Studiu: marile oraşe devin cuptoare ucigaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canicula pune stăpânire pe întreaga țară

Numărul persoanelor care mor din cauza căldurii insuportabile s-ar putea dubla până la sfârşitul acestui secol, potrivit The Verge.

Potrivit unui nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Columbia, numărul persoanelor decedate din cauza caniculei ar putea creşte cu 20% până în anul 2020. În cel mai rău caz, susţin oamenii de ştiinţă, până în anul 2080, numărul ar putea creşte cu până la 90%, potrivit theverge.com.

Informaţiile oferite de cercetători se aplică oraşului Manhattan şi studiul a combinat numeroase informaţii despre toate anotimpurile pentru a crea multiple scenarii despre climat. Deşi nu în toate oraşele se va înregistra aceeaşi creştere a numărului de decese, cifrele sunt îngrijorătoare. „Acest studiu ar trebui să ne aducă aminte de faptul că unul dintre cele mai mari pericole cu care se confruntă populaţia urbană din jurul lumii este căldura“, a declarat climatologul Radley Horton.

Rezultatele se adaugă numărului deja mare de dovezi care sugerează că schimbarea climatului de pe Terra poate pune în pericol existenţa oamenilor în următoarele decenii. Persoanele care locuiesc în oraşe mari sunt cele mai expuse riscului. Clădirile şi asfaltul din zonele urbane amplifică razele soarelui şi duc la temperaturi mai ridicate.

Cercetătorii au creat numeroase scenarii pentru anii 2020, 2050 şi 2080. Astfel, unul dintre scenarii sugerează că numărul morţilor din cauza căldurii ar creşte cu 91% până în anul 2080. Numărul oamenilor care îşi vor pierde viaţa din cauza frigului ar scădea cu 34,1%. În final, numărul persoanelor decedate din cauza temperaturilor extreme ar creşte cu 31%.  Un alt scenariu prezice o creştere cu 50% a deceselor din cauza caniculei şi o scădere de 22,1% a celor cauzate de frig.

Creşterea va fi de 36,9 sau 49,4% până în anul 2050, iar scăderea în cazul frgului, de 17,3 sau 21,5%. Până în anul 2020, numărul morţilor datorate căldurii va creşte între 21,5 şi 22,2% iar cel al morţilor de frig va scădea cu 12,2 sau 11,1%.

Pentru a face aceste estimări, oamenii de ştiinţă s-au folosit de 16 modele climatice globale şi le-au aplicat peste două scenarii. În unul dintre ele, populaţia creşte rapid şi nu se fac eforturi pentru a limita emisiile de dioxid de carbon, iar în celălalt se presupune o creştere mai lentă a populaţiei şi o scădere a emisiilor până în anul 2040, mulţumită progresului tehnologic. În ambele cazuri se va înregistra o creştere destul de mare a deceselor până în anul 2020. 

Şi Agenţia de Sănătate a Marii Britanii a prezis o creştere de mai mult de 500% a morţilor cauzate de căldură, până în anul 2080. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite