca autorităţile din România să ia o decizia cu privire la cadrul fiscal.