Vacanţe pe stadioane, un nou mod de a face turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţe pe stadioane, un nou mod de a face turism

Turismul sportiv s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi în ţara noastră, datorită fanaticilor care ar face orice să-şi susţină echipele favorite de fotbal. Un pachet, care include biletul de intrare la un meci precum Barcelona – Real Madrid, transportul cu avionul şi cazarea cu mic dejun, costă minimum 670 de euro.

Anual, peste 25.000 de turişti români cheltuie bani grei pentru a urmări competiţii sportive precum meciuri de fotbal, de golf sau întreceri de Formula 1, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Fotbalul rămâne „sportul rege“, având în vedere faptul că peste 50% dintre împătimiţii competiţiilor cumpără bilete pentru a vedea pe viu echipele favorite din Spania, Anglia, Italia sau Germania.

De departe, cele mai iubite echipe de fotbal sunt Real Madrid şi FC Barcelona, dar şi cele mai scumpe. De asemenea, derby-urile denumite „El clasico“, disputate între cele două echipe spaniole, sunt cele mai scumpe.

Dacă pentru o dispută a Barcelonei cu orice echipă iberică, pachetul turistic, care include zborul cu avionul, biletul la meci şi trei nopţi de cazare cu mic dejun, costă în jur de 280 de euro de persoană, atunci când se joacă „El clasico“, preţul se dublează.

S-au vândut toate biletele

Pe 29 noiembrie va avea loc în capitala regiunii Catalonia, mult aşteptatul meci FC Barcelona – Real Madrid. Toţi iubitorii fotbalului deabia aşteaptă să vadă cine sunt mai tari – Christiano Ronaldo, Kaka, Raul Gonzales, de la Real Madrid sau Lionel
Messi, Ibrahimovic şi Henry, de la echipa adversă. Cele două formaţii sunt atât de iubite şi de împătimiţii fotbalului din ţara noastră, încât la ora actuală cu greu mai găseşti un bilet la meci, chiar dacă pentru România au fost puse la dispoziţie în jur de 500 de bilete.

Se mai găsesc locuri doar la cagetoria I, unde preţul unui pachet turistic, care cuprinde transportul cu avionul cu toate taxele incluse, cazarea la hotel de patru stele cu mic dejun şi intrarea la meci, începe de la 900 de euro de persoană, potrivit datelor agenţiei Wens Tour. „Am terminat toate biletele, care s-au vândut ca pâinea caldă. Mai avem locuri doar pentru returul din aprilie care se va juca la Madrid“, ne-a declarat un reprezentant al agenţiei Travel Studio.

Oricum, se găsesc bilete la meciurile Realului şi ale Barcelonei cu celelate echipe din campionatul spaniol, precum Sevilla, Valencia sau Espanyol. Dar cine sunt românii care cheltuie atât de mulţi bani doar pentru a vedea un meci de fotbal? „În general sunt copii de bani gata, dar şi angajaţi ai marilor companii, care câştigă bine şi care iubesc foart mult sportul“, explică Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT.

Premier League e mai ieftină

Steven Gerard, căpitanul echipei Liverpool   Foto: Reuters



Un alt campionat de fotbal care este luat cu asalt de fanii din toată lumea, inclusiv din România, este Premier League din Anglia. La fel ca şi în campionatul iberic, biletele pentru derby-uri disputate între echipe precum Arsenal, Chelsea, Liverpool sau Manchester United, sunt aproape duble la preţ faţă de meciurile normale.

Cu toate acestea, preţurile sunt mai ieftine cu cel puţin 30% faţă de cele de la meciurile Barcelonei. De exemplu, un pachet care cuprinde transportul cu avionul, două nopţi de cazare la un hotel de trei stele cu mic dejun şi intrarea la un derby precum Chelsea – Manchester United, costă în jur de 580 de euro de persoană, potrivit Travel Studio.

Totodată, chiar dacă stadioanele din Anglia au cel puţin 50.000 de locuri fiecare, cu greu mai găseşti un bilet la unul dintre meciurile echipelor favorite. De exemplu, la derby-ul Liverpool – Arsenal, care se va disputa pe 12 decembrie, s-au vândut peste 80% din bilete.