ISPE la 55 de ani - drumul catre dezvoltarea de afaceri
0Institutul de Studii si Proiectari Energetice - ISPE a implinit anul acesta 55 de ani de activitate. A fost fondat in 1949 ca o societate de inginerie care sa se ocupe cu intocmirea planurilor de
Institutul de Studii si Proiectari Energetice - ISPE a implinit anul acesta 55 de ani de activitate. A fost fondat in 1949 ca o societate de inginerie care sa se ocupe cu intocmirea planurilor de electrificare si dezvoltarea energeticii in Romania.
Pana in '89, specialistii ISPE s-au implicat in toate proiectele mari din producerea si transportul energiei electrice si termice, aceasta insemnand cca 17000 MW in productia din termocentrale, toate statiile electrice din sistemul de transport, peste 12.000 km de linii electrice aeriene, dar si sistemele de termoficare din toate orasele mari si medii din Romania.
Incepand cu 1990, ISPE a trait in deplina simbioza cu Renel pana in 1996, cand, la presiunile Bancii Mondiale si ale FMI, s-a desprins, incercandu-si sansele ca societate comerciala independenta. Relatia cu Renel devine una de afaceri, contractuala. ISPE continua sa-si ofere serviciile de consultanta si inginerie. Dupa doi ani de societate independenta, ISPE initiaza procedurile de privatizare prin metoda MEBO, proces finalizat in iunie 1998. Institutul a respirat usurat in momentul in care, bazat pe profitul obtinut in fiecare an, a reusit sa isi achite toate datoriile legate de privatizare si apoi sa plateasca dividende actionarilor sai. Iar ceea ce intentioneaza sa faca ISPE in viitor suna limpede: "De pe o pozitie neutra, specialistii ISPE incearca sa vina cu cele mai bune solutii in elaborarea strategiilor din domeniul energetic, la nivel national, regional sau local", declara dr. ing. Dan Gheorghiu, presedinte director general al ISPE. S-ar parea, insa, ca engineeringul in ISPE a evoluat, de la simpla proiectare, la dezvoltarea de afaceri. Firme de renume precum Bechtel, ABB, General Electric, Hyundai, Alstom sau Lafarge au inteles ca patrunderea lor pe piata romaneasca are drept conditie un parteneriat cu ISPE.
Alaturi de Transelectrica si Termoelectrica pentru UCTE
Dr. ing. Dan Gheorghiu, directorul general al ISPE, declara: "Intrarea Romaniei in Europa inseamna, in principal, din punct de vedere energetic, indeplinirea conditiilor de functionare si siguranta ale Uniunii Europene de Coordonare a Transportului Energiei Electrice UCTE, liberalizarea pietei de energie si alinierea la conditiile de mediu. in acest scop, ISPE a primit comenzi insemnate atat din sectorul de producere, cat si din acela al transportului si distributiei energiei electrice. Dupa 2000, nenumarate proiecte comandate in principal de Transelectrica si Termoelectrica au avut aceste scopuri. Aceasta a insemnat aplicarea unor proiecte de retehnologizare a principalelor centrale si statii electrice din sistem. Ma refer, in principal, la statiile electrice din Arad, Mintia, Oradea, Portile de Fier, si, mai nou, Sibiu, Gutinas, Rosiori, Slatina Iernut. Principalele noduri ale retelelor de transport sunt incluse in proiecte de reabilitare, realizate prin fonduri din partea Bancii Mondiale, BERD si BEI, dar si din resursele Transelectrica. In prezent, se lucreaza la o linie de inalta tensiune. Aceasta noua retea va dubla practic capacitatea de transport a Romaniei catre Europa de Vest. UCTE reprezinta un important punct castigat de Romania in pasul ei pentru o piata europeana a energiei. ISPE a fost si este implicat prin proiecte, studii de engineering si fezabilitate, cat si de consultanta. Cu acelasi gen de lucrari, ISPE si-a adus contributia si la proiectul de marire a capacitatii de transmisie a datelor in reteaua Transelectrica, prin montarea fibrei optice pe firul de garda al retelei de inalta tensiune, pe o lungime totala de 4700 km. Realizarea acestui proiect aduce beneficii atat pentru cresterea sigurantei in functionare a sistemului de transport al energiei electrice, cat si in functionarea sistemului de informatizare din Transelectrica". In sfarsit, sa mai mentionam participarea ISPE la realizarea sistemului digital de masurare a schimbului de energie electrica dintre furnizori si clienti (mettering)."
Productia de energie, bazata pe combustibilii locali
"In proiectele care au vizat direct producerea de energie electrica, ISPE a tinut seama de principiile noi de dezvoltare ale Consiliului Mondial de Energie - CME. Conform acestora, fiecare tara trebuie sa produca energie electrica, pe cat posibil, din resursele proprii. O sansa a Romaniei este existenta rezervelor de lignit pentru cca 100 de ani. Este adevarat ca energia pe carbune trebuie produsa in conditii ecologice, dar acestea nu mai reprezinta o problema la tehnologiile de astazi. In context, m-as referi in trecere la complexurile energetice recent create si la dezvoltarea unei productii de energie bazata pe combustibilii locali. Acesta este lignitul, iar pentru a-l folosi in conditiile CME, se impune continuarea reabilitarii si retehnologizarii grupurilor din Oltenia - Isalnita, Turceni si Rovinari, dotarea blocurilor existente cu instalatii de desulfurare a gazelor de ardere si, in acelasi timp, constructia de centrale si blocuri energetice noi. Daca pana acum Romania avea doua produse care se vindeau separat - o data carbunele si o data energia, prin crearea complexurilor energetice la Turceni, Rovinari si Isalnita se va vinde un singur produs - energia electrica. Concomitent, se vor reduce niste costuri provenite din taxele pe care aceste produse le plateau separat. Aceste noi centre energetice, unitati de sine statatoare, au starnit interes destul de mare din partea investitorilor din afara. S-au primit pentru fiecare centru in parte cate zece scrisori de intentie. Firmele si companiile externe care vor veni vor participa la o negociere. Insist pe ideea ca noile centre energetice trebuie sa se bazeze pe resursele interne ale Romaniei, rezultatul fiind nu doua produse, ci un singur produs vandabil - energia electrica. In prezent, ele se afla in stadiul de evaluare a patrimoniului. In aceasta directie, ISPE pune la dispozitie date din arhiva, in baza unui contract cu consultantul si in conditii de absoluta neutralitate. Ceea ce am facut noi, insa, sunt studiile de prefezabilitate si de fezabilitate pentru retehnologizarea celor trei centre, vizand producerea unei energii curate si conforme normelor Consiliului Mondial al Energiei. Pe langa grupul propriu-zis: cazan-turbina-generator, am prevazut si implementarea instalatiilor de desulfurare a gazelor."
Firma pura de engineering
"ISPE lucreaza cu toti acei agenti economici care ii solicita servicii de engineering si consultanta. Daca in '96, cand ne-am desprins, 95% din contracte erau cu Renel si 5% cu ceilalti operatori economici, astazi doar 45% mai reprezinta contracte cu companiile nationale din sistemul energetic si 70% cu ceilalti. Ca politica de piata, incercam sa dezvoltam oferta noastra catre sectorul industrial, propunand clientilor nostri solutii de producere pe forte proprii a energiei electrice si termice, de eficientizare a sistemelor proprii de utilitati, de reducere a intensitatii energetice pe produs. Cel mai important proiect al nostru in domeniul industrial l-am realizat pentru Petrom. Este vorba de centrala de cogenerare de la Petrobrazi, unde am lucrat impreuna cu consortiul sud-coreean Hyundai. Pot spune, fara falsa modestie, ca in acel proiect am invatat si noi de la coreeni, dar si coreenii de la noi.
Revin pe ideea ca ISPE este o firma pura de engineering. Putem lucra atat cu echipamente puse la dispozitie de industria romaneasca, dar si din afara. Daca beneficiarul isi doreste un generator fabricat de General Turbo si o turbina produsa in Japonia, noi putem foarte bine sa le punem cap la cap. Suntem cel mai mare institut privat de inginerie din Romania. Avem peste 800 de angajati, o cifra de afaceri de 8,25 milioane de euro pe an si o rata a profitului de peste 10 %."
Viitorul - proiectele in mediu
"Pentru a ne mentine si beneficiarii traditionali - companiile desprinse din Renel-Conel, ISPE a hotarat sa abordeze o politica agresiva de piata, pentru a obtine si segmente noi de piata. Un domeniu de mare interes, pe care Romania va trebui sa-l ia in seama daca doreste sa fie integrata in UE, este cel al mediului. Aici este mult de munca. Avem, deja, participari la studii finantate atat de americani, cat si de europeni. Studiile sunt legate de dezvoltari in domeniu. Incercam sa promovam si sa deschidem niste oportunitati de afaceri noi. Vin aici si finantari de la americani sub forma de granturi. Acestea nu sunt mari, dar ne deschid afaceri viitoare. Am lucrat cu Bechtel, Black & Veatch, PB Power si alte companii de consultanta renumite. Dupa studiile facute de ISPE, s-au deschis usile catre o multime de firme americane, dornice sa investeasca in studiul respectiv. Studiile care au adus in medie anual 1 milion de dolari in ISPE au generat si atras investitii de cel putin 400-500 milioane de dolari in Romania. Deci, feedbackul este extraordinar. De aceea, ISPE este conectat la firme precum Siemens, ABB, Bechtel, General Electric, VA Tech, Babcock Hitachi, Toshiba, Mitsubishi, Alstom, FLS Miljo, Mitsui s.a.".
Investitiile complexe - o afacere muncita
"O alta idee de inginerie pe care institutul o extinde in prezent o reprezinta exportul de instalatii complexe. Daca inainte de '89, Romania era recunoscuta pentru consumul produselor cheie, dupa '90, afacerea a murit. Credem ca inginerii de la ISPE pot sa reinvie aceasta situatie. Sunt profesionisti, sunt inteligenti si sunt tenace. Ei sunt singurii care pot repune cap-coada astfel de proiecte pe baze economice si nu administrative. Ideea i-a fost lansata conducerii MEC, care a intuit oportunitatea. In prezent, deja se afla in lucru prima instalatie complexa pentru piata Indoneziei. Sunt implicati ISPE, Romelectro, mari furnizori de echipamente din Romania si producatorii de cazane, turbogeneratoare, pompe, motoare, statii electrice, sisteme digitale de automatizare s.a. Cam 80% din aceste instalatii complexe sunt de provenienta romaneasca. Proiectul costa 110 milioane de dolari, din care Romania va participa cu 80-85 de milioane de dolari. Finantarea se va asigura prin Eximbank, cu garantia Ministerului Finantelor din Indonezia. Lucrarea intra in curand in faza de negociere a contractelor comerciale si financiare. Acesta este primul pas. Urmeaza piete pe care ISPE are traditie - Liban, Egipt, s.a. In Siria, de exemplu, avem proiecte la care lucram si in prezent. Este vorba de reabilitarea instalatiilor complexe pe care le-au construit romanii in anii '75-'80. Pentru astfel de deschidere trebuie, insa, sa te zbati, sa-ti depasesti conditia de inginer executant si sa transformi ingineria intr-o dezvoltare de afaceri."