Wikipedia a pornit „Wiki Loves Monuments”, concursul fotografiilor pentru enciclopedia electronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Wiki Loves Monuments" se va desfăşura pe toată durata lunii septembrie.
„Wiki Loves Monuments" se va desfăşura pe toată durata lunii septembrie.

Wikipedia vrea fotografii noi, iar pentru asta organizează un concurs, „Wiki Loves Monuments 2012”, care se va desfăşura pe toată perioada lunii septembrie. Voluntari din peste 30 de ţări vor trimite imagini cu monumente şi locuri, iar acestea vor fi încărcate sub licenţă gratuită în baza de date a Wikimedia Commons, deţinută de fundaţia Wikimedia care administrează Wikipedia.

Concursul de anul trecut a strâns 5.000 de fotografi din 18 ţări europene şi aceştia au adunat un număr de 168.000 de fotografii. Anul acesta însă concursul va fi deschis, pentru prima dată, şi celor din Statele Unite ale Americii, dar şi ţărilor care nu fac parte din Europa. După ce voluntarii şi-au realizat fotografiile, acestea vor fi judecate, spre finalul lunii octombrie, de către un juriu internaţional, notează „Digital Photography Review”.

Juriul va anunţa cele mai bune zece poze, împreună cu cele mai bune fotografii per total, la începutul lunii decembrie. Fotografiile vor fi judecate după trei criterii: calitatea tehnică, originalitatea şi creativitatea, şi valoarea enciclopedică pentru Wikipedia.

Cel care a lansat concursul în 2010, Lodewijk Gelauff, a spus că deşi sunt foarte multe monumente în lume, de o însemnătate culturală şi istorică mare, nu există prea multe fotografii libere pe Internet pentru a fi folosite. „«Wiki Loves Monuments» este o modalitate foarte bună pentru ca voluntarii din întreaga lume să-şi arate patrimoniul cultural al ţărilor lor, distribuind fotografiile cu ceilalţi oameni din lume prin intermediul Wikipedia”, a mai afirmat Gelauff.

Fotografiile vor fi încărcate în baza de date Wikimedia Commons sub licenţă gratuită, astfel că vor putea fi folosite de oricine, pentru orice scop, atât timp cât este numit autorul. Majoritatea imaginilor vor apărea pe Wikipedia şi vor fi disponibile pentru descărcare gratuită.

Odată cu acest concurs, fundaţia Wikimedia a anunţat că va exista o aplicaţie pentru smartphone-urile cu Android dedicată concursului Wiki Loves Monuments (WLM). Aceasta este disponibilă gratuit şi „wikipidienii” vor putea încărca pozele direct de pe telefoanele lor. Aplicaţia mai oferă însă şi informaţii despre locurile istorice aflate în apropierea utilizatorului şi este disponibilă în mai multe limbi.

România, cu Mănăstirea Chiajna, a fost ţara vedetă din 2011

O fotografie cu Mănăstirea Chiajna, din cartierul Giuleşti-Sârbi, a câştigat anul trecut acest concurs. Autorul ei a fost Mihai Petre. În total au fost alese 12 fotografii câştigătoare, din România, Estonia, Germania, Norvegia, Franţa, Rusia, Austria, Suedia şi Spania.

image

După faza naţională, când se vor alege cele mai bune 10 fotografii, acestea vor fi trimise pentru jurizarea europeană. Juriul naţional este compus din fotografi cu experienţă şi contribuitori Wikipedia. Membrii acestuia sunt Eugen Negrea, vicepreşedinte Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, Mihai Petre (câştigător 2011), membru al asociaţiei „Bucureştiul meu drag” şi Nicu Buculei, contribuitor Wikipedia, colaborator CreativeCommons, membru Asociaţia ProLinux.

Autorul fotografiei câştigătoare din 2012 va primi o bursă pentru o vizită în Hong Kong în august 2013. Acolo va avea loc întâlnirea anuală, Wikimania, a contribuitorilor Wikimedia. Premiile pentru locurile următoare constau în vouchere legate de fotografie cu valori între 50 şi 400 de euro. În plus, primele 13 fotografii vor fi incluse într-un calendar distribuit tuturor organizatorilor, dar vor fi prezentate şi într-o expoziţie. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite