REVIEW Huawei Ascend P7 - Echilibrul între lumea premium şi preţul atrăgător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huawei Ascend P7 are o cameră principală de 13 megapixeli. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Huawei Ascend P7 are o cameră principală de 13 megapixeli. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Se poate spune despre chinezi că nu se joacă atunci când vor ceva. Huawei se vrea producător de top. Şi nu se ascund nici când le place ceva. „Se inspiră“ şi integrează, ca în Ascend P7. Gata, am zis, e vorba de noul smartphone Huawei într-un review „Tech Adevărul“.

Huawei a ajuns producător de top, pe locul 3 la nivel mondial, cu vânzări en gros pe piaţa medie, deşi de anul trecut are şi un smartphone destul de promovat şi discutat. Ascend P6 a arătat că Huawei poate trage o linie rezonabilă între design, calitate şi costuri. N-a fost lipsit de lipsuri, nici pe departe, iar Ascend P7 vine cu lecţii vechi făcute într-o lume puţin schimbată. A fost prezentat la Paris şi va fi disponibil din iunie. Acum, îl avem în review, avant la lettre, cum se spune.

Hardware

Huawei Ascend P7 este un hibrid mai mult sau mai puţin intenţionat între un Sony Xperia, un iPhone 5 (şi celelalte versiuni ale sale) şi un "monstru" pentru selfie-uri. Asiaticii adoră acest curent, americanii şi europenii s-au conformat rapid şi încarcă milioane de poze cu feţele lor pe tot felul de reţele. Ascend P7 are pe faţă o cameră de 8 megapixeli ajutată de tot felul de artificii software pentru pofta de selfie. Spre exemplu, poţi face groufies, poze selfie de grup, sau poţi face o panoramă din trei imagini cu tine şi alţi oameni. La acest capitol, Huawei a spus că telefonul său e peste Galaxy S5 şi iPhone 5s. Cam e.

huawei ascendp7 produs foto razvan baltaretu/adevarul

Lista de dotări mai cuprinde un procesor quad-core Kirin fabricat şi dezvoltat de Huawei, cu fiecare nucleu tactat la 1,8GHz. E pe o arhitectură nouă faţă de procesorul de anul trecut, iar asta ar trebui să se vadă. Poate doar dacă vei pune în comparaţie P6 cu P7 sesizezi, altfel e un telefon fără probleme de rulare. Apoi, Ascend P7 mai are 2GB de memorie RAM, 16GB spaţiu de stocare şi dispune de un slot de card microSD. Ecranul este full HD la 5 inci "înghesuit" într-un corp destul de mic, faţă de alte telefoane rivale. Se vede bine, în majoritatea situaţiile, are un contrast puternic, culori saturate ca multe AMOLED-uri, iar nivelurile de iluminare sunt bune, deşi există o uşoară "spălăcire" a culorilor la luminozitate maximă. Nu e sesizabilă decât în comparaţie cu alt telefon cu ecran similar.

Pe lângă camera frontală de 8 megapixeli, Ascend P7 mai are una principală de 13 megapixeli care dispune de o aplicaţie decentă echipată cu câteva moduri bune, cum ar fi HDR, panoramă sau poza cu notă audio. N-a prins la Galaxy S4, puţin probabil să prindă acum, dar Huawei o are. Apoi, telefonul mai are o baterie de 2.500 mAh şi o construcţie destul de elegantă din aluminiu şi sticlă într-o combinaţie care aduce aminte de iPhone 4 cu diferenţa că baza telefonului este rotunjită pentru a sta mai bine în mână. Cât despre autonomie, duce până la o zi, dar nici nu e foarte bună, nici foarte proastă. Ţine mult de utilizare.

Preţ: Huawei a anunţat la evenimentul de prezentare că Ascend P7 va fi disponibil la 450 de euro în Europa. În România, va fi disponibil din iulie, cel mai probabil. Lansarea va fi în iunie.

Design şi construcţie

Primul gând pe care îl ai când foloseşti telefonul e că parcă e prea uşor, senzaţie care trece pe măsură ce îl foloseşti mai mult. Spatele este din sticlă, marginea din aluminiu, iar per total este unul dintre cele mai elegante, în acelaşi timp firave smartphone-uri. Sticla de pe spate îl face extrem de alunecos, astfel că ai grijă unde îl pui. Şi o masă doar puţin înclinată îl va face s-o ia uşor la vale şi rişti să te alegi cu un telefon crăpat.

huawei ascendp7 produs foto razvan baltaretu/adevarul

N-aş spune că telefonul se simte neapărat solid, compact, deşi nu scârţâie şi nu se mişcă nicio componentă din carcasă, ci mai degrabă că e precum te-ai aştepta să fie când îl vezi. Beneficiază de un finisaj foarte bun, singurul reproş pe care am să i-l aduc e că sloturile pentru card şi SIM sunt uşor băgate în carcasă. E o nepotrivire şi vizual şi tactil. În rest, un telefon al cărui design e de lăudat, deşi nu neapărat original, şi care are aerul dispozitivului premium şi scump.

Softwate şi "emoţia" interfeţei

Huawei Ascend P7 are Android 4.4 KitKat, dar n-ai să ghiceşti prea curând acest lucru. Peste el este interfaţa Emotion UI a Huawei, acum la versiunea 2.3, care abundă în teme şi diverse împachetări ale imaginii clasice de Android. Încă din ecranul de standby e ceva diferit, la baza ecranului ai câteva comenzi rapide pentru lanternă sau calculatorul. Sertarul acestora e deschis în stilul similar Control Center de pe iOS 7.

huawei ascendp7 produs foto razvan baltaretu/adevarul

De regulă, nu agreez interfeţele producătorilor. Ba oferă prea puţin funcţionalităţi şi nu se justifică peste Android obişnuit, ba oferă prea multe lucruri înghesuite peste tot şi, mai ales, printre pictograme urâte. Huawei e în ambele extreme, dar doar la nivel estetic. Sunt foarte multe teme pe care nu le-am plăcut de niciun fel, dar am găsit vreo două în stil minimalist, pictograme care arată bine şi cu o pondere bună a culorilor şi efectelor vizuale. Pe scurt, oferă de toate pentru aproape toţi utilizatorii.

Huawei nu s-a zgârcit însă la aplicaţii, de la cele utile uneori, cum ar Phone Manager care îţi mai eliberează memoria telefonului de procese şi fişiere reziduale, la cele mai puţin accesate, cum ar fi Oglinda (da, te vezi prin camera frontală) şi Lupa. Asta nu înseamnă că nu sunt oameni care poate le vor folosi, asta e şi ideea, să nu fie în minus, dar eu aşa am găsit de cuviinţă să le cataloghez. Am folosit Phone Manager de câteva ori, eliberează din procese în locul tău, şi am apelat la App Installer sau Phone Recorder. Acesta din urmă oferă şi diverse moduri, pentru interviu sau pentru şedinţă. Util, binevenit.

huawei ascendp7 produs foto razvan baltaretu/adevarul

Mai există şi un Suspend Button prin care aia acces la widgeturi, în stilul LG sau Samsung, de Calculator, Calendar sau Note, dar ai şi acces la butonul de Home, Back şi multitasking. Acest buton poate fi poziţionat oriunde pe ecran pentru acces rapid la unele funcţionalităţi. Este activat din meniul de notificări.

Desigur, ai acces la aplicaţiile din Play Store, printr-un cont Google, dar partea proastă e că interfaţa Huawei ţi le aranjează ca la iOS, adică toate aplicaţiile sunt pe ecrane de Home. Eu prefer aşezarea Google, alegând doar câteva aplicaţii pe ecran şi restul trase într-un sertar virtual. Desigur, pot alege un alt launcher din Play Store sau pot grupa pe foldere. Am grupat pe foldere.

Multimedia: ecran, sunet şi camera foto

Ecranul e bun, am zis şi mai sus, e luminos cam pentru toate nevoile, deşi nu excelează în lumina soarelui. Foarte bun şi senzorul de reglare automată a luminozităţii. Nu folosesc prea des aşa ceva, dar pe Ascend P7 s-a descurcat onorabil, mai ales că trece repede de la stadiul de lumină pentru întuneric la nivelul optim pentru afară.

Sunetul se aude decent în difuzor. Nu e chiar BoomSound de pe HTC One (M8), dar nici nu e atât de tăcut precum Samsung Galaxy S5. E bun, cu o uşoară distorsionare când e la maximum, dar marea problemă aici e poziţia difuzorului. E fix în cel mai prost loc posibil, adică pe partea stângă, cum te uiţi la spatele telefonului. Acolo vine, de cele mai multe ori, mâna (eu folosesc telefonul cu mâna dreaptă) sau dacă nu ajunge mână, un deget tot acoperă difuzorul.

huawei ascendp7 produs foto razvan baltaretu/adevarul

Aş fi preferat poziţionarea pe faţă, cel puţin n-aş mai fi acoperit sunetul. În rest, în căşti e foarte bun, dar cu unele pe măsură. Am folosit un model in-ear, deoarece cele de la Huawei sunt mediocre.

Camera video e rezonabilă, deşi la filmarea nocturnă este prezent flickerul. Pentru filmări de ocazie, în vacanţă sau la o aniversare, va fi bună, dar rămâne la nivelul mediu, precum cea foto. Remarc însă că stabilizarea imaginii funcţionează bine, acesta e un atu.

Videoclip realizat cu Huawei Ascend P7

Videoclipul de la evenimentul de prezentare

Şi am ajuns la camera foto. Am zis, are 13 megapixeli şi filmează full HD. Mai trec pe listă moduri Panoramă, HDR, Audio Note şi stabilizarea imaginii în video, dacă doreşti. Mai e o dotare interesantă: object tracking. Asta înseamnă că focalizezi pe un obiect şi focalizarea îl va urmări. Per total, camera e medie, nu depăşeşte aşteptările şi nici nu se ridică peste celelelate. Cu urmărirea obiectului e ceva notabil, dar modul HDR nu e pe cât de bun l-am găsit la Galaxy S5 sau chiar LG G2 mini. Însă Ascend P7 are o funcţionalitate tare bună. Când telefonul e închis, poţi apăsa de două ori pe tasta de reducere a volumului şi în sub 1,5 secunde face o poză. De cele mai multe ori, atunci când e lumină, focalizează bine. Am folosit de câteva ori acest truc, e impresionant.

huawei ascendp7 imagini produs foto razvan baltaretu/adevarul

Totuşi, remarc că modul Smart - care ar trebui să îţi aleagă cel mai potrivit mod de fotografiere - îşi face treaba. Prima dată l-am avut activat fără să-mi dau seama şi a trecut în HDR pentru a compensa supraexpunerea din cadru. Găsesc însă că Huawei s-a concentrat foarte mult pe camera frontală, are un nivel de reproducere a detaliilor impresionant, dar mai puţin pe cealaltă cameră. Mai mult, ecranul face pozele să se vadă mai bine decât vor fi ele pe un laptop full HD. În galeria foto am adăugat mai multe mostre, redimensionate pe lăţime la 1.200 pixeli. Sunt şi câteva prelucrate în VSCO sau Photos de la Google.

Click pentru galeria foto completă

mostre foto din huaweiascendp7 foto razvan baltaretu/adevarul
mostre foto din huaweiascendp7 foto razvan baltaretu/adevarul
mostre foto din huaweiascendp7 foto razvan baltaretu/adevarul

Considerente finale

În articolul de după evenimentul de prezentare, am spus că Huawei nu se fereşte să se uite la alţi producători şi să preia de la aceştia acele funcţii care aduc plus valoare. Spre exemplu, în Ascend P7 a preluat modul de economisire a bateriei din Galaxy S5. Astfel, Huawei promite că atunci când mai ai 10% din baterie, vei activa modul de economisire radicală energiei şi vei mai obţine circa o zi. E eficient acest mod, dar spre deosebire de abordarea Samsung, Huawei îţi limitează în întregime funcţionalităţile. Ai doar mesaje, aplicaţia pentru apeluri şi acces la contacte. Dar da, îşi face treaba.

De asemenea, Huawei preia design de la Apple şi Sony, dar nu se poate spune că n-are propriile sale idei. Per total, combină într-un smartphone acele lucruri individuale pe care le găseşti la alţi producători şi o face bine. Performanţa procesorului, produs de Huawei, nu se ridică la nivelul unui Qualcomm Snapdragon 801 de pe alte telefoane de vârf de acum, dar nu rămâne cu mult în urmă. Poate ţine şi de software, eu am avut spre utilizare un Ascend P7 pre-producţie. Per total, Huawei a venit cu un model mai bun, dar nu radical schimbat. Ascend P6 a fost un succes, compania se laudă cu vânzări de aproximativ 4 milioane de unităţi în peste 100 de pieţe, iar Ascend P7 vine să ducă mai departe compania printr-un model premium.

huawei ascendp7 produs foto razvan baltaretu/adevarul

Plusuri

  • Construcţie, design şi finisaj
  • Interfaţa - mai bună decât altele proprii şi bogată în funcţionalităţi
  • Camera foto frontală pentru pasionaţii de selfie-uri

Minusuri

  • Camera foto principală putea fi mai bună
  • Procesorul este puţin în urma celui de pe alte telefoane (HTC One (M8) sau Galaxy S5)
  • Poziţionarea proastă a difuzorului

Concluzie: un telefon necesar pentru o piaţă la extreme

Huawei Ascend P7 va costa 450 de euro când va fi lansat. E sub oricare dintre celelalte 3-4 smartphone-uri de vârf, dar le concurează la suficiente capitole, ba le şi întrece în unele privinţe. Huawei a descoperit acea punte între preţ şi dotări, între interfaţa proprie şi funcţionalitate, între design şi atragerea utilizatorilor prin anumite funcţionalităţi la modă (vezi selfie). Nu e telefonul perfect, nici pe departe. Nu e un telefon prost şi cu siguranţă are un aspect premium. E un telefon necesar. În afară de poziţia difuzorului, e posibil ca multe dintre celelalte minusuri pe care le-am menţionat să nu fie resimţite de majoritatea utilizatorilor.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite