Fiscul, de veghe în lanul de secară
0Furnizorii de materie primă pentru fabricile de pâine, dar şi importatorii de cereale, legume şi fructe pentru hipermarketuri vor intra în vizorul controlorilor. Fiscalizarea sectorului agricol este una dintre ţintele fixate pentru 2010 la nivelul sindicatelor, patronatelor şi conducerii Ministerului Agriculturii.
Din cauza taxării excesive cu care se confruntă procesatorii de alimente, în panificaţie şi în comerţul cu legume şi fructe întâlnim cea mai mare evaziune fiscală din toate sectoarele economiei. Pentru a combate această evaziune, statul ar putea să scadă TVA de la 19% la 5% pe alimente, astfel încât eludarea legii să nu-şi mai aibă rostul, însă acum, la nivelul Ministerului Agriculturii se pregăteşte o altă variantă, posibil mai costisitoare.
Este vorba despre fiscalizarea întregului lanţ de producţie, de la cultivarea (sau, după caz, importulplantelor până la ieşirea produselor finite pe uşile magazinelor. Cel puţin, aşa reiese din stenograma discuţiilor purtate între conducerea ministerului şi liderii de sindicate şi de patronate, obţinută de „Adevărul". „Cât despre fiscalizare, se poate spune că s-a reactivat Comitetul Interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Se va discuta în grupurile de lucru cum putem să fiscalizăm sectorul agricol şi ce măsuri se vor propune pentru diminuarea problemelor fiscale din acest sector", le-a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, partenerilor sociali acreditaţi.
Câmpul cu cereale, antrepozit fiscal
Concret, ce domenii din agricultură vor intra în acest program de fiscalizare? Producţia de grâu şi de pâine, importurile de cereale, legume şi fructe şi, într-un viitor mai îndepărtat, producţia de carne şi de mezeluri, ne-au răspuns liderii unor patronate de profil. Spre exemplu, în sectorul de grâu şi panificaţie, controalele fiscale se vor extinde inclusiv asupra cultivatorilor, pentru ca organele statului să-i poată urmări pe toţi furnizorii brutăriilor. S-ar constitui, astfel, antrepozite fiscale, adică atât procesatorul, cât şi cultivatorul de grâu vor raporta aceluiaşi organ fiscal cantităţile livrate şi provenienţa acestora.
La fel, în cazul hipermarketurilor, controalele îi vor viza în special pe importatorii de legume şi fructe care le aprovizionează. Şi nu va fi greu, pentru că sunt doar câţiva pe fiecare produs în parte, ne-au explicat liderii patronali. Cum ar trebui să arate, concret, un mecanism de urmărire fiscală în agricultură? Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), spune că fiecare agent economic de pe lanţul de producţie ar trebui integrat într-un sistem informatic, astfel încât raportările să poată fi comparate şi să rezulte cât se poate de clar cine face evaziune fiscală.
Monitorizare integrată a tuturor agenţilor
„Guvernul trebuie mai întâi să-şi asume oprirea furtului care se practică acum la nivelul colectării de taxe. Legea de aur a evaziunii este plata către controlor a unei sume care e mai mică decât taxa, dar suficient de mare pentru ca ambele părţi să fie mulţumite. De aceea, ar fi ideal ca taxele să scadă până la un nivel la care riscul de neplată să nu se mai justifice", ne-a spus Viorel Marin.
Liderul patronal arată că, într-un mecanism normal de monitorizare, fiscul ar trebui să controleze „tot ce se cultivă, depozitează, procesează şi apoi se comercializează", adică să urmărească „trasabilitatea fiecărui produs în parte". Un asemenea sistem „trebuie informatizat, pentru că, într-adevăr, administraţiile fiscale nu au personal suficient pentru a urmări zecile de mii de agenţi economici care activează doar în sectorul de panificaţie".
Statul ar economisi miliarde de euro
Funcţionarea în condiţii normale a mecanismului de monitorizare fiscală în agricultură, cu reducerea taxelor până la un nivel suportabil şi eliminarea plăţilor oneroase, ar aduce statului venituri suplimentare de cel puţin două miliarde de euro anual, estimează liderii patronatelor. Ei sunt, însă, destul de sceptici în privinţa aplicării acestui proiect. „Fiscalizarea în agricultură va fi foarte complicată, câtă vreme la nivelul statului nu se vrea să mergem până la capăt. Iar fără o reducere substanţială a taxelor, fiscalizarea va fi imposibilă", afirmă Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat (UNPCPR).
"Fără o reducere substanţială a taxelor, fiscalizarea în agricultură va fi imposibilă."
Costel Olteanu
preşedinte UNPCPR
"Fiscul ar trebui să controleze tot ce se cultivă, depozitează,procesează şi apoi se comercializează."
Viorel Marin
preşedinte ANAMOB
Vlădescu, de acord cu „taxa pe pârloagă"
Persoanele care au terenuri agricole, dar nu le folosesc, ar trebui penalizate, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, prezent la deschiderea şedinţei Bursei de Valori Bucureşti. „Eu sunt un partizan al impozitării terenurilor agricole", a arătat Vlădescu. Proiectul „taxei pe pârloagă" a fost prezentat, în exclusivitate, în ediţia de ieri a ziarului „Adevărul".