Cum funcţionează iCloud Private Relay (Beta), soluţia Apple pentru protecţia identităţii online. Ce minusuri are
0Am găsit pe Tik-Tok un clip despre activarea iCloud Private Relay, titlul videoclipului este: "Asta pe scurt îţi protejează identitatea online. Totuşi nu e un VPN".
Am urmat paşii din videoclip şi am activat opţiunea. În smartphone există o scurtă explicaţie despre acest serviciu: ”Private Relay îţi ascunde adresa IP şi activatea de navigare pe internet în Safari şi protejează traficul de internet necriptat, astfel încât nimeni - nici măcar Apple - nu poate vedea nici cine eşti, nici ce site-uri vizitezi.
Explicaţia asta nu m-a mulţumit, aşa că am mers pe site-ul Apple să obţin mai multe detalii despre iCloud Private Relay. Pe pagina Apple scrie:
"Când Private Relay este activat, solicitările dvs. sunt trimise prin două relee de internet separate, securizate. Adresa dvs. IP este vizibilă pentru furnizorul dvs. de reţea şi pentru primul releu, care este operat de Apple. Înregistrările dvs. DNS sunt criptate, astfel încât niciuna dintre părţi nu poate vedea adresa site-ului web pe care încercaţi să îl vizitaţi. Al doilea releu, care este operat de un furnizor de conţinut terţ, generează o adresă IP temporară, decriptează numele site-ului web pe care l-aţi solicitat şi vă conectează la site. Toate acestea se realizează folosind cele mai recente standarde de internet pentru a menţine o experienţă de navigare de înaltă performanţă, protejând în acelaşi timp confidenţialitatea."
Cum se activează?
Intri în Setari, dai click pe numele tău, dai click pe iCloud şi apoi bifezi Private Relay.
Settings > [your name] > iCloud > Private Relay.
Sunt totuşi câteva inconveniente cu iCloud Private Relay:
- e disponibilă doar pentru cei care au un abonament plătit de iCloud, adică iCloud+;
- Apple spune că unele site-uri nu se încarcă când ai opţiunea asta activată;
- funcţionează doar dacă foloseşti browserul Safari;
- viteza în testele de reţea poate fi afectată.