Yeti trăieşte: Omul Zăpezilor împarte câteva gene cu urşii polari şi cutreieră munţii Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yeti ar fi o specie aparte de urs, susţine cercetătorul britanic FOTO unconfirmedbreakingnews.com
Yeti ar fi o specie aparte de urs, susţine cercetătorul britanic FOTO unconfirmedbreakingnews.com

Un cercetător de la Oxford a descoperit un amănunt care, într-o oarecare măsură, confirmă existenţa Omului Zăpezilor, temuta creatură Yeti, potrivit The Guardian.

Profesorul Bryan Sykes, genetician la Universitatea Oxford, a demonstrat că există o potrivire între un fir de păr care se presupune a-i aparţine lui Yeti şi o mostră aparţinând unei creaturi ce a locuit în munţii Himalaya în urmă cu 40.000 de ani.

Creatura care împarte ADN-ul cu Omul Zăpezilor a trăit într-o perioadă în care urşii polari abia începeau să se deosebească de cei bruni. Profesorul Sykescrede că animalul preistoric era un hibrid – o încrucişare între un urs brun şi urs polar - şi că reprezentanţi ai speciei lui încă ar trăi în zona muntoasă.

Mostrele de Yeti provin de la două exemplare diferite. Una este din regiunea Ladakh, din nordul Indiei, şi a fost obţinută de la un vânător care a reuşit să împuşte creatura în urmă cu 40 de ani. Cealaltă mostră constă dintr-un singur fir de păr de păr, descoperit în urmă cu 10 ani, de o echipă de filmare, în regiunea Bhutan.

„Aceasta este o specie a cărei existenţă nu a mai fost documentată de acum 40.000 de mii de ani. Acum ştim că cel puţin un exemplar mergea prin această zonă în urmă cu 10 ani. Şi este foarte interesant că găsim dovezi ale existenţei acestui animal la ambele capte ale munţilor Himalaya“, a declarat Sykes.

Dovezile sugerează că animalul are o înălţime de numai 1,5 metri, fiind mult mai scund decât legendarul Yeti, însă profesorul spune că există alte caracteristici care se potrivesc cu portretul Omului Zăpezilor.

image

 Poveştile despre Yeti circulă de câteva secole, numeroşi localnici şi exploratori susţinând că au dat nas în nas cu această creatură. Totuşi, interesul faţă de ea a crescut mulţumită unei fotografii cu o urmă, surprinsă de alpinistul britanic Eric Shipton, la baza Everestului, în 1951.

„Mai este destul de muncă în ceea ce priveşte interpretarea rezultatelor. Nu cred că înseamnă că există urşi polari antici care se plimbă prin Himalaya. Însă putem specula care ar putea fi explicaţia posibilă. Ar putea exista o sub-specie de urs brun în aceea zonă, descendentă din ursul care a fost strămoşul ursului brun. Sau ar putea însemna că a existat o hibridizare între ursul brun şi un descendent al ursului polar preistoric“, a explicat cercetătorul. Este cunoscut faptul că urşii bruni şi cei polari se împerechează în cazurile în care teritoriile lor se suprapun. 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite