E posibil ca viaţa să fi apărut înaintea Pământului
0Un experiment realizat de doi oameni de ştiinţă a arătat că, dacă evoluţia genetică s-ar baza pe aceeaşi lege pe care se bazează cea tehnologică, viaţa ar exista dinaintea Pămânutului, potrivit livescience.com.
Alexei Sharov, de la National Institute on Aging din Baltimore şi biologul teoretician Richard Gordon de la Gulf Specimen Marine Laboratory din Florida, au încercat să vadă ce rezultate ar obţine dacă ar aplica Legea lui Moore evoluţiei organismelor.
Legea lui Moore se referă la computere şi spune că numărul de tranzistori care pot fi plasaţi pe un circuit integrat se dublează aproximativ la fiecare doi ani. Dacă ar fi să lucrezi invers după Legea lui Moore, lanţul s-ar sfârşi în 1960, când a fost invetat primul microcip.
Cei doi cercetători au înlocuit tranzistorii cu nucleotidele – „cărămizile“ din care este construit ADN-ul şi ARN-ul - şi microchipul cu materialul genetic şi au calculat înapoi în timp. Rezultatul obţinut de ei sugerează că viaţa a apărut, pentru prima dată, în urmă cu 10 miliarde de ani. Pământul s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Dacă din punct de vedere matematic ar fi posibil ca viaţa să fi existat înaintea formării Pământului, ar fi acest lucru posibil din punct de vedere fizic? Atât Sharov, cât şi Gordon susţin că da. În timpul formării sistemului nostru solar, organisme similare bacteriilor sau simple nucleotide provenite din alte părţi ale Universului ar fi putu ajunge pe Pământ prin intermediul unei comete sau a unui asteroid – teorie numită panspermie.
Calculele efectuate de cercetători nu sunt dovezi ştiinţifice pentru ipoteza că viaţa ar exista dinaintea Pământului. Nu se poate şti sigur dacă nivelul complexităţii materiei organice a crescut într-un ritm constant pe parcursul istoriei.
Totuşi, dacă teoria celor doi savanţi s-ar dovedi adevărată, mitul potrivit căruia rasele de extratereştri foarte avansate din punct de vedere ştiinţific ar fi demontat. Dacă complexitatea genetică progresează într-un ritm constant, atunci dezvoltarea socială şi tehnologică a oricărei rase de extratereştri din galaxia noastră ar fi aproximativ echivalentă cu a oamenilor.
Studiul efectuat de Sharov şi Gordon face o paralelă între originea vieţii şi relaţia dintre viaţă şi cunoaştere. Evoluţia umană nu are loc numai în genom, ci şi în minte, sub forma limbajului, tehnologiei şi memoriei culturale.
„Complexitatea funcţională a organismelor este înscrisă parţail în genomul ereditar şi parţial în mintea perisabilă“, explică cercetătorii.
Cu toate că unii sunt sceptici în privinţa acestei teorii, oamenii de ştiinţă îşi susţin concluziile.
„Contaminarea cu spori bacterieni proveniţi din spaţiu este cea mai plauzibilă ipoteză care ar putea explica apariţia timpurie a vieţii pe Pământ“, spun cei doi. Sharov a zis că, dacă ar fi să parieze, „în proporţie de 99% este adevărat că viaţa a luat naştere înaintea Pământului“.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.