Ce spun pozele tale de pe Facebook despre personalitatea ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspectul profilului de Facebook poate spune multe despre proprietarul său, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii britanici.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele extrovertite, dar şi cele nevrotice, încarcă un număr mare de fotografii pe paginile lor de Facebook. Totuşi, extrovertiţii îşi schimbă des fotografiile de profil sau de fundal, pe când nevroticii urcă calupuri mari de fotografii în diverse albume.

Investigatorii de la Universitatea Wolverhampton din Marea Britanie au studiat peste 100 de persoane, cu vârste între 17 şi 55 de ani, care au completat înainte chestionare legate de personalitate. Mai bine de 70% din participanţi erau femei.

Cercetătorii au studiat modul în care indivizii urcau fotografii pe reţeaua socială şi cum interacţionau cu prietenii lor.

Legătură dintre personalitatea extrovertită şi tendinţa de publica multe fotografii nu pare foarte surprinzătoare, însă cum se explică acest comportament la persoanele nevrotice, ”caracterizate de o natură temperamentală, predispuse la stres şi anxietate”.

Potrivi lui Azar Eftekhar, unul dintre autorii studiului, ”persoanele nevrotice au o nevoie puternică de aprobare”, însă nu au abilităţi sociale şi de comunicare foarte bune. ”Persoanele anxioase văd Facebook ca pe un loc în care se pot exprima în siguranţă şi în care pot compensa pentru deficienţele din mediul offline”, mai spune Eftekhar.

Practic, persoanele nevrotice încearcă să pară mai atrăgătoare şi mai populare în mediul online, pentru a ţine pasul cu această ”cultură vizuală populară”.

Cercetătorii au mai descoperit şi faptul că persoanele care oferă atenţie detaliilor în viaţa reală, au un profil mult mai bine organizat din punct de vedere al albumelor fotografice. ”Aceşti indivizi sunt foarte disciplinaţi şi orientaţi către anumite scopuri, aşa că au tendinţa să îşi documenteze şi organizeze fotografiile şi video-urile folosindu-se de uneltele vizuale”, se mai arată în studiu.

De asemenea, studiul a mai relevat faptul că relaţiile de pe reţeaua socială sunt similare cu cele din lumea reală. De exemplu, persoanele agreabile în offline erau percepute la fel şi în mediul online, evitând să se certe sau să stârnească conflicte.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite