Gazele naturale şi petrolul fac legea şi pe fosta piaţă Rasdaq

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile companiilor Dafora, Codmag şi Armax Gaz au fost în ultimele zile printre cele mai căutate de către investitori Dacă la Bursa de Valori companiile petroliere sunt printre cele

Acţiunile companiilor Dafora, Codmag şi Armax Gaz au fost în ultimele zile printre cele mai căutate de către investitori

Dacă la Bursa de Valori companiile petroliere sunt printre cele mai lichide, pe fosta piaţă Rasdaq, cel puţin în ultimele zile, "legea" se pare că o fac emitenţii a căror activitate constă în servicii legate de extracţia şi transportul gazelor naturale şi petrolului. Astfel, acţiunile societăţilor Dafora, Condmag şi Armax Gaz au reţinut atenţia investitorilor, fiind înregistrate atât creşteri ale cotaţiilor acestora, cât şi majorarea volumelor tranzacţionate.

Încă de la începutul anului trecut, investitorii de pe fosta piaţă Rasdaq au manifestat un interes în creştere pentru acţiunile companiilor ce desfăşoară activităţi "legate" de extracţia şi transportul gazelor naturale, respectiv Dafora, Condmag şi Armax Gaz. Cererea pentru aceste titluri s-a intensificat în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce a dus la o creştere mai accentuată a preţului de tranzacţionare. Astfel, cotaţiile titlurilor Dafora (DAFR) au crescut pe parcursul ultimelor 12 luni de peste şase ori, în timp ce preţul de tranzacţionare al acţiunilor Condmag (COMI) s-a dublat. În ceea ce priveşte titlurile companiei Armax Gaz (ARAX), acestea au atins la jumătatea lunii decembrie un maxim de 3,05 lei/acţiune, de circa cinci ori mai mare decât cotaţiile de la începutul anului. În ultima parte a lunii decembrie, a avut loc o corecţie a preţului titlurilor ARAX, determinată de majorarea capitatului social al companiei. Ulterior ajustării, cotaţiile şi-au reluat trendul ascendent.

Investitorii sunt atraşi de stabilitatea afacerilor

Condmag Braşov are ca obiect de activitate producerea de conducte magistrale pentru gaze, petrol, ţiţei. Dafora este una dintre cele mai mari companii de foraj din ţară, fiind specializată în extracţia gazului metan, petrolului şi apei. "Societăţile Condmag şi Dafora au cifra de afaceri asigurată, mai ales în contextul în care nu a apărut un concurent important în sector. În ceea ce priveşte partea de costuri, ponderea cea mai importantă o au salariile şi, cel puţin pentru anul 2007, nu cred că vor apărea presiuni pentru majorarea acestora", a declarat pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest.

Condmag a obţinut în 2006 un profit net de 114,26 milioane de lei, cu aproape 40% mai mult decât în 2004. În acelaşi timp, cifra de afaceri a companiei a înregistrat un avans de 70% până la nivelul de 8,05 milioane de lei. "Creşterea activităţii Condmag depinde decisiv de momentul demarării marilor proiecte de infrastructură care vor tranzita România. Compania este foarte bine poziţionată pe piaţa construcţiilor de conducte magistrale, rămânând doar ca aceste proiecte să se realizeze într-un orizont de timp mediu", a declarat pentru Adevărul, Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard.

În cazul societăţii Dafora, profitul net aferent primului semestru din 2006 a fost de 2,41 milioane de lei, cu 13% peste nivelul înregistrat în perioada similară din 2005. Cifra de afaceri de la 30 iunie 2006 a fost de 64,57 milioane de lei, cu 13% peste valoarea consemnată în urmă cu un an. "Dafora devine o companie mare pe piaţă odată cu diversificarea businessului - foraj, construcţii, turism, iar mai nou intenţia de a integra Condmag Braşov. În acest scop, emitentul apelează acum la finanţări mari - credite bancare, o majorare de capital în perioada următoare, toate acestea făcând mai puţin importantă valoarea multiplilor actuali de piaţă, cum ar fi indicatorul PER la un nivel de peste 60", afirmă Cristian Tudorescu.

Cifra de afaceri de la Armax Gaz este în creştere

Armax Gaz este unul dintre liderii naţionali în producerea de aparatură, echipamente, piese de schimb în domeniul gazifer şi petrolier. Totodată, societatea prestează servicii de reparaţii şi întreţinere în domeniile respective. Societatea a încheiat primul semestru din 2006 cu o cifră de afaceri 16,85 milioane de lei, cu peste 70% mai mult decât nivelul aferent perioadei similare din 2005. Potrivit raportului companiei, conducerea se aştepta la o valoare mult mai ridicată a cifrei de afaceri în cel de-al doilea semestru al anului. Profitul net însă s-a depreciat pe parcursul primului semestru, pe fondul majorării costurilor salariale.

Mai multe pentru tine:
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”