Diferenţa dintre un om de afaceri şi un miliardar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încredere, optimism, perseverenţă, curaj şi  responsabilitate. Iată câteva dintre trăsăturile fără de care un om de afaceri nu va ajunge niciodată în Topul „Forbes“. Ce spun miliardarii despre succesul lor?

Dintre toţi oamenii de afaceri din România, 500 au reuşit să păşească dincolo de linie şi să intre în topul realizat anual de revista de business life „Forbes România". Cum au reuşit acest lucru? Câţiva dintre miliardarii de top au dezvăluit redactorilor „Adevărul" secretul lor, la Gala „Forbes 500 Miliardari", care a avut loc luni seară.

Gânduri pozitive

„Un om de afaceri poate spune că are succes în momentul în care vede rodul muncii lui şi atunci când reuşeşte să întoarcă societăţii o parte din ceea ce a realizat", spune Ion Bazac, proprietarul Forza Rossa, importatorul Ferrari şi Lotus pe piaţa românească. El ocupă locul 289 în clasamentul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 15-16 milioane de euro. Forbes l-a premiat în seara galei la categoria „Contra curentului". Bazac se defineşte ca fiind extrem de perseverent şi le recomandă oamenilor de afaceri să aibă idei şi să le promoveze, pentru că aceste lucruri lipsesc acum din peisajul autohton de business.

Doris Andronescu, proprietara Spitalului Sanador din Bucureşti, spune că medicina este singurul domeniu în care ar investi. „Comparând cele două activităţi, de medic şi om de afaceri, mai greu este să fii medic. Această afacere a fost viziunea mea, am trăit lipsurile din spitale şi mereu mi-am dorit unităţi medicale adevărate", afirmă ea, adăugând că deja se gândeşte la următorul spital pe care vrea să-l construiască.

Împreună cu soţul său, Florin, Doris se află pe locul 189 în „Forbes 500 Miliardari", cu o avere estimată la 25-26 de milioane de euro. Cei doi soţi au câştigat premiul pentru viziunea în afaceri. Bara Levente, patronul Supremia Group, se recomandă ca fiind un tânăr foarte ambiţios. Pentru el, cele mai importante cuvinte sunt „echipă", „implicare" şi „responsabilitate".

„Tinerii trebuie să aibă curaj şi să fie buni profesionişti. Trebuie foarte multă seriozitate în afaceri. Celor consacraţi le recomand să aibă doar gânduri pozitive, pentru că, în ziua de azi, multe ştiri din media schimbă oamenii în rău", spune el. Pe piaţa pe care activează, cea a condimentelor, Levente vede exporturile ca fiind soluţia optimă pentru îmbunătăţirea afacerilor anul viitor. Câştigător a premiului pentru dinamism, Levente este pe locul 324 în topul Forbes, cu o avere estimată la 13-14 milioane de euro.

„Să nu se sperie nimeni de criză!"

Pentru Forin Talpeş, CEO al BitDefender, succesul este rezultatul mai multor încercări nereuşite. „Nu este suma succeselor, ci este un joc al insucceselor să ajungi la succes", susţine el cu tărie. Cum a ajuns aici? „Îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi plac provocările. Începătorii ar trebui să facă la fel, să se lanseze într-un domeniu care le place, pe care îl cunosc. Şi să nu se sperie nimeni de criză!

Criza este doar un anotimp din ciclul economiei", a subliniat el, adăugând că, în opinia sa, românii sunt atât de străluciţi încât pot fi numărul 1 în tehnologie pe plan mondial. Alături de soţia sa, Măriuca, Talpeş se află pe locul 52 în clasamentul Forbes, cu o avere de 85-90 milioane de euro. Mihai Sofian, coproprietarul Remat Holding, proaspăt intrat în ringul celor 500 de miliardari, are ca ţel primele poziţii. „Aşa sunt eu, mereu mi-am dorit să fiu printre cei mai buni. La fel sunt şi la sport, nu mă las bătut. Tot timpul am făcut ceea ce mi-a plăcut, iată de ce pot lucra chiar şi 16-18 ore pe zi.

Altfel e un chin şi toată munca va fi în zadar", spune entuziasmat laureatul premiului pentru debut la gala Forbes. „Trebuie să ai curaj să spui ceea ce crezi, curaj să mergi pe drumul cel drept şi să stai drept pe acel drum", zâmbeşte el, încântat de jocul de cuvinte. Cu o avere de 25-27 de milioane de euro, Sofian ocupă locul 182 în top.

Fără creativitate nu faci nimic

Vorbind despre „acea strălucire" care diferenţiază miliardarul de top de omul de afaceri obişnuit, Peter L. Imre, directorul general al Adevărul Holding, a făcut o paralelă cu tenisul: „Noi vedem o minge mică, în timp ce Federer vede o minge mare şi ştie exact ce să facă", a arătat Imre. Şi, nu de puţine ori, această abilitate de a sesiza oportunităţile ţine de creativitate. „Faptul că sunt şi arhitect m-a ajutat în afaceri. Este o meserie în care, fără creativitate, nu faci nimic", a declarat Dinu Patriciu, CEO al DP Holding şi ocupantul primului loc în clasamentul „Forbes 500 Miliardari". 

"Am un singur sfat pentru tinerii antreprenori: să nu asculte niciun sfat de la nimeni şi să meargă pe calea lor.''
Peter L. Imre
director general Adevărul Holding

Partenerii Galei „Forbes"

Evenimentul de luni seară a fost realizat alături de următorii parteneri: Galt şi Harry Winston, Domeniile Sâmbureşti şi Aqua Carpatica, Trip Tailor, Hawker Beechcraft, Clubul rezidenţial Stejarii, EximBank, Qatar Airways, Artmark, Zenonni, Azay, Royal Men, Leonidas, Event4You, Securitas, BDG, Make-up - Cristina Boscenco, Casa de Insolvenţă Transilvania, Ena Cosmetics, Schlumberger.

„Nu e un avantaj să fii în Top 500“

Edward Popescu, cel mai tânăr miliardar, şi logodnica sa

În agitaţia dinainte de începerea Galei „Forbes 500 Miliardari“, doi tineri stau liniştiţi la masă şi par a nu observa nimic în jurul lor. Printre cei mai bogaţi români, reprezentanţi ai mediului politic şi ai celui de business – printre care Călin Popescu Tăriceanu, Prinţul Sturdza, Jean Valvis, Viorel Cataramă, Ionuţ Negoiţă –, cei doi tineri se privesc unul pe celălat şi zâmbesc încontinuu.

Edward Popescu, cel mai tânăr miliardar din top, a venit la Gala Forbes alături de logodnica sa, Ana Maria, pe care a cunoscut-o prin intermediul reality-showului „Burlacul“. Tot cu un zâmbet ne răspund atunci când îi întrebăm despre importanţa prezenţei în Top 500 Miliardari. „Nu este neapărat un avantaj că eşti în top, mie-mi place să tac şi să fac“, a spus Popescu, ţinând în permanenţă mâna logodnicei în a sa.

La rândul său, Peter L. Imre crede că topul este mai degrabă un barometru şi un punct de reper pentru orice om de afaceri din România. Nici pentru Dinu Patriciu succesul nu înseamnă un loc în top. „Un om de afaceri este cu adevărat împlinit atunci când simte că a lăsat ceva în urma sa“, a spus el.