Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile angajaţilor variază considerabil în funcţie de domeniul de activitate, precizează Eurostat în ultima sa statistică privind sectoarele cu venituri deosebit de mari şi cele cu venituri foarte mici, măsurate în câştigurile salariale brute medii în euro

Industria informaţiei şi comunicaţiilor era în 2018 cel mai bine plătit sector în 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi al doilea cel mai bine plătit sector în alte patru ţări, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, un nivel ridicat al salarizării se înregistrează în domeniul activităţi financiare şi de asigurări. Deşi era în 2018 cel mai bine plătit sector în doar patru state membre ale UE (Franţa, Ungaria, Malta şi Suedia), acesta este pe locul doi în 16 ţări şi pe locul trei în şase state membre.

Un alt domeniu unde se obţin câştiguri ridicate este producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care este cel mai bine plătit sector în şase state membre UE şi al doilea în alte două ţări.

La polul opus, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării se înregistra în activităţile legate de servicii de cazare şi alimentaţie publică în toate statele membre UE, exceptând Grecia, Malta şi Slovenia (unde este al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării) şi Croaţia (al treilea cel mai scăzut nivel al salarizării).

Al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării este în domeniul serviciilor administrative şi de asistenţă în 12 din cele 27 de state membre ale UE şi al treilea cel mai scăzut în trei ţări (Grecia, Croaţia şi Slovenia).

Educaţia este cea mai bine plătită activitate economică în Luxemburg şi a doua cea mai bine plătită în Cipru, în 2018.

Deşi sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, reparaţiile de autovehicule şi motociclete este în medie el mai bine plătit din Grecia, se situează printre industriile cu câştiguri scăzute în majoritatea statelor membre ale UE.

Câştigurile în construcţii se află la nivelul de mijloc în majoritatea statelor membre ale UE şi este al şaselea cel mai bine plătit sector în Polonia şi al şaptelea cel mai bine plătit sector în Estonia, Letonia, Olanda şi Suedia.

În contrast, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării în sectorul construcţii s-a înregistrat în Malta şi a fost, de asemenea, printre cele mai scăzute în Croaţia şi România (al doilea cel mai scăzut), precum şi în Ungaria, Portugalia şi Slovenia (al treilea cel mai scăzut).

Mai multe pentru tine:
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”