De ce cred că Trump ar putea să câștige
0Față de acum patru ani – când Trump a pierdut alegerile (cu al doilea cel mai mare număr de voturi din istorie după Biden, care a fost învingător), și mai ales față de 2016 – când le-a câștigat, este evidentă reținerea marilor case de sondaje în a face predicții referitoare la rezultatul alegerilor din Statele Unite.
Motivul este acela că pe toate analizele disponibile, scorul privind intenția de vot este unul strâns. Vorbim de diferențe care intră în marja de eroare.
Mai mult, este clar că rezultatul, date fiind particularitățile sistemului electoral american, va fi decis – dacă sondajele nu se înșală – de un grup mic de state și de un grup destul de mic de alegători. Desigur, putem avea surprize, adică unul dintre candidați să câștige la scor – un val, într-un sens sau altul, care nu a reieșit în sondaje. Miercuri, vom ști.
Cert este că mâine americanii sunt așteptați la urne pentru a alege noul președinte, iar din ce observ eu, pare că Donald Trump are o șansă reală de a câștiga.
Subliniez că acest editorial nu este o predicție, ci mai degrabă o analiză succintă a factorilor sociali, economici, politici și de mesaj care par să încline balanța în favoarea fostului președinte.
În primul rând, este interesant de remarcat schimbarea de atitudine a unei părți semnificative a populației americane de culoare. În 2020, acest grup demografic a ieșit în număr mare la vot, susținându-l pe Joe Biden. Totuși, în prezent, există o nemulțumire latentă, în special din cauza imigrației pe ruta din Mexic, percepută ca o competiție directă pe piața muncii. Acest sentiment este comparabil cu cel care domină Europa, unde subiectul migrației a fost tema centrală a campaniilor, determinând o creștere a popularității extremei drepte.
Paradoxal, deși Trump este de multe ori considerat un personaj controversat și polarizant, el a reușit să se conecteze cu alegătorii din clasa de jos (financiar vorbind), un lucru pe care Kamala Harris, contracandidata sa democrată, nu l-a reușit în aceeași măsură, la fel cum nu a reușit să formuleze opinii clare și convingătoare – sau autentice, aș spune – cu privire la un număr important de probleme.
Vreau să remarc – și am văzut asta la un număr important de comentatori – faptul că mesajul sau argumentul principal al Kamalei Harris a fost acela că merită să fie votată pentru că nu este Trump.
Mulți americani sunt nemulțumiți de o asemenea abordare, mai ales că Trump a făcut parte din viața publică americană vreme de decenii. El nu este o surpriză pentru nimeni! Trump este pur și simplu el, cu tot ce înseamnă asta, iar despre opiniile personale ale contracandidatei sale oamenii știu destul de puțin. Mai ales că multe dintre ele s-au schimbat în ultimele luni. Nu este cazul, că ne place, că nu ne place, la Trump. În cazul său, mesajul este permanent în concordanță cu personajul.
Mie nu îmi place Trump de exemplu, nu mă regăsesc într-o mulțime de lucruri pe care le afirmă. Am însă, ca european, privilegiul de a putea observa de la distanță și de a nu fi implicat emoțional.
Dar, tot ca european, sunt extrem de conștient că oricine va câștiga în America, va produce efecte imediate la noi. De aceea, cred că trebuie să gândim și să vorbim despre ce se întâmplă.
În timp ce Harris a avut intervenții limitate, inclusiv la nivel de competență, în domeniul politicii externe, un subiect important, Trump promite să închidă războiul din Ucraina, o temă de interes pentru mulți americani sătui de cheltuielile generate de invazia lui Putin.
Totodată, pe plan intern – dar subiectele sunt corelate – Trump pune accentul pe crearea locurilor de muncă în interiorul SUA, un mesaj care rezonează cu mulți dintre cei afectați de creșterea prețurilor și de presiunea economică percepută ca fiind tot mai mare. Iar aici este vina Democraților, în mod clar, ei vorbind mereu despre teamă și pericolul Trump și adoptând de multe ori atitudini de un stângism extrem - chiar dacă oarecum cenzurat pe durata campaniei - incompatibile cu mulți americani.
În plan intern așadar, Trump este, de exemplu, singurul candidat care abordează problema agriculturii americane și impactul importurilor din China, subliniind importanța unei economii autosuficiente. Iar în ceea ce privește nivelul de trai, mulți americani sunt nemulțumiți de creșterea taxelor, o situație agravată de o creștere semnificativă a prețurilor locuințelor.
Trump vine cu promisiuni de redresare economică și de negocieri dure cu regimurile problematice, iar SUA, în opinia mea, rămâne oricum singura putere capabilă să asigure pacea globală. Alături de aliații ei!
Mai ales în ceea ce privește Ucraina, poziția lui Trump și o eventuală victorie în alegeri, va trebuie să ne dea de gândit atât la nivelul NATO dar mai ales al UE. Voi reveni la acest subiect după alegeri.
În plan politic, deși colegiul electoral american depinde de rezultatele fiecărui stat, republicanii au avantajul a 27 de guvernatori, în timp ce democrații au doar 23. Totuși, printre statele cu cel mai mare număr de electori, cum ar fi California și New York, democrații domină. Aceasta ar putea fi o provocare pentru echipa Trump, întrucât dintre primele zece state cu cei mai mulți electori, șase au guvernatori democrați.
Însă, după cum văd eu și după analizele disponibile, până și această situație ar putea fi compensată în favoarea lui Trump, motivul fiind acela că rezultatul, cum spuneam la început, nu va fi decis în California sau New York. Acolo, pentru toată lumea, situația e clară (evident, surprize pot să apară).
Dar dincolo de toate acestea, dincolo de cifre, eu cred că va conta emoția. Va conta persoana care a știut cel mai bine să se adreseze direct, personal, indecișilor și celor nemulțumiți din statele care vor decide rezultatul. Iar acolo, suntem la limită. Nimic nu e clar, din ce știm acum și nimic nu este decis.
Doar că, la nivel de mesaj, bănuiala mea este că Trump a făcut o treabă mai bună în comunicarea cu acele grupuri. Pe limba lor... La fel și partenerul său pentru vicepreședinte, JD Vance, despre care aș putea scrie mai mult, și care va conta în viitor pentru Republicani, indiferent de rezultatul de mâine!
În concluzie, deși Trump rămâne un candidat cu o agendă de multe ori controversată, el este, de departe, figura politică care pare să vorbească cel mai mult pe limba celor nemulțumiți, adresându-se direct problemele acestor oameni și mai ales percepțiilor lor! Rămâne de văzut dacă numărul acestora va fi suficient de mare pentru a-i aduce victoria în statele decisive. Percepția mea în acest moment e aceea că este posibil să fie așa. Iar noi, în Europa, trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu.