Butan Gas pregăteşte noi afaceri în imobiliare şi energii regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul va aloca peste 200 milioane de euro pentru investiţii în apartamente şi birouri Butan Gas, al doilea mare jucător pe piaţa românească de GPL, va investi în clădiri de birouri

Grupul va aloca peste 200 milioane de euro pentru investiţii în apartamente şi birouri

Butan Gas, al doilea mare jucător pe piaţa românească de GPL, va investi în clădiri de birouri şi apartamente, precum şi în proiecte pentru producerea de energie din surse alternative, cum ar fi cea eoliană. Grupul nu va renunţa însă la dezvoltarea businessului cu GPL.

"Viitorul aparţine energiilor alternative, cum ar fi cea eoliană, solară şi biodiesel, şi vom investi în acest domeniu. Asta nu înseamnă că vom renunţa la businessul cu GPL, pe care vom continua să-l dezvoltăm. De asemenea, vom dezvolta în următorii ani în România mai multe proiecte imobiliare", a declarat Iosif Constantin Drăgan, fondatorul Butan Gas, citat de Mediafax.

Butan Gas este al doilea jucător de pe piaţa GPL după Petrom, care a achiziţionat recent 55,53% din Shell Gas România şi 60% din acţiunile Trans Gas Services. Poziţia Butan Gas este ameninţată însă de Rompetrol, companie care vizează să ajungă la o acoperire procentuală de 30% din piaţa de GPL, de la aproximativ 7-8%, cât deţine în prezent. Şi din acest motiv, poate, Butan Gas a anunţat investiţii serioase. "Vom continua în România investiţiile în dezvoltarea capacităţii de stocare şi transport de GPL, unde, până în 2010, vom investi 31 milioane de euro", a declarat, la rândul său, Daniela Veronica Guşă de Drăgan, soţia omului de afaceri.

De la GPL la producţie de energie eoliană

"Pentru diversificarea afacerilor, vom investi şi în energii alternative. România oferă oportunităţi naturale favorabile producerii de energie eoliană, neexploatate încă suficient. Până în anul 2009, Butan Gas va pune în funcţiune în România prima unitate de producţie a unui astfel de tip de energie", a completat soţia omului de afaceri.

Cel care a fondat în anul 1948 grupul Butan Gas a delegat conducerea afacerilor soţiei sale Daniela Veronica Guşă de Drăgan, care ocupă din anul 2001 funcţia de preşedinte executiv al grupului. Acum grupul pe care l-a dezvoltat este prezent în zece ţări, printre care Austria sau Germania, şi are o cifră de afaceri anuală care depăşeşte un miliard de euro. În ultimii ani, activitatea grupului a fost influenţată şi de explozia preţurilor de pe piaţa imobiliară.

Având mai multe terenuri în portofoliu şi, în acelaşi timp, achiziţionând şi alte suprafeţe în Bucureşti şi în alte oraşe importante din ţară, grupul Butan Gas va dezvolta în următorii ani mai multe proiecte imobiliare. "În următorii trei ani, vom investi doar în Bucureşti peste 200 milioane de euro în construcţia de apartamente şi clădiri de birouri", afirmă preşedintele executiv al Butan Gas.

Fondatorul Butan Gas este unul dintre cele mai discrete personaje din lumea românească a oamenilor de afaceri. El a refuzat constant în ultimii ani să apară în mass-media, chiar şi atunci când s-a vehiculat ideea potrivit căreia n-ar mai fi în viaţă. Drăgan motivează această atitudine prin faptul că ţine la intimitatea familiei. Deşi în ultimii ani au existat zvonuri potrivit cărora Butan Gas ar putea fi achiziţionat de către o altă companie, Iosif Constantin Drăgan neagă vehement acest lucru, spunând că afacerile pe care le-a creat nu sunt de vânzare. "De aceea, de câte ori am fost întrebat la ce valoare îmi estimez averea, n-am ştiut să dau un răspuns, pentru că nu am evaluat-o niciodată", adaugă el. Butan Gas România a raportat săptămâna trecută rezultatele financiare ale activităţii din România. Profitul net al companiei a crescut de patru ori în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,2 milioane euro, iar cifra de afaceri a fost de 15,8 milioane de euro. În afara afacerilor cu GPL, grupul Drăgan deţine în România o tipografie, o universitate la Lugoj şi mai multe proprietăţi.