„Le doresc succes în postul de 3 zile”. Mesajul lui Crin Antonescu pentru POT și metoda prin care pot fi opriți radicalii: „Asta rămâne să se negocieze”
0Fostul lider liberal Crin Antonescu analizează pentru „Adevărul” alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, și vorbește despre importanța unei alianțe largi care să izoleze partidele ultranaționaliste. În ce privește rezultatul obținut de PNL, Antonescu spune că e meritul lui Ilie Bolojan.
Fostul lider liberal Crin Antonescu vede jumătatea plină a paharului și apreciază victoria partidelor europene. Nu trece însă cu vederea nici cele peste 30 de sutimi obținute de formațiunile ultraradicale.
„Pe de o parte am salutat faptul că se poate constitui o majoritate parlamentară pro-occidentală și pe de altă parte, sigur, constant, cu mâhnire, că partide ca SOS sau așa numitul Partid al Oamenilor Tineri, despre care nu știm nimic decât post-factum că liderul său va ține post negru 3 zile, au putut să obțină încrederea românilor astfel încât să intră în parlament. Este votul românilor, îl respectăm, ceea ce nu înseamnă că nu putem să comentăm, să căutăm cauze și să tragem concluzii”, spune Antonescu.
Ușorul reviriment al PNL îi dă speranțe mari lui Crin Antonescu. În opinia sa, o bună parte din merit îi aparție noului lider liberal Ilie Bolojan:
„În mod special mă bucur pentru faptul că Partidul Național Liberal, sub conducerea de câteva zile a lui Ilie Bolojan a reușit totuși, într-un moment extrem de dificil, o mobilizare care să-i permită să rămână semnificativ în Parlamentul viitor al României”.
Pariază pe Bolojan
Întrebat dacă procentele în plus îi aparțin lui Bolojan sau se datorează pur și simplu demisie lui Nicolae Ciucă, fostul lider liberal a fost tranșant:
„Cred că aceste procente în plus vin pe de o parte din diferența de credibilitate a partidului și credibilitatea candidatului prezidențial. Și cred că ceva din ele este expresia faptului că între primul tur al prezidențialelor și aceste alegeri parlamentare Partidul Național Liberal a fost singurul partid care a acționat puternic, eficient, spectaculos, aducând un nou lider, aducând o nouă echipă. Și acest lider a adus clar un pachet de idei și de măsuri pe care le-a angajat în numele partidului.”
Crin Antonescu pariază pe Ilie Bolojan și spune că acesta va avea alături oameni potriviți, dar evită să facă nominalizări.
„Cred că îi știe toată lumea Numai că nu am eu nici calitatea, nici intenția de a-i face agende și echipe domnului Bolojan. Sunt convins că domnia sa și cu cei care au responsabilitatea conducerii partidului vor reuși să stabilizeze aceste lucruri. Un congres care va urma probabil undeva la începutul anului viitor va lămuri exact lucrurile și vom ști exact echipa”, adaugă Antonescu.
Dacă PNL a reușit să crească față de alegerile prezidențiale, USR este în scădere. Crin Antonescu a comentat acest aspect.
„Cred că, într-adevăr, deși PNL și USR sunt partide doctrinar foarte diferite trebuie să colaboreze. Pentru că o mai spun încă o dată, USR nu este un partid de dreapta, e de stânga deși ei susțin că sunt de dreapta. USR este doar un partid anti-PSD, ceea ce e altceva. Apoi, da PNL și USR au funcționat la nivel electoral în această perioadă pe principiul vaselor comunicante. Și faptul că USR n-a crescut cum se așteptau mulți în urma calificării doamnei Lasconi în turul 2 cred că e cauzat tocmai de creșterea Partidului Național Liberal între aceste două alegeri”, punctează Crin Antonescu.
Ce au de făcut partidele pro-europene pentru alegătorii nemulțumiți
Elegant, el evită să-l acuze pe Nicolae Ciucă pentru eșecul din turul 1 al prezidențialelor, dar spune că PNL are un potențial mult mai mare decât rezultatele din acest an.
„Domnul Ciucă nu poate fi făcut responsabil pentru tot ceea ce a făcut sau n-a făcut PNL în ultimii 3-4 ani. Domnul Bolojean n-a putut să ia în 5 zile ceea ce PNL a pierdut în acești ani. Pentru că potențialul partidului național-liberal nu este de 14-15%, ci în opinia mea de cel puțin 25%. Dar sigur că asta înseamnă timp, înseamnă să se facă de acum ceea ce n-a fost făcut și se putea face. Și anume, PNL să construiască un discurs și o politică de dreapta, de dreapta occidentală, dreapta civilizată, dar fermă care să oprească această hemoragie de alegători către formule practic extremiste Și sper că în perioada care urmează partidul va reuși să facă acest lucru pentru că România are nevoie de o forță de dreapta democratică și pro-occidentală solidă”, completează fostul lider liberal.
În plus, PNL va trebui să găsească o cale să fie mult mai apropiat de alegători și să corespundă așteptărilor, fără a-i dezamăgi pe votanții săi.
„Sunt de acord că sunt multe de făcut, că e nevoie ca PNL să se apropie mai mult de oameni, pentru că într-adevăr relația asta este clară și este cauzală. Dacă partidele importante, partidele care vor guverna, sper, această coaliție pro-occidentală nu vor schimba lucrurile esențiale, nemulțumirea, care e cât se poate de justificată din partea oamenilor, va crește. Și ea nu are unde să se reversă decât în forme extremiste sau aberante, dar, în orice caz, forme alternative. Deci sper că e o lecție de învățat pentru toți politicienii. Să fim atenți la oameni, la nevoile lor, pentru că odată ignorați vor penaliza orice partid de care se simt trădați.”
În ce privește partidele radicale, Crin Antonescu are un mesaj clar pentru acestea:
„Despre POT n-am ce să spun decât să le doresc succes în postul negru de trei zile pe care vor să-l țină, nu e ușor. Că nu știu altceva despre ei, nu sunt ironic, chiar nu știu altceva. Poate știu în schimb cei care i-au votat. În legătură cu SOS și cu ce face doamna Șoșoacă, pe mine nu ultranaționalismul sau formele astea de extremism afișate chiar ostentativ mă derajează în primul rând. Mă deranjează mai mult nivelul extrem de jos al comportamentului public, al limbajului, care este unul de fundul mahalalei, de fundul murdar al mahalalei.”
În privința AUR, lucrurile trebuie cumva nuanțate, crede Crin Antonescu.
„În ceea ce privește AUR, acolo lucrurile sunt mai amestecate. Nu-mi scapă faptul că însuși George Simion a avut pasaje rezonabile, coerente chiar în această campanie prezidențială. Nu-mi scapă faptul că acolo există oameni ca domnul Peiu sau domnul Pipera care sunt indiscutabil oameni civilizați și competenți în domeniile lor. Nu-mi scapă de asemenea faptul că tot partidul a dovedit totuși raționalitatea politică, pentru că iată, a făcut niște compromisuri necesare, face parte dintr-un grup european condus de doamna Meloni, care e primul ministru al Italiei și un personaj absolut frecventabil”, mai spune Antonescu.
Însă la AUR mai trebuie schimbate multe lucruri pentru a deveni cu adevărat un partid european. Iar dacă unii pași au fost făcuți, procesul nu se anunță simplu și nici ușor.
„Și la AUR rămân de corectat, din punctul meu de vedere, multe comportamente mai ales tipuri de atitudine publică, forme de populism dizgrațios. Pentru că, din punctul meu de vedere, să fie un partid cu care să se poată lucra din punct de vedere politic chiar dacă în calitate de adversari”, crede Antonescu.
Marile probleme vin însă dinspre Călin Georgescu, e de părere fostul lider liberal. „Problema noastră urgentă este ceea ce spune, ceea ce gândește, ceea ce predică cu ghilimele domnul Călin Georgescu, pentru că domnia sa este candidatul cu mari șanse sau cu destule șanse la președinția României Eu nu am contestat și nu contest niciodată dreptul cuiva de a avea niște idei oricât de diferite de ale mele, oricât de diferite de ale gândirii comune și de diversele forme de ortodoxie politică în ghilimele. Problema mea este că și-a arătat admirația și orientarea vădită către Rusia în politica externă, chiar dacă acum neagă asta într-un mod destul de jenant. Părerile despre știință, amestecul absolut nefericit de termeni și teme religioase în viața profană și în viața cetății, confuziile intenționat semănate în mintea oamenilor, mai ales a celor vulnerabili cultural, oate lucrurile astea sunt foarte periculoase dacă ele ajung să fie prezentate, susținute dintr-o poziție de autoritate maximă publică, așa cum este funcția de președinte al României”, explică Antonescu.
E nevoie de o coaliție largă
În opinia sa, în situația dată e nevoie de o coaliție largă, dincolo de orgolii, pentru a stabiliza situația și pentru a se asigura că România nu va ajunge într-o perioadă de maximă instabilitate, precum Bulgaria. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, e nevoie ca toate partidele pro-europene să lase deoparte orgoliile și să colaboreze.
„Aici există pentru mine un răspuns simplu și clar. Toți cei care suntem sincer speriați de posibilitatea ca România să schimbe direcția în mod dramatic trebuie să colaborăm, într-o împrejurare, iată, istorică, foarte dificilă. Deci, un lucru trebuie să fie clar. Dincolo de orice nemulțumire, antipatie și discuții, și anume că toate aceste partide PSD, PNL, USR, UDMR trebuie să formeze o majoritate parlamentară care să susțină, în baza unui program fundamental pro-occidental, un guvern care se poate forma în diferite feluri. Și asta, sigur, rămâne să negocieze, să discute liderii politici Poate să fie un guvern PSD, PNL, UDMR, minorități cu toată această susținere în parlament, inclusiv USR. Poate să fie un guvern PSD, USR, UDMR susținut într-o majoritate din care facă parte și PNL. Sau o coaliție largă. Pot exista diverse variante. Oricum cred că UDMR, cu cele 6 procente pe care le are, trebuie să facă parte din această majoritate”, e viziunea lui Crin Antonescu.
În același timp, el nu exclude niciun guvern minoritar format din PNL, USR și UDMR, însă crede că acesta nu ar putea să reziste prea mult.
„Teoretic și așa ceva este posibil dacă PSD-ul e dispus să-l susțină dintr-o majoritate fermă, dar cred că aritmetica va condamna un asemenea guvern la o fragilitate care nu e de dorit”, încheie Crin Antonescu.