Satelitul care „citeşte“ ploaia în nori: SUA şi Japonia colaborează pentru a descoperi furtunile catastrofice de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii şi japonezii lansează mâine, 27 februarie, satelitul care va furniza omenirii informaţii despre condiţiile meteo într-un timp foarte scurt

Specialiştii americani de la agenţia spaţială NASA şi omologii lor japonezi de la JAXA lansează mâine satelitul care va oferi informaţii aproape în timp real despre condiţiile meteorologice. Aproape în timp real, deoarece timpul maxim în care acestea vor fi livrate poate ajunge la trei ore. Misiunea se numeşte Global Precipitation Measurement (GPM) şi satelitul cu care debutează va fi lansat de la centrul spaţial Tanagashima din Japonia. Odată ajuns pe orbita Pământului, satelitul de 3,8 tone va fi parte a unei constelaţii alcătuită din actuali şi viitori sateliţi de monitorizare a condiţiilor meteo terestre.

Centrul de lansare din Japonia

image

Prin GPM, cercetătorii vor putea studia fenomene importante, precum încălzirea globală, formarea uraganelor, secetelor, inundaţiile şi evoluţia surselor de apă dulce. „Ciclul apei este unul dintre elementele cele mai interesante, mai dinamice şi mai importante dintre studiile noastre meteorologice şi climatice de pe Terra“, a explicat John Grunsfeld, director ştiinţific la NASA, citat de Mediafax. „(Instrumentele) vor furniza oamenilor de ştiinţă şi meteorologilor informaţii esenţiale pentru a înţelege mai bine şi pentru a face faţă fenomenelor meteorologice extreme“, a completat Grunsfeld.

„Greaua“ moştenire şi aptitudinile GPM

GPM continuă proiectul început în 1997 cu Misiunea de Măsurare a Precipitaţiilor Tropicale (MMPT). „Este «urmaşul» direct pentru MMPT care se apropie de sfârşitul perioadei de utilizare“, a afirmat Art Azarbarzin, şeful de proiect pentru GPM, citat de „Universe Today“. Satelitul lansat mâine e echipat cu un radar care emite pe dublă frecvenţă construit de JAXA în Japonia şi cu un scanner de microunde prin care vor fi şi cartografiaţi norii. Satelitul a fost construit în Centrul Spaţial Goddard din Maryland, SUA. Satelitul va evolua pe o orbită de 407 kilometri deasupra Terrei.

Datele vor fi transmise prin intermediul sistemului de colectare şi de transmisiuni prin satelit (Tracking and Data Relay Satellite System) creat de NASA, care le va expedia apoi spre Centrul Goddard din Statele Unite ale Americii, unde vor fi analizate şi distribuite pe Internet. GPM reprezintă cel mai recent sistem tehnologic creat pentru a sprijini misiunile NASA care urmăresc semnalele vitale ale planetei noastre, de la sol, din aer şi din spaţiu, printr-o veritabilă „flotă“ de sateliţi şi prin campanii de observare aeriene şi terestre.

Satelitul e gata de lansare. FOTO Universe Today

image
Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite