De ce se apucă englezii să foreze în Antarctica: „Societatea trebuie să fie informată despre riscurile unui colaps al stratului de gheaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laborator din Antarctica FOTO: Reuters
Laborator din Antarctica FOTO: Reuters

Un proiect britanic pentru luna decembrie de a fora într-un lac subteran de sub gheaţa Antarcticii ar putea demonstra riscurile creşterii rapide a nivelului mării cauzate de schimbările climatice, au anunţat oamenii de ştiinţă.

Depunerile din adâncimea lacului Ellsworth, care sunt la câteva sute de metri sub nivelul mării şi îngropate sub trei kilometri de gheaţă, pot avea bucăţele de cochilii antice care ar putea fi examinate pentru a dezvălui când s-a spart ultima dată stratul de gheaţă.

Experţii spun că pătura de gheaţă din vestul Antarcticii conţine destulă gheaţă pentru a ridica nivelul mării cu 3-5 metri dacă s-ar sparge, o ameninţare pentru zonele joase din Bangladesh până în Florida şi din Buenos Aires până în Shanghai.

Societatea trebuie să fie informată despre riscurile unui colaps al stratului de gheaţă”, a spus Martin Siegert de la Universitatea din Bristol, Anglia. El este principalul investigator al misiunii care va căuta şi forme de viaţă necunoscute, fiind într-o competiţie cu oamenii de ştiinţă ruşi şi americani.

„Un mod de a afla riscurile unui colaps este să ştim când s-a petrecut ultima dată”, a adăugat Siegert despre misiunea care este plănuită de 16 ani.

„Vom pune piciorul pe gheaţă în octombrie şi sperăm să avem nişte mostre în decembrie 2012”, declară Chris Hill, manager al programului de la „British Antarctic Survey” („Institutul Britanic de Cercetare al Antarcticii”).

Siegert a spus că panul de a fora în sedimentele din adâncimea lacului nu a fost considerat foarte important în comparaţie cu studiul vieţii microbiotice şi evoluţia ei în întunecimea de sub gheaţă. Acest lucru ar creşte şansele găsirii a noi forme de viaţă oriunde în sistemul solar, cum ar fi pe luna Europa a planetei Jupiter, care este acoperită de gheaţă. Cercetătorii vor să folosească o foreză cu apă caldă şi să ia mostre într-un container sterilizat din titaniu.

Rusia a forat în lacul Vostok din estul Antarcticii la începutul acestui an şi cercetătorii plănuiesc să se întoarcă acolo în 2013 pentru a obţine mostre. Cei din Statele Unite ale Americii plănuiesc şi ei să ia mostre din lacul glaciar Whillans pe la mijlocul lunii ianuarie 2013, a declarat John Priscu de la Universitatea de Stat din Montana.

„Ruşii nu au nicio mostră pură din Vostok de această dată, a spus Priscu pentru Reuters. „Singurele mostre pe care le au şi de care ştiu şi eu sunt de apă amestecată cu kerosen de la aparatul de forat.”

Martin Siegert a acordat puţină importanţă competiţiei dintre cele trei naţiuni: „Nu privim acest lucru ca pe o cursă. Dar domeniul ştiinţific este plin de oameni care vor să fie primii”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite