BNR a cheltuit 6 miliarde de euro pentru a atenua deprecierea leului, pe fondul instabilității politice
0Analiștii de la Erste estimează că BNR a cheltuit șase miliarde de euro pentru a atenua deprecierea leului, pe fondul instabilității politice, ceea ce reprezintă circa 10% din totalul rezervei valutare.
Analiștii de la Erste estimează că Banca Națională a cheltuit circa șase miliarde de euro, pentru a ține sub control cursul de schimb. Suma înainte de Erste reprezintă circa 10% din totalul rezervei valutare. La sfârșitul lunii martie, rezervele valutare erau de 62 de miliarde de euro.
Specialiștii amintesc că rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale au dus la demisia premierului. „Ca răspuns, leul românesc a depășit nivelul țintă al băncii centrale, de 5 lei pentru un euro. În ultima săptămână, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susține leul. Nivelul critic actual pentru BNR pare a fi acum 5,15, leul stabilizându-se la aproximativ 5,12, ceea ce înseamnă o depreciere de aproximativ 2,8% față de săptămâna precedentă”, se arată într-o notă Erste, citată de Biziday.
Moneda europeană s-a apreciat puternic în raport cu leul, săptămâna trecută, după victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale. Marți, 6 mai, euro a trecut pentru prima oară pragul de 5 lei, iar pe 8 mai a ajuns la cel mai mare nivel din istorie, pentru ca apoi să mai scadă puțin.
Săptămâna trecută, Erste estima că BNR va apăra pragul de 5,1 lei pe euro ca noua linie în nisip, față de cel de 4,98 de până în alegeri, însă acesta a fost depășit începând cu ședințele de miercuri – la fixingul BNR de miercuri euro a atins 5,1222 lei, dar apoi a coborât la 5,0993 lei luni.
Leul s-a apreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 5,0993 lei, în scădere cu 1,72 bani (-0,34%) faţă de cotaţia precedentă, de 5,1165 lei.
Joi, moneda europeană ajunsese la 5,1222 lei, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată în istoria monedei naționale.