UE: Bibliotecile au voie să digitizeze cărţi fără acordul autorilor
0
Printr-o decizie a unui tribunal din Uniunea Europeană s-a stabilit că, în anumite condiţii, bibliotecile sunt îndreptăţite să digitizeze cărţi.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că bibliotecile au dreptul să digitizeze cărţi şi să le distribuie pe nişte sisteme de lectură din cadrul respectivelor instituţii fără a obţine acordul autorilor sau companiilor care le-au publicat. Decizia ar putea părea un pic ciudată la prima vedere, dar este foarte similară cu ceea ce se petrece, de exemplu, de ani de zile, cu ziarele locale şi naţionale.
Ca fundament, acest deznodământ are la bază o excepţie de la Directiva Drepturilor de Autor din Uniunea Europeană ce vizează reproducerea şi distribuirea de proprietate intelectuală. Atâta timp cât respectivele lucrări digitizate sunt prezente doar pe nişte terminale dedicate sau computere din interiorul bibliotecilor pentru a fi folosite la cercetare sau studiu privat, din câte se pare, nu sunt încălcate drepturile autorilor.
Întreaga dezbatere a pornit de la un proces intentat Universităţii Tehnice din Darmstadt de autorul german Eugen Ulmer, acelaşi individ care probabil va încerca în continuare să obţină reversul acelei decizii a tribunalului. Cea mai importantă notă de subsol a deznodământului este că, sub nici o formă, nu trebuie permis transferul copiilor digitizate pe stick-uri USB şi nici imprimarea uneia sau mai multor pagini. Chiar şi în acele condiţii însă, responsabil de încălcarea drepturilor de autor ar fi considerat individul şi nu instituţia în care a avut loc evenimentul.
Deşi această decizie va fi folosită ca precedent în Uniunea Europeană, pentru finalizarea mult mai rapidă a cazurilor similare, în SUA situaţia nu este la fel de clară. Companii responsabile de publicarea diverselor cărţi continuă să se îmbogăţească atât din comercializarea, cât şi împrumutarea de conţinut editorial digitizat.