Managerii văd cu optimism evoluţiile din trimestrul III: cresc afacerile şi numărul de angajaţi, preţurile scad sau stagnează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii estimează că vor scădea preţurile în această vară

Managerii companiilor estimează, pentru perioada iulie-septembrie, o creştere a activităţii din comerţul cu amănuntul, concomitent cu o scădere moderată a preţurilor, în timp ce numărul salariaţilor din industrie, construcţii şi servicii va consemna o stabilitate, potrivit soldului conjunctural.

INDUSTRIE

Şefii companiilor din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).

O tendinţă de creştere se va înregistra la fabricarea băuturilor (sold conjunctural +32%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +31%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%), iar numărul de salariaţi va consemna o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

CONSTRUCŢII

În activitatea de construcţii se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%).

Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%) şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +2%).

COMERŢ

În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +34) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +32).

Angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7), dar şi o scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -12).

SERVICII

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Totodată, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%) în sectorul de servicii, precum şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.