Detectoarele de gaze, obligatorii din 2008
0Montarea acestor echipamente este valabilă pentru toţi consumatorii de gaze şi poate ajunge la 600 de lei O nouă afacere este pe cale să explodeze. Dacă până anul acesta montarea
Montarea acestor echipamente este valabilă pentru toţi consumatorii de gaze şi poate ajunge la 600 de lei
O nouă afacere este pe cale să explodeze. Dacă până anul acesta montarea detectoarelor de gaz metan era opţională, din 2008, instalarea acestor aparate, care să întrerupă automat alimentarea în cazul în care au loc scurgeri de gaze, devine regulă.
Montarea detectoarelor automate de gaze este necesară doar în anumite cazuri. Conform Ordinului Ministerului Economiei nr. 713 din 21 octombrie 2004, instalarea acestor aparate este obligatorie în încăperile în care sunt funcţionale aparate de utilizare a gazelor naturale - aragaz, centrală termică, arzător etc. -, iar suprafeţele vitrate sunt "parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de patru milimetri sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.)".
O piaţă potenţială de 2,3 milioane de clienţi
Potrivit furnizorilor de astfel de echipamente, detectoarele au un sistem de semnalizare sonor, avertizând instantaneu asupra eventualelor scurgeri de gaz şi transmit un impuls electric unei electrovalve care opreşte imediat gazul. Astfel, se evită producerea unor accidente grave. Verificarea existenţei detectoarelor se face în cadrul reviziilor reţelei de gaz efectuate o dată la cel mult doi ani. La sfârşitul anului 2005, în România erau înregistraţi peste 2,3 milioane de consumatori casnici de gaze naturale, ceea ce înseamnă tot atâţia potenţiali clienţi. Potrivit informaţiilor noastre, detectoarele de gaz nu se fabrică în România, astfel încât afacerile vor creşte pentru importatori.
Un detector automat de gaze costă, potrivit informaţiilor oferite de mai multe companii din domeniu, în jur de 300 de lei. Astfel, un calcul simplu arată că numai un milion de clienţi ar ridica piaţa la 300 milioane de lei (circa 85 milioane de euro). Preţul unui aparat care doar avertizează asupra scăpărilor de gaz metan, fără a întrerupe alimentarea, se învârte la 150 de lei. Potrivit furnizorilor de detectoare de gaze, vânzările nu au fost spectaculoase până acum, în parte şi preţului destul de ridicat, însă ele vor creşte semnificativ odată cu obligativitatea achiziţionării unor astfel de aparate. Vânzările slabe de până acum se datorează şi preţului destul de ridicat. "Mulţi au vrea să îşi cumpere, dar când le spui preţul se răzgândesc", afirmă reprezentantul unei firme care nu a dorit să fie citat. De regulă, cei care au cumpărat până acum detectoare de gaze sunt persoanele care şi-au instalat propria centrală de apartament, fiind un element de securitate în plus. Furnizorii atenţionează ca, la achiziţionarea aparatelor, cumpărătorii să fie atenţi să aibă înscripţionat pe ele marcajul CE, care atestă că e utilizabil în Uniunea Europeană.
Montarea echipamentelor dublează investiţia
Montarea detectoarelor se efectuează doar de către firme autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), numele acestora putând fi găsit pe site-ul instituţiei. Costul montării variază între 1,5 până la 4 milioane de lei vechi, în funcţie de complexitatea instalaţiei de gaze.
Cum se procedează la montarea detectoarelor? "Există un senzor care se montează la trei metri cel mult depărtare de sursa de foc şi la 30 de centimetri maximum, de tavan. Electrovalva se montează în afara apartamentului, lângă contorul de gaze, oprind alimentarea în caz de incidente", a declarat, pentru Adevărul, Ioan Covalschi, reprezentant al firmei Con Gaz Prest din Bucureşti, unul dintre prestatorii de servicii de acest gen. În cazul în care centrala termică de apartament este instalată în altă încăpere decât bucătăria (unde se află aragazul), este necesară instalarea a doi senzori pentru fiecare echipament în parte.