Uniunea Europeană la adolescenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invitaţia la cruciadă împotriva noilor emigranţi UE, a căror primire este văzută ca o ”trădare” a britanicilor

La 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii Europene prin intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, opinia publică europeană încă este subiectul unor manipulări grosolane privitoare la închiderea graniţelor pentru membrii noilor state. La modă sunt petiţiile cetăţeneşti care îi transformă pe români în ţapi ispăşitori. La cei 20 de ani ai săi, Uniunea Europeană este încă la adolescenţă din acest punct de vedere.

Întâi a fost valul anti-Schengen. Deşi România îndeplineşte toate criteriile necesare, lucru în care a investit o mulţime de bani, brusc intrarea în club a fost legată de emigraţie şi în special de minoritatea romă. Una s-a vorbit, alta s-a făcut, pentru că implicarea unei asemenea chestiuni în dosarul aderării la Schengen este o invenţie nouă pe care nimeni nu putea să o bănuiască atunci când s-a demarat procesul. Culmea manipulării opiniei publice europene a fost lansarea unei petiţii, în Franţa (AICI) de către un fost ministru francez prin care se culeg semnături pentru interzicerea aderării României şi Bulgariei la Schengen. Dar acest lucru nici nu mai miră de vreme ce Frontul Naţional, un partid specializat în xenofobie, este pe primul loc în sondajele din Franţa şi va avea un grup consistent în Parlamentul European de unde va propaga exact acest gen de ”soluţie” pentru binele UE: desfiinţarea principiilor care o constituie.

Cu o opinie publică atât de uşor de manipulat împotriva unor ţinte false, numai bune pentru decontat nereuşite aflate în altă parte, Europa mai are nevoie de mult timp până să ajungă la maturitate

Trecând prin Germania, unde aderarea României la Schengen sau accesul românilor la piaţa liberă a muncii a fost, la fel, subiect de campanie electorală, iată şi Marea Britanie identificând răul în emigranţii români şi bulgari. O altă petiţie, de data această lansată de publicaţia Daily Express (AICI), a strâns într-o singură zi 10.000 de semnături împotriva noilor emigranţi UE, iar sondajul de opinie lansat de aceeaşi instituţie media a aflat că 98 la sută dintre respondenţi sunt împotriva accesului liber pe piaţa muncii britanice pentru români şi bulgari.  Culmea este că această ultimă petiţie este cu mândrie intitulată ”Cruciadă”, de parcă românii şi bulgarii ar fi invadatorii musulmani ai Evului Mediu care pun în pericol creştinătatea Europei! O referinţă istorică nu doar nefericită,  ci de-a dreptul periculoasă, pentru că-i transformă pe români şi pe bulgari în duşmanii civilizaţiei europene.

Uniunea Europeană se află aşadar, la cei 20 de anişori ai săi, la adolescenţă, atunci când se manifestă puseurile de revoltă juvenilă şi nemulţumirile prost îndreptate pentru că prost înţelese. Cu o opinie publică atât de uşor de manipulat împotriva unor ţinte false, numai bune pentru decontat nereuşite aflate în altă parte, Europa mai are nevoie de mult timp până să ajungă la maturitate, la a înţelege cauzele reale ale problemelor pentru ca să fie capabilă să şi caute soluţiile corecte de rezolvare a lor. Interzicerea noilor membri ai UE nu va scoate Europa din criză, ci va deturna doar atenţia, iar dovada simplă a acestui fapt este că această criză nu a plecat de la emigranţi şi nici de la ţările puse acum pe lista neagră. Dar cetăţenii europeni sunt păcăliţi ca nişte tineri ignoranţi să caute de harţă prin curţile vecine ca să nu se întrebe ce este greşit în propria lor casă.