Experţii în securitate îţi explică de ce un jailbreak pe iPhone e o idee proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice jailbreak pe iPhone vine la pachet cu diverse opţiuni de control, dar şi cu vulnerabilităţi software foarte mari. Acum, experţii în securitate îţi explică ce înseamnă întregul proces.

Jailbreak pe iPhone şi root pentru Android sunt, în esenţă, acelaşi: o procedură software prin care treci de un sistem de securitate al sistemului de operare ca să ai drepturi de administrare mai mari. Este, dacă vrei s-o vezi aşa, diferenţa dintre a avea un cont obişnuit de utilizator pe Windows şi de a fi administrator. Sunt utilizatori care vor control, dar sunt utilizatori care vor astfel să foloseasca aplicaţii piratate ca să nu le plătească pe cele din App Store.

Dacă în mod normal dispozitivele cu iOS sunt considerate mult mai sigure decât cele care rulează Android, procesul de jailbreak diminuează considerabil acest avantaj. Bitdefender a descoperit mai multe riscuri pentru terminalele Apple. Acestea sunt generate de procedeul de deblocare a sistemului de operare.

Jailbreak pe iPhone te expune la aplicaţii nesigure

Odată cu un jailbreak pe iPhone, utilizatorul poate instala aproape orice tip de aplicaţii, inclusiv cele neautorizate sau dezvoltate de hackeri. Pericolul a fost evident când un malware denumit “KeyRaide” a expus numele şi parolele a 200.000 de utilizatori care făcuseră jailbreak, restul clienţilor de produse Apple nefiind afectaţi.

Procedeul jailbreak a apărut iniţial în 2007 când primii cumpărători de iPhone, dornici să folosească mai multe aplicaţii sau variante gratuite ale aplicaţiilor legitime, au instalat instrumente dezvoltate de către terţi, precum AppSnapp şi ZiPhone. Acestea permiteau accesul la fişierele sistem ale sistemului de operare şi, ulterior, la orice fişier, pentru a putea rula orice tip de aplicaţii, inclusiv versiuni neoficiale.

Jailbreak dezactivează însă mediul controlat de securitate al iOS şi permite accesul aplicaţiilor la agenda telefonică, fotografii şi localizare fără a mai cere permisiunea utilizatorului. Mai mult, jailbreak pe iPhone permite şi accesul neîngrădit al autorităţilor şi al altor structuri guvernamentale la conţinutul dispozitivului personal. Hacking Team, companie specializată în furnizarea de soluţii de spionaj informatic, putea să preia în mod tacit controlul dispozitivelor Apple cu jailbreak activ, conform recentelor dezvăluiri din presă.

Aştepţi mai mult noua versiune de iOS

Procesul de jailbreak este anulat de actualizările sistemului de operare. Mai mult, utilizatorii trebuie să aştepte câteva zile sau chiar săptămâni până când un nou set de instrumente pentru jailbreak devine disponibil. Prin urmare foarte mulţi întârzie sau aleg să nu mai opereze actualizări importante ale sistemului, ceea ce îi poate expune unor vulnerabilităţi.

Deşi pare o decizie personală, procedeul jailbreak poate avea un impact semnificativ în cadrul unei organizaţii. Într-un mediu corporatist, un dispozitiv vulnerabil conectat la o reţea deţinută de companie poate deveni o poartă de intrare pentru răufăcători. Pentru a evita breşele de securitate, firmele ar trebui să interzică folosirea acestor telefoane şi să informeze angajaţii în legătură cu riscurile personale şi profesionale la care se expun dacă apelează la jailbreak.

Ce trebuie să facă utilizatorii care doresc să-şi deblocheze telefonul şi să păstreze securitatea:

Să schimbe parola de administrator. Aceasta permite accesul la orice informaţie de pe terminal. Cât timp parola de bază stabilită de Apple este cunoscută, orice atacator care ştie să se conecteze prin SSH poate să acceseze în mod facil, de la distanţă, conţinutul telefonului. Este recomandat ca parola de adminstrator să fie schimbată în cel mai scurt timp.

Să actualizeze parola de utilizator. Aceasta este parola obişnuită a utilizatorului de produse Apple.

Să fie precaut când instalează aplicaţii sau software. Instalarea aplicaţiilor provenite din surse de încredere reduce riscul de a fi infectat.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite