REVIEW BlackBerry Q10 - tastatura fizică trăieşte mai departe pe noul telefon BlackBerry, iar fanii vor fi mulţumiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BlackBerry Q10 este moştenitorul liniilor Bold şi Curve. Dacă ai fost vreodată (sau încă eşti) fan al tastaturii BlackBerry, atunci acesta e prezentul şi viitorul. În jurul tastaturii fizice se învârte totul când vine vorba de acest telefon. Noi l-am avut în grijă şi utilizare în ultima săptămână, acum venim cu un review despre noul produs cu BlackBerry OS 10.

Dacă ai avut ocazia să vezi sau să utilizezi un BlackBerry Z10 până acum, cu un BlackBerry Q10 te vei simţi ca acasă, plus o tastatură fizică. Vine în aceeaşi nuanţă de alb sau negru, o construcţie solidă şi un ecran dintre cele mai bune. BlackBerry Q10, dacă ar fi să-i asumi imaginea unui om, ar fi imaginea unui om de afaceri îmbrăcat la costum negru simplu şi cu o servietă deloc evidentă în mână. Odată cu BlackBerry OS 10, canadienii demonstrează că dacă e nevoie, se pot adapta noii direcţii în telefonia mobilă, iar BlackBerry Q10 reprezintă un pariu de (aproape) totul sau nimic.

Hardware

BlackBerry Q10 are un procesor Qualcomm cu două nuclee la 1,5GHz, o memorie RAM de 2GB şi un spaţiu de stocare de 16GB extensibil până la 64GB cu un card microSD. Pare un hardware de 2012, dar, în fapt, BlackBerry OS 10 nu are nevoie de dotări mai bune, rulează foarte bine şi aşa. Memoria RAM mare a fost necesară pentru a rula aplicaţiile portate de pe Android fără probleme, dar despre acestea voi spune mai multe când va veni vorba de software. Camera foto de pe BlackBerry Q10 este de 8 megapixeli, filmează full HD, cu un frontală de 2 MP şi care filmează HD la 720p.

Porturile de pe BlackBerry Z10 nu lipsesc: unul microUSB pentru transfer de date şi încărcare, şi unul microHDMI pentru video. BlackBerry Q10 are şi o baterie de 2.100 mAh, iar ecranul său este de 3,1 inci cu o rezoluţie de 720x720 pixeli. Ecranul este tare interesant. Se ia lăţimea de la un HD 720p, se replică pe verticală şi se obţine acest ecran. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, culorile bine reproduse şi răspunde cu acurateţe la atingeri. Display-ul rezumă foarte bine compromisul pe care BlackBerry a trebuit să-l facă: a sacrificat unele aplicaţii pentru a include tastatura fizică devenită semnătură pentru companie de-a lungul timpului.

Tastatura cea de toate BlackBerry

Apoi, vine tastatura, cea îndelung aşteptată de utilizatorii BlackBerry. Este bună, chiar foarte bună. Robustă, funcţionează fără probleme, tastele au o cursa fix cât trebuie şi după ce petreci câteva zile cu telefonul, chiar dacă n-ai mai folosit vreunul cu tastatură QWERTY de ceva timp, ajungi să te obişnuieşti. Este fix ceea ce are nevoie un utilizator care scrie mult. Pe lângă asta, BlackBerry OS 10 are un suport software foarte bun pentru intuirea următoarelor cuvinte pe care ai vrea să le scrii.

image

Acelaşi suport software l-am găsit foarte bun pentru BlackBerry Z10, un dispozitiv integral touchscreen, iar singurul deazvantaj pe noul terminal este că nu sunt dispuse decât trei cuvinte din lipsă de spaţiu. Nu cred că BlackBerry Q10 are alt scop decât loialitatea pe care compania vrea s-o afişeze faţă de utilizatorii vechi, pentru că Z10 se descurcă foarte bine la departamentul de editare mesaje. Eu, după aproximativ o săptămână cu telefonul, am ajuns s-o folosesc foarte bine şi să scriu chiar fără să mă uit. Încă sunt mai lent decât pe un ecran tactil, dar adaptarea se face repede.

Construcţie, design şi autonomie

Modelul negru pe care l-am testat are pe spate un capac din fibră de carbon frumos finisată şi cu emblema BlackBerry pe centrul acestuia. Fix sub cameră este o linie argintie care dă un plus de eleganţă telefonului. Este foarte bine construit, asta e cert şi a ajuns să fie o banalitate pentru BlackBerry să facă dispozitiv bune încă de la Bold 9000. Pe marginea telefonului trece o ramă de metal în care sunt date găurile pentru microfoane şi pentru difuzor, împreună cu cea pentru butoane. Tastele de volum şi de pornire a telefonului reacţionează foarte bine, la fel şi cel pentru activarea controlului vocal.

Am ţinut Internetul prin 3G pornit în permanenţă şi am activat WiFi-ul atunci când am ajuns într-o zonă cu o astfel de conexiune. Telefonul a rezistat o zi întreagă, o zi întreagă de folosit emailul, Facebook, Twitter, un cititor de ştiri, de făcut poze - atât în modul normal, cât şi în HDR (dar fără bliţ) - şi cu vorbit sporadic la telefon (maximum o oră într-o zi). Este o autonomie mai mare decât a telefoanelor integral touchscreen, dar se prea poate să mă fi aşteptat la mai mult. Nu-i deloc rău, dar nici ecranul nu este un „monstru energofag“ de peste 4,5 inci.

Software

BlackBerry Q10 rulează noul sistem de operare BlackBerry OS 10 cu ale sale caracteristici care îl delimitează de restul platformelor disponibile pe piaţă. În primul rând, şi funcţia pe care o apreciez cel mai mult la noul ecosistem, este BlackBerry Hub. Aici ai toate mesajele, toate notificările, fie că este vorba de actualizarea unei aplicaţii sau de o alarmă, fie că e vorba de un SMS sau un mesaj pe Facebook. Intri în BlackBerry Hub printr-un swype de la baza ecranului şi apoi tragi în dreapta. BlackBerry a montat şi un tutorial atunci când foloseşti telefonul pentru prima dată pentru ca utilizatorii să ştie lucrurile de bază.

image

Apoi, BlackBerry 10 are un multitasking foarte bun. Are doar 8 locuri de umplut cu aplicaţii, acestea devenind şi widgeturi când le treci în fundal, dar le gestionează foarte bine. Companiei îi place să se laude cu faptul că are multitasking real şi chiar îl face bine. Aş vrea să văd aşa ceva şi pe Android.

Aplicaţiile pentru „mure“ - din ecosistem şi BB World

Am zis mai sus că ecranul e pătrat, astfel apare prima problemă pentru BlackBerry Q10. Facebook, Twitter, cititoarele de ştiri funcţionează pe sistemul „derulare pe verticală“, la fel şi site-urile, deci nu contează câtă verticală ai. Când vine vorba de jocuri, lucrurile se schimbă, unele nefiind posibile pe BlackBerry Q10, mai ales cele care au butoane virtuale de control direct pe ecran. Mai sunt şi aplicaţii cu înălţime fixă, acestea prezentând iar o problemă. Nu sunt dificil de adaptat, dar ca dezvoltatorii să fie mobilizaţi, trebuia ca platforma să aibă succes.

Sunt destul de multe aplicaţii în BlackBerry World, foarte multe portate de pe Android. Nu este o problemă, rulează foarte bine pe BlackBerry OS 10, dar nu sunt dintre cele mai noi, cele mai bune, pentru că emulatorul folosit în prezent de canadieni este de la Android 2.3 Gingerbread. Va trece în curând la Android 4.1 Jelly Bean şi atunci chiar se va îmbunătăţi experienţa. Angry Birds Star Wars este un joc gratuit, dar altele de la Rovio sunt cu bani. Tranzacţiile se desfăşorară fix ca pe alte platforme.

Citeşte şi: REVIEW BlackBerry Z10 - canadienii au învăţat să facă smartphone-uri bune

Este un ecosistem în dezvoltare, asta se simte, iar pe măsură ce va deveni mai popular, va creşte şi plaja de aplicaţii. În acest moment, BlackBerry încearcă să acopere cât mai multe goluri. Reuşeşte în unele cazuri, eşuează în altele. Spre exemplu, furnizează un editor de documente - foarte bun, cu multe funcţii -, dar aplicaţia de hărţi este aproape inutilizabilă în România. Mai multe şanse ai să îţi găseşti drumul pe Google Maps în browser.

Review-ul la rezoluţie full HD este disponibil pe YouTube

Controlul vocal nu este deloc excelent, poţi să-ţi actualizezi statusul pe Facebook sau pe Twitter, şi alte comenzi simple similare, dar nu este deloc la nivelul Siri sau Google Now. BlackBerry nici nu s-a concentrat prea mult pe acest aspect şi era oarecum normal, aveau altele de îndreptat. Şi că tot a venit vorba de organizator, există aplicaţie pentru aşa ceva. Scrii, adaugi o poză, adaugi un memo audio, este o aplicaţie precum telefonul: solidă şi de folosit.

Am apreciat din nou, ca la BlackBerry Z10, integrarea cu Dropbox. Este un serviciu de folosit, dacă vrei să stochezi informaţii online. În plus, este foarte uşor să gestionezi fişierele dintr-un folder în altul, din memoria internă pe cardul microSD. Este un telefon business care nu se dezminte la aceste capitole.

Multimedia - camera foto şi sunetul

Camera foto, în condiţii bune, este foarte bună. Am realizat videoclipul de mai jos cu BlackBerry Q10, în afară de primele două secvenţe, şi sunetul este înregistrat de asemenea cu telefonul. Fotografiile sunt foarte bune în condiţiile bune, recomand funcţia HDR, dar telefonul trebuie ţinut nemişcat. În condiţii de luminozitate scăzută, zgomotul este prea mare, mult mai mare decât la alte telefoane şi nu cred că este prea greu de îndreptat acest aspect printr-un viitor update pentru BB OS 10. De asemenea, modul de fotografiere în serie este bun pentru când vrei să stochezi foarte multe poze cu o situaţie pentru a alege apoi imaginea mai bună.

image

Şi, desigur, nu lipseşte modul de capturare a celei mai bune feţe. Practic, telefonul fotografiază înainte, în timpul şi după ce ai comandat o poză pentru a reţine cea mai bună faţă pentru un portret. O funcţie decentă, de încercat. În rest, setările nu sunt prea multe, iar dacă eşti atent la condiţiile de iluminare a unei scene, poţi obţine fotografii foarte bune. Mai numesc aici şi modurile de editare a unei poze, un fel de Instagram în propriul telefon - de la contrast la iluminare, de la efecte vintage la tăierea şi îndreptarea unei poze.

Sunetul, după cum se aude în acest videoclip, este captat fără probleme, fără distorsiuni notabile. De asemenea, se aude fără probleme în casca pentru apeluri. Iar difuzorul telefonul este la fel de puternic ca pe BlackBerry Z10, numai că nu mai este utilizată carcasa de pe spate ca o cutie de rezonanţă.

Plusuri

  • construcţie solidă
  • autonomie foarte bună
  • multitasking real pe BlackBerry OS 10
  • ecran cu unghiuri bune de vizualizare şi reproducere bună a culorii
  • cameră foto decentă
  • integrare cu Dropbox, administrare facilă a fişierelor

Minusuri

  • nu toate aplicaţiile, jocurile rulează pe acest telefon
  • cam mic spaţiul dintre tastatură şi ecran (ai nevoie de acesta pentru un swype reuşit în sistemul de operare, trecând astfel în hibernare o aplicaţie sau să intri în BlackBerry Hub)
  • BlackBerry Maps, aplicaţia care face Apple Maps să pară că ştie exact ce hărţi îţi trebuie

Concluzia

BlackBerry Q10 este ceea ce linia Bold merita. Este un dispozitiv BlackBerry 10 cu toate funcţiile de apreciat la acesta, dar cu minusul că s-ar putea ca nu toate aplicaţiile să funcţioneze pe acesta. Telefonul este foarte bine construit, metalul combinat cu plasticul şi cu fibra de carbon în însoţitorul perfect pentru orice om care apreciază stilul BlackBerry. Dacă ai iPhone şi-ţi place, probabil că BlackBerry Q10 nu este pentru tine. Dacă ai Android şi te simţi ca acasă pe el, BlackBerry Q10 cel mai probabil nu-ţi va prii. BlackBerry Q10 este pentru aceia care s-au obişnuit atât de mult cu aceste telefoane BlackBerry încât le apreciază pentru că există.

BlackBerry Q10 nu concurează cu Androd, iOS (iPhone) sau Windows Phone 8, sarcina aceasta revine BlackBerry Z10. Acest smartphone este destinat fanilor BlackBerry şi aceştia îl vor aprecia.

L-aş cumpăra?

Dacă ar depinde scrierea textelor mele de tastatura fizică, da. Dacă vreau un telefon cu o baterie foarte bună, dar cu funcţionalităţi de smartphone actual, da, l-aş cumpăra. Prefer însă prea mult Android, pentru uşurinţa cu care distribui ceva şi pentru ecosistemul de aplicaţii, ca să trec la BlackBerry Q10. Poate Z10, dar nu la acesta. Dar, după cum am zis mai sus, nu este pentru mine, este pentru acei oameni care îl aşteptau. Şi da, dacă petreci suficient timp cu el, înveţi să-l transformi într-o unealtă, să nu mai fie un simplu gadget.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Află mai multe despre BlackBerry:

REVIEW BlackBerry Z10 - canadienii au învăţat să facă smartphone-uri bune

BlackBerry Q10, cel mai bun smartphone cu tastatură, disponibil în România şi la Vodafone. Preţul începe de la 99 de euro

Deviza BlackBerry: „Oferă-le ce ai mai bun et impera!“ Prima aplicaţie de pe BlackBerry 10 care ajunge pe Android şi pe iPhone din vară

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite