Video Am testat noua aplicaţie de la Facebook. Riff vrea să fie „furnalul” de virale al netului
0
Facebook a anunţat o nouă aplicaţie creată de laboratoarele sale. Facebook Riff permite utilizatorilor să filmeze videoclipuri de 20 de secunde despre o anumită temă, iar apoi să adauge şi alte videoclipuri care să creeze un mic serial.
Facebook Riff este o apicaţie făcută de laboaratoarele companiei, care experimentează cu tot felul de produse pentru care Facebook nu mizează pe succesul iniţial. Astfel au apărut pe piaţă Facebook Paper, Facebook Slingshot şi alte aplicaţii care nu au avut neapărat succes. Riff e o combinaţie între Snapchat şi Vine, dar care ia puţin din fiecare mediu şi îl duce mai departe.
Cum funcţionează Facebook Riff?
Pentru a folosi Riff, trebuie să descărcaţi aplicaţia pe Play Store sau pe App Store, pentru că funcţionează pe ambele platforme. Spre deosebire de Slingshot, în Riff trebuie să ne autentificăm cu Facebook.
Odată ajunşi în aplicaţie, putem observa că este încă într-o stare foarte beta. Pracitc, Riff nu mi s-a părut că ar fi o aplicaţie terminată, deoarece nu am avut un meniu al profilului personal, ceea ce mi s-a părut cel puţin suspect. Nu ştiu dacă lucrurile vor rămâne aşa.
De asemenea, nu există o funcţie de search de videoclipuri şi de tag-uri.

Aplicaţia este concentrată în jurul tag-urilor. Acestea vor fi folosite pentru a crea videoclipuri despre un eveniment sau o discuţie online care să se viralieze.
În momentul când vrem să creăm un videoclip de 20 de secunde, apăsăm butonul dedicat şi trebuie să alegem tag-ul pe care-l folosim. Nu este vorba de un hashtag, cu #, ci de o frază sau un cuvânt. De exemplu, eu am ales tag-ul deja prestabilit "What I do for a living" şi mi-am filmat biroul.

Înainte de a filma, ni se oferă cele mai populare tag-uri din momentul de faţă. E încercarea Facebook de a câştiga din ce în ce mai mult content viral, care să se concentreze în jurul unor evenimente curente. Utilizatorii sunt îndemnaţi să contribuie la discuţia globală despre un anumit topic.
Filmarea durează 20 de secunde, iar la final putem alege să o publicăm pe Facebook sau să filmăm din nou. Odată ce publicăm o filmare, aceasta poate fi văzută în fruntea news feed-ului nostru.
După ce publicăm un video cu un tag, putem să contribuim cu alte filmări la aceeaşi serie. Practic, putem să creăm o serie de videoclipuri pe aceeaşi temă, toate de maximum 20 de secunde.

Merită sau nu merită?
Facebook Riff conectează prietenii de pe Facebook, dar se simte ca un work in progress.
Nu are funcţie de căutare şi nici nu putem să ne vedem propriul profil. De asemenea, videoclipurile publicate nu pot fi introduse în articole sau bloguri, cu o funcţie de embed.
Facebook Riff e mai folositor decât alte aplicaţii. Slingshot a fost o copie mult prea precisă a lui Snapchat. Paper era o alternativă mişto la aplicaţia principală, dar era foarte nişată.

Riff, cu posibilitatea de a adăuga nenumărate videoclipuri de 20 de secunde cu aceeaşi temă. Dacă e un protest în Bucureşti, să spunem, e o unealtă foarte bună să nu avem multe videoclipuri răsfirate, ci mai multe în aceeaşi categorie. Ideea de a filma scurt şi de efect e una interesantă, iar prin punerea tagurilor înaintea utilizatorilor, Facebook arată direcţia în care vrea să se îndrepte.

















