Cătălin Ştefănescu: care ne-or lumina anii? Ruşii sau americanii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca de obicei în ultimii ani – de la un scandal petrecut în scara blocului, pînă la marile evenimente internaţionale –, orice fapt care se abate peste noi ne găseşte profund divizaţi.

Unii văd chestia asta ca pe un mare cîştig. Cică ar fi învins şi aici democraţia la oraşe şi sate, lămurindu-ne, în sfîrşit, că e bine să avem opinii diferite; făcîndu-ne să înţelegem că ar fi un semn de sănătate să scăpăm de obsesia consesului comunist. Deci nu mai sîntem strîns uniţi în jurul unei idei, aşa cum i-ar plăcea legendarului Neo de la Ape. Gîndim, fiecare, cu capul personal, iar ăsta e un lucru foarte bun. Alţii ar spune că, dimpotrivă, nu e bine aşa. Gălăgia asta în care se aude părerea fiecăruia o să ne ducă la sapă de lemn, pînă cînd o să fim complet năuci, iar cineva o să profite şi o să ne bage pumnul în gură.

Pe scurt, treaba stă cam aşa. Unii spun că e vai de mama noastră dacă nu scăpăm definitiv şi foarte clar din gheara ruşilor. Alţii zic, ceva mai nuanţat, că nu se poate trăi în partea asta de lume fără să ai o relaţie decentă cu Moscova. Ce-o fi în nuanţa asta, nimeni nu ştie. O fi o caldă nostalgie, o fi o viziune pragmatică şi sănătoasă? Nu trece nici o zi fără să vorbim în fel şi chip despre treaba asta. S-au scurs aproape 25 de ani de la Revoluţie. E drept, nu mai colecţionăm pungi de plastic, găsim săpunul Fa la chioşcul de la colţ şi putem să ne cumpărăm oricînd o pereche de blugi. Dar aşteptarea americanilor încă nu s-a terminat pentru unii dintre noi. Nişte rachete pe la Deveselu şi o ceţoasă bază militară pe la Kogălniceanu sînt departe de a fi ce ne-am visat. Adică, mulţi militari americani în uniforme, ca-n filme, întorcînd capul după fabuloasele noastre femei, mestecînd gumă şi vîjîindu-se toată ziua cu jeep-urile, de la Cluj la Mizil şi de la Dorohoi la Timişoara. Există compatrioţi, nu puţini, care încă mai cred că asta ar fi victoria Revoluţiei din decembrie, că asta ar fi scăparea noastră de comunism. Cum ar veni, dacă nu se cădelniţează cu fum de eşapament de la jeep, fantoma lui Nea Nicu încă mai bîntuie voioasă prin minţile noastre. Vorba lui Moromete: „E şi ăsta un punct de vedere…“ Şi, ca orice punct de vedere, merită să fie respectat, dincolo de orice ironie.

Există însă şi compatrioţi care spun că astea sînt chestii depăşite, naivităţi de-ale semialfabetizaţilor într-ale democraţiei contemporane. După dumnealor, Marea Lume Rusă e mai sigură decît descoperirile lui Galileo şi Newton. 

Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.