China, acuzată că foloseşte noul „Drum al Mătăsii” pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii acuză China că intensifică spionajul cibernetic prin noul său „Drum al Mătăsii”, iniţiativa Belt and Road (BRI), iar Beijingul foloseşte acest proiect uriaş de infrastructură pentru a spiona companii şi ţări, scrie Financial Times.

Ţara asiatică ar viza Belarus, Maldive, Cambodgia, ministerele europene de externe şi organizaţiile neguvernamentale, potrivit unui raport al companiei de securitate cibernetică americană FireEye. „Par să fie interesaţi de ţările în care sunt mulţi bani în joc pentru ei sau în care se creează politici care ar afecta viitoarele proiecte”, a declarat Sandra Joyce, vicepreşedinte al companiei FireEye.

FireEye a avertizat că Malaezia este deschisă „riscului sporit de spionaj cibernetic”, în lumina unor critici adresate de prim-ministrul malaezian Mahathir Mohamad de la alegerea sa la începutul acestui an. „Ne aşteptăm ca activitatea de spionaj împotriva organizaţiilor din Malaezia să crească printr-o încercare de a obţine o perspectivă asupra evenimentelor actuale”, a spus Joyce.

FireEye a afirmat că un grup chinez de hackeri numit TEMP.Toucan a încercat deja să atace organizaţiile publice şi private din Malaezia.

Raportul a constatat, de asemenea, că un grup chinez de spionaj cibernetic numit Roaming Tiger a vizat Belarus, unde China construieşte cel mai mare parc industrial european. ZTE, compania chineză de telecomunicaţii de stat, căreia i-a fost interzisă achiziţionarea de echipament din SUA, la începutul acestui an, se numără printre investitorii în acest parc.

FireEye a declarat, de asemenea, că malware-ul „unic al grupurilor de spionaj din China” a atacat la sfârşitul anului 2017 organizaţiile neguvernamentale internaţionale care au legături cu BRI şi că e-mailurile de phishing au vizat mai multe ministere de externe europene.

Iniţiativa Belt and Road a fost deja atacată de critici, cum ar fi prim-ministrul malaezian, Mahathir Mohamad, care a afirmat că China a negociat tranzacţii „îndoielnice”.

Acum, proiectul ar putea prezenta şi o ameninţare cibernetică, ridicând întrebări suplimentare privind procesul de licitare şi motivele Chinei.

Samantha Hoffman, consultant de cercetare la think-tank-ul IISS, a declarat că, dincolo de monitorizarea mega-proiectelor sau a colectării de informaţii, China probabil vrea să folosească datele colectate pentru a atenua dezacordul, în general. „Este vorba şi despre controlul dezbaterilor şi ideilor în cazul în care acestea au consecinţe specifice de securitate şi diplomatice”, a spus ea.

Hoffman a scris că centrele care colectează date din ţările străine, inclusiv platformele de comerţ electronic, institutele Confucius, reţelele de telecomunicaţii, companiile de transport, hotelurile, instituţiile de plată financiară şi companiile de logistică „ar trimite date prin back-enduri către un spaţiu centralizat de analiză din China”.

Potrivit legii naţionale a serviciilor de informaţii din Beijing, organizaţiile şi cetăţenii chinezi sunt îndemnaţi să colaboreze la colectarea şi păstrarea „muncii naţionale de informaţii”, iar statul le oferă protecţie.

Mai multe pentru tine:
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”