realme GT Master Edition, smartphone performant cu cameră bună şi preţ mediu [TECH REVIEW]
0realme GT Master Edition vine după flagship killer-ul realme GT 5G, de la care împrumută unele caracteristici, dar în ansamblu se încadrează în categoria mid-range premium.
Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu realme, este un brand în ascensiune, parte a companiei chineze OPPO. O caracterizare rapidă a terminalelor smartphone realme este ”calitate bună la un preţ mic”. Urmează reţeta cu care s-a lansat OnePlus pe piaţă, un alt coleg din grupul BBK şi partener OPPO.
Ca formă şi aspect, realme GT Mater Edition nu e foarte diferit de modelele anterioare, cu excepţia versiunii al cărei spate e creat de designerul industrial Naoto Fukasawa. Acela are un spate gri din piele ecologică şi desen inspirat de grila ondulată a unei valize.
Modelul testat este versiunea clasică cu spate din policarbonat alb (Luna White) şi dacă ţi-e teamă că se murdăreşte uşor, află că are o husă gri din TPU în pachet. Cu excepţia momentelor în care l-am pozat şi filmat, a stat numai în husă. Chiar şi fără ea, spatele alb e aderent şi nu reţine amprentele, datorită finisajului mat. Culorile celorlalte modele sunt: Voyager Grey şi Daybreak Blue.
Ecranul AMOLED are rezoluţie1080x2400px, diagonala de 6,43 inci, raport 20:9, rată de refresh 120Hz, touch sampling rate de 360Hz şi acoperire 100% din spectrul de culoare DCI-P3 . Ecranul e frumos ca orice AMOLED, culori vii, negru accentuat şi contrast bun. Luminozitatea maximă e de 1000 de niţi, destul de impresionant.
GT Master Edition are un senzor de amprentă în ecran cu un filtru de securitate cu lumină alba cu spectru complet, care îmbunătăţeşte recunoaşterea degetului. Deblocarea cu degetul e destul de rapidă, dar pentru că am activat-o şi pe cea cu faţa, de multe ori nu mai era nevoie de amprentă.
Mai pe larg în clipul video, cum arată realme GT Mater Edition.
Modelul testat realme GT Mater Edition (RMX 3363) vine cu Snapdragon 778G (6nm), stocare de 256GB (există şi versiune de 128GB), memorie RAM de 8 GB (există şi versiune de 6GB). Pentru utilizatorii care au nevoie de mai mult RAM, realme a dezvoltat o tehnologie denumita Advanced Dynamic RAM Expansion, care poate converti memoria de stocare ROM în memorie RAM virtuală (imaginea din dreapta jos).
Smartphone-ul are un sistem de operare Android 11 cu interfaţă realme 2.0. Deşi neimportant pentru unii, modelul Master Edition păstrează mufa jack.
Cum se mişcă dincolo de enumerarea specificaţiilor, vezi în clipul video.
realme GT Mater Edition (RMX 3363) este rapid în orice operaţie / aplicaţie, iar rata de refresh a ecranului creşte senzaţia de rapiditate.
Camerele şi capabilităţile foto-video
realme GT Master Edition este echipat cu senzori foto de la Sony, atât pentru camera de selfie cât şi pentru camerele din spate.
Complexul de 3 camere de pe spatele smartphone-ului e format din:
- cea principală de 64MP cu f/1.8 şi dimensiunea senzorului de ½ inci;
- una ultrawide cu un senzor de 8MP ultrawide cu 119 grade deschidere şi f/2.3
- una macro de 2MP cu f/2.4 care poate fotografia de la o distanţă de 4 cm.
Camera selfie este de 32MP şi foloseşte un senzor IMX615, f/2.45, 85 de grade FOV şi rezoluţie maxima 6560 x 4928 pixeli. Este aceeaşi cameră care se găseşte şi pe OnePlus Nord 2 5G.
O conjuctură fericită a făcut ca GT Mater Edition (RMX 3363) să vină într-un moment în care aveam chef de poze şi video, aşa că l-am folosit cu plăcere.
Imagini de zi: Piaţa Romană.
Zorro Tigrilă, motanul casei sau stăpânul casei, imagine de interior.
Imagini de noapte. Parcul IOR, lac, fotografie realizată pe un mini-trepied.
Stradă pe camera ultrawide, din mână.
Filmare 4K de zi, cu zoom 2x.
Filmare 4K de noapte.
Pentru cei pasionaţi de artificii, filtre şi editare, realme a dezvoltat mai multe moduri de fotografiere: DIS Snapshot, Quick Launch, Street Filter, Instant Focus, Quick Zoom, B&W Plus Filter şi Dramatic Filter.
O concluzie despre partea foto-video, dincolo de exemple. Sunt nişte camere bune cu soft pe măsură pentru acest segment de preţ. Culorile sunt naturale cu contrast bun şi gamă dinamică medie. Dacă activezi AI acesta face culorile extrem de vii, dar parcă te ajută şi cu stabilizarea, aşa mi s-a părut. Noaptea imaginile sunt peste aşteptări, chiar şi pe camera ultrawide sunt bune.
Pe lumină slabă unele poze ies mai bine pe Night Mode, altele în modul implicit (Photo). În funcţie de lumină sau de lipsa ei trebuie să te orientezi la faţa locului.
Sunetul pe GT Master nu este deosebit de puternic şi calitatea nu iese în evidenţă în niciun fel, dar nici nu poţi să te plângi. E decent.
Cum se comportă în gaming? E chiar potrivit pentru asta, deşi nu e cel mai puternic smartphone de pe piaţă. Acel touch sampling de 360 Hz e grozav dacă ştii să-l pui în valoare.
Call of Duty: Mobile setări grafice pe calitate HIGH, număr de cadre MAX, BR (Battle Royal) Dynamic.
Asphalt 9 cu setările grafice la maximum (HIGH QUALITY).
Are şi o aplicaţie, ”Game Space”, care optimizează smartphone-ul pentru gaming.
Rezultate în testele sintetice: Antutu, 3DMark şi Geekbench 5.
realme GT Master Edition vine echipat cu un încărcător de 65W, care poate încărca complet bateria de 4300mAh în 30-40 minute. Nu e cel mai mare acumulator prezent pe un smartphone mid-range, dar autonomia trece de 13 ore de ecran aprins în utilizarea cotidiană.
Pachetul conţine smartphone, încărcător, husă, cheiţă SIM şi ghid de utilizare.
Varianta testată de realme costă 1999, 99 lei şi primeşti cadou la achiziţie un realme Watch 2. Varianta GT Master 128GB/6GB RAM costă 1799,99 Lei + realme Watch 2 cadou. Dacă te interesează vreunul din ele, acest review te va ajuta să înţelegi ce pot face.