Subvenţii pentru animalele de rasă, pui şi producţia de seminţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat ieri alocarea de subvenţii pentru achiziţia de animale de reproducţie de înaltă valoare genetică şi pentru producţia de seminţe certificate. Totodată, Executivul va acorda

Guvernul a aprobat ieri alocarea de subvenţii pentru achiziţia de animale de reproducţie de înaltă valoare genetică şi pentru producţia de seminţe certificate. Totodată, Executivul va acorda subvenţii şi crescătorilor de pui, dar numai cu condiţia ca aceştia să respecte normele de biosecuritate.
Măsurile încearcă să-i impulsioneze pe producătorii şi fermierii români în vederea creşterii competitivităţii pentru a face faţă concurenţei în perspectiva integrări în Uniunea Europeană.
Crescătorii de animale pot achiziţiona bovine, ovine sau caprine, cu sprijin de la stat care poate ajunge până la jumătate din valoarea animalelor. Guvernul a aprobat ieri programul "Animale de rasă", în valoare de 20 de milioane lei. Astfel, vor putea fi cumpărate animale noi în circa 1.000 de mici ferme, estimează ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Subvenţia se acordă pentru animale de calitate confirmată prin certificate de origine, iar junincile din rase de lapte şi mixte trebuie să îndeplinească anumite cerinţe privind cantitatea de lapte. "Nu putem performa cu animale care asigură o producţie de lapte de 2.000 2.500 litri, faţă de 8.000 9.000 cât e producţia în Uniunea Europeană. Avem de investit în acest domeniu", a precizat ministrul agriculturii.
Ţinta acestui program o constituie în special fermele cu mai puţin de 20 de capete, ponderea sprijinului de la stat fiind cu atât mai mică cu cât sunt achiziţionate animale mai multe de către un singur beneficiar. Astfel, achiziţia a 3-10 juninci este subvenţionată cu 50%, dar nu mai mult de 2.000 lei/cap, în timp ce achiziţia a 41 50 de juninci este subvenţionată cu 25%, dar nu mai mult de 1.000 lei/cap.
Pentru a putea beneficia de ajotorul statului, crescătorii de animale trebuie să fi parcurs o formă de pregătire profesională în creşterea animalelor. Totodată, aceştia trebuie să-şi ia angajamentul scris că menţin în exploataţia proprie animalele achiziţionate cel puţin 5 ani, şi să încheie un contract de asigurare a animalelor. În cazul în care sunt achiziţionate juninci din rase de lapte, proprietarii trebuie să încheie un precontract pentru vânzarea laptelui către procesator.
Pentru achiziţia de berbeci şi ţapi din rase de carne, susţinerea statului nu depăşeşte 1.000 lei/cap de animal, iar pentru achiziţia de capre sprijinul este de maxim 500 lei pentru fiecare capră. Se pot achiziţiona între 20 şi 100 de capete. Pentru capre şi oi, angajamentul privind păstrarea animalelor în exploataţia proprie vizează o perioadă de 2 ani.
Programul are prevăzute şi sume pentru achiziţia de specii de găini mai puţin obişnuite în România, precum pitica americană, combatanta indiană şi combatanta pitică, sau a speciei de găini "Mătase japoneză".
46 de milioane pentru seminţe
Producătorii de semimţe şi material săditor vor primi sprijin în valoare de 46 milioane lei pentru producţia certificată oficial, ce va fi folosită în campaniile agricole din toamna 2006 şi primăvara 2007. Derularea fondurilor se va face prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Speciile subvenţionate sunt cartoful ajutor financiar între 25 35 lei/100kg, pomii altoiţi şi nealtoiţi, arbuştii frunctiferi (zmeur, mur, coacăz, afin), căpşun şi viţe altoite. Ajutorul financiar se alocă o singură dată pentru cantităţile de seminţe şi material săditor produse în ţară. Legea stabileşte că seminţele cumpărate pentru însămânţare sau plantare nu se comercializează, nu se folosesc în alt scop şi nu se păstrează pe stoc. În caz contrar sunt prevăzute amenzi cuprinse între 5.000 şi 20.000 lei.
Bani pentru ovina valahă cu coarne de tirbuşon
Guvernul a alocat ieri 3,3 milioane lei pentru protecţia a 70 de specii de animale vulnerabile, în pericol de dispariţie sau în stare critică. Potrivit Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), populaţiile cu mai puţin de 100 de femele sunt în stare critică, cele cu mai puţin de 1.000 de femele sunt în pericol de dispariţie, iar cele cu mai puţin de 5.000 de femele sunt populaţii vulnerabile. Pe listă se află bivolul românesc, pentru care sunt alocaţi 1.000 lei/cap, caprina albă de Banat şi caprina carpatină (80 lei/cap), ovina valahă cu coarne de tirbuşon (100 lei/cap) şi găina cu gât golaş de Transilvania.