Google pierde controlul asupra Android în China, ţară în care multe aplicaţii fură datele personale ale utilizatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţiile care conţin malware sunt tot mai răspândite în China. FOTO TheHackerNews
Aplicaţiile care conţin malware sunt tot mai răspândite în China. FOTO TheHackerNews

Chinezii nu văd cu ochi buni sistemul de operare Android de la Google şi, mai ales, sunt nemulţumiţi că aplicaţiile sunt periculoase pentru utilizatori, fie că le fură datele, fie că îi urmăreşte.

Un raport publicat de Data Center of China Internet (DCCI) arată că 35% din aplicaţiile cercetate furau datele utilizatorilor şi acest lucru nu avea nicio legătură cu funcţionalitatea aplicaţiei, semn că nu erau respectate protocoalele instituite de Google pentru a veriica integritatea unui program, scrie TechCrunch. DCCI a cercetat aproximativ 1.400 de aplicaţii descărcate din mai multe magazine şi au mai descoperit că 66,9% din acestea monitorizau datele private ale oamenilor.

Piaţa Android în China este mai fragmentată decât în alte zone şi pentru că Google nu are un control prea mare asupra a ce aplicaţii sunt instalate. Spre exemplu, în alte ţări marea parte a aplicaţiilor sunt instalate din Play Store, magazin administrat de companie, dar în China mulţi utilizatori primesc direct de la dezvoltator aplicaţia în formatul ei .apk. Mai mult, sunt companii care nu respectă standardele Google, iar sistemul de operare Android şi-l modifică după cum doresc, iar riscul creşte.

Săptămâna trecută, Ministerul de Industrie şi Tehnologia Informaţiei a avertizat asupra riscurilor la care se expun oamenii care aleg smartphone-uri cu Google. Asta pentru că Android domină şi companiile naţionale nu îşi pot dezvolta propriul ecosistem.

Raportul DCCI arată că mai toate datele utilizatorului care trec prin telefon pot fi obţinute, de la convorbirile telefonice la agenda cu contacte. 13,2% din aplicaţiile care urmăreau utilizatorii nici măcar nu aveau trecută în lista de funcţionalităţi ca abilitate acest lucru. Google nu controlează în niciun fel canalele prin care aplicaţiile ajung la utilizatori, astfel ajung multe să aibă viruşi de tip malware sau spyware. În plus, şi fragmentarea platformei este tot mai mare, din cauză că producătorii aleg versiuni mai vechi pentru echipamente mai slabe, dar mai ieftine.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite