Potanin, cel mai bogat om din Rusia şi apropiat al lui Putin, nu se află pe lista oligarhilor sancţionaţi. Ce avere are şi de ce nu o lasă moştenire copiilor săi
0Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia şi apropiat al lui Putin, nu se află pe lista oligarhilor ruşi sancţionaţi de Occident, scrie Businessinsider.com.
Cu toate acestea, averea sa netă a primit o lovitură masivă de când Rusia şi-a început invazia pe scară largă a Ucrainei: a înregistrat o pierdere de aproape un sfert din averea sa iniţială, coborând la 25 de miliarde de dolari potrivit Bloomberg, de la 30 de miliarde de dolari la începutul anului 2022, scrie BusinessInsider.com
Ce avere are
Potanin, în vârstă de 61 de ani, este acţionarul majoritar şi CEO-ul Nornickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat.
Potanin deţine 34,6% din Nornickel, potrivit Reuters. Nornickel este responsabil pentru aproape 22% din producţia mondială de nichel de calitate superioară şi pentru aproximativ 40% din paladiu. Compania a obţinut venituri de 17,9 miliarde de dolari în 2021, potrivit Bloomberg.
În 1990, Potanin a fondat Interros, un conglomerat cu participaţii în industrii, inclusiv minerit, energie şi imobiliare. În 2002 a fondat sub umbrela Interros compania imobiliară Open Investments, care a atins un vârf de 5,1 miliarde de dolari în 2018, arată site-ul web al companiei. Potanin şi-a vândut acţiunile din companie în 2010.
Potanin controlează compania farmaceutică rusă Petrovax, care a dezvoltat un medicament numit Polyoxidonium în 2020, potrivit Bloomberg.
Miliardarul are şi un portofoliu considerabil de imobiliare. Se pare că deţine spaţii de birouri, mai multe hoteluri în Moscova, terenuri în centrul Rusiei şi un club în apropierea Moscovei.
Cine este Potanin
Născut la Moscova în 1961, Potanin este fiul unui diplomat şi al unui medic. A studiat relaţiile internaţionale şi a continuat să lucreze opt ani la Ministerul sovietic al Comerţului Exterior.
Când avea 30 de ani, Potanin l-a cunoscut pe Mihail Prokhorov, care avea să devină viitorul său partener de afaceri. Împreună au fondat Compania Internaţională pentru Finanţe şi Investiţii şi apoi Onexim Bank, care a devenit cea mai mare bancă privată din Rusia la acea vreme.
Potanin a devenit preşedinte al băncii în 1992, la vârsta de 32 de ani.
În 1996, la scurt timp după ce Boris Elţin a fost reales preşedinte al Rusiei, Potanin a fost numit prim-viceprim-ministru responsabil cu energie şi economie.
Potanin a fost unul dintre cei şapte mari oligarhi care l-au ajutat pe Boris Elţin să fie reales ca preşedinte în 1996. Elţin l-a numit pe Potanin ca prim-viceprim-ministru din august 1996 până în martie 1997.
În timp ce lucra la Ministerul Comerţului Exterior, Potanin a condus programul „împrumuturi pentru acţiuni” care avea să devină sursa bogăţiei multor oligarhi.
În cadrul programelor „împrumuturi pentru acţiuni”, întreprinzătorii bogaţi şi băncile au împrumutat bani guvernului rus în anii 1990 în schimbul acţiunilor în companiile de resurse naturale ale ţării. Adesea, guvernul nu a putut rambursa aceste împrumuturi, lăsând multe dintre companiile de resurse naturale în mâinile unor indivizi bogaţi.
Prin acest program, Potanin a achiziţionat Nornickel, ceea ce l-a făcut cel mai bogat om din Rusia la acea vreme.
Programul de împrumuturi pentru acţiuni a creat mulţi dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi de astăzi, inclusiv Roman Abramovici, care valorează 13,9 miliarde de dolari şi deţine, de asemenea, acţiuni la Nornickel.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Abramovici a fost sancţionat de Marea Britanie. Multe dintre bunurile sale, inclusiv Chelsea Football Club, au fost îngheţate.
Deşi Potanin nu a fost sancţionat de Occident pentru invazia Ucrainei de către Rusia, relaţia sa cu Putin se întinde pe cel puţin două decenii.
Potanin a fost fotografiat la diferite evenimente cu Putin la care a participat din anul 2000 încoace.
În timp ce bogăţia lui Potanin este în mare măsură cunoscută, activele lui Putin nu sunt: Washington Post a raportat anterior că finanţatorul Bill Browder a ridicat potenţiala avere netă a lui Putin la 200 de miliarde de dolari în 2015.
Potanin s-a întâlnit de mai multe ori cu Dmitri Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei din 2008 până în 2012 şi apoi l-a susţinut pe Putin în campania sa de realegere. A ocupat funcţia de prim-ministru în perioada 2012-2020.
Potanin a fost unul dintre câţiva miliardari ruşi care au contribuit la finanţarea Jocurilor Olimpice din 2014 de la Soci. El a investit 2,5 miliarde de dolari într-o staţiune de schi şi alte facilităţi, conform Forbes.
Potanin a construit o staţiune de schi în Soci cu aproape 50 de mile de trasee, un centru de schi freestyle, un parc de snowboard, unul dintre cele două Sate Olimpice şi Universitatea Olimpică Rusă, a raportat Forbes.
Potanin a spus că nu a obţinut prea mult profit din investiţia sa în staţiunea de schi, potrivit BBC.
„Am schiat cu preşedintele Putin în Austria şi s-a vorbit că ar fi bine să avem astfel de staţiuni în Rusia”, a spus el pentru BBC în februarie 2013. „Este mai degrabă o chestiune de moştenire”, a adăugat el.
Ca şi alţi oligarhi ruşi, Potanin este un colecţionar de iahturi de lux
Potanin a cumpărat Anastasia de 248 de picioare în 2008 şi a vândut-o în 2018 la un preţ cerut de 75 de milioane de euro. Iahtul a fost scos pe piaţă pentru prima dată cu şase ani mai devreme, la un preţ cerut de 125 de milioane de euro.
În 2012, lui Potanin i-a fost livrat un alt iaht numit Nirvana.
Anastasia şi Nirvana au fost printre o serie de trei iahturi pe care Potanin le-a comandat de la constructorul de iahturi Oceanco din Ţările de Jos. Barbara, construit în 2017, este al treilea iaht din colecţie.
Barbara de 290 de picioare a fost la un moment dat listată la un preţ cerut de 165 de milioane de euro.
Nirvana de 289 de picioare include o piscină mică şi adâncă de 10 picioare şi un heliport.
Barca are şase punţi, care sunt conectate printr-o scară principală şi un lift din sticlă.
Nirvana, care a fost în Maldive la începutul lunii martie, este acostat în prezent în Dubai, potrivit urmăritorului de nave Marine Traffic.
Un alt hobby-ul miliardarului este hocheiul pe gheaţă. Într-un interviu din 2018 din Financial Times, Potanin a spus că joacă cel puţin de două ori pe săptămână, deţine propriul său patinoar privat şi, uneori, joacă cu Putin.
Potanin a fost căsătorit cu Natalia Potanina timp de 30 de ani. Ei au divorţat în 2014 pe fondul unei dispute publice cu privire la distribuirea averii miliardarului.
Potanina a declarat pentru Business Insider într-un interviu din 2014 că voia jumătate din averea de 15 miliarde de dolari a lui Potanin la momentul divorţului.
Agenţia Rusă de Informaţii Juridice a raportat ulterior că Potanina a primit 6,8 milioane de dolari pentru partea ei din apartamentul de lux pe care cuplul îl împărţea la Moscova (pe care Potanin l-a păstrat) şi trei loturi de teren din regiunea Moscovei.
S-a căsătorit cu a doua sa soţie, Ekaterina, în 2014. Se pare că au un copil împreună.
Potanin are trei copii din prima căsătorie: Anastasia, Ivan şi Vasili.
Potanin a cheltuit 10 milioane de dolari pentru nunta Anastasiei din 2018, care a avut loc la un hotel de lux de pe Riviera Franceză. Miliardarul a aranjat transferuri cu avioane private şi a plătit pentru ca oaspeţii să se cazeze la hotelul de cinci stele du Cap-Eden-Roc din Antibes.
Potanin a spus în 2010 că îşi va dona cea mai mare parte a averii către organizaţii de caritate în loc să o dea celor trei copii ai săi, pentru a-i ajuta „să evite presiunea de miliarde”.
„Averea mea nu va fi lăsată moştenire. Capitalul meu ar trebui să lucreze pentru binele societăţii şi să continue să lucreze pentru aceste scopuri sociale", a declarat Potanin pentru Financial Times în februarie 2010.
În 1999, miliardarul a creat Fundaţia Vladimir Potanin. Organizaţia nonprofit urmăreşte să implementeze „proiecte educaţionale şi culturale pe termen lung în Rusia”, potrivit biografiei miliardarului de pe site-ul lui Nornickel.
În 2016, a donat Centrului Pompidou din Paris 250 de lucrări de artă rusă şi sovietică. El a fost distins cu Legiunea de Onoare Franceză în anul următor.