Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Piperea, a pierdut pe fond un proces cu nouă bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, a pierdut pe fond un proces, printr-o hotărâre formulată în urmă cu două săptămâni, în care nouă bănci erau acuzate de practici înşelătoare în vânzarea creditelor în franci elveţieni, a anunţat avocatul, pe pagina sa de Facebook.

“Asociatia Parakletos a fost obligata şi la plata unor cheltuieli de judecată într-un cuantum suficient pentru a intra în faliment anul acesta”, a precizat Piperea.

Avocatul susţine că rămâne ca Autoritate Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să acţioneze pe cale administrativă ceea ce a încercat asociţia pe cale judiciară.

“Şi, desigur, rămâne ca cei vizaţi să spere că săptămâna viitoare, la Curtea Constituţională , să fie respinsă sesizarea de neconstituţionalitate a legii conversiei. Căci Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), probabil, se va pronunta în iulie anul acesta (chiar dacă săptamana viitoare este termen pentru concluziile părtilor, decizia CJUE apare, de regula, în 4-5 luni de la acest moment)”, mai scris avocatul.

În decembrie 2015, Asociaţia Parakletos a acţionat în judecată nouă bănci comerciale şi Banca Naţională a României, solicitând încetarea practicilor înşelătoare pe care susţine că respectivele instituţii le-ar fi avut.

În noiembrie 2016, avocatul Gheorghe Piperea a precizat că BNR a fost eliminată din cauza procesuală şi că procesul urma să se judece pe fond în data de 8 decembrie 2016.

“O singură excepţie a fost admisă, cea de lipsă a calităţii procesuale pasive a BNR (instanţa a considerat că, în acest proces, BNR nu poate fi pârâtă, pentru că nu e un autor al practicii înşelătoare)”, a afirmat Piperea.

Astfel, procesul a continuat impotriva băncilor Bancpost, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Millenium Bank (absorbită de OTP Bank), OTP Bank, Garanti Bank şi Banca Transilvania.