Patronate: Şomajul în hotelurile şi restaurantele din ţară a ajuns deja la 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de pe litoral se află într-o situaţie dramatică FOTO Călin Gavrila

Rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi riscă să urce până la 90% în perioada următoare, având în vedere condiţiile din prezent, estimează reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit unui comunicat remis marţi, criza cauzată de epidemia de coronavirus a „paralizat” activităţile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată.

„Pe lângă aceşti şomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de şase luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

Potrivit FPTR, numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj, deoarece societăţile de turism care funcţionează sezonier nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale. Totodată, „salariaţii sezonieri este posibil să nu mai fie angajaţi deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă”.

„În aceste condiţii, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod excepţional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni) pentru angajaţii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002, astfel încât toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de şomaj”, se menţionează în comunicat.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români se află în şomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceştia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate şi 187.548 au contractele individuale de muncă încetate.

Din totalul de 952.929 contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% reprezintă şomerii din domeniile de activitate hoteluri şi restaurante, adică 118.277 de persoane ducând astfel rata şomajului în această ramură la 60%. La sfârşitul anului 2019 în domeniile de activitate hoteluri şi restaurante erau angajaţi un număr de 194.519.

Mai multe pentru tine:
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”