Regulile de bun-simţ pe care să le ştii când te conectezi la WiFi gratuit
0Reţelele publice de WiFi sunt o soluţie foarte bună pentru acces la internet, dar sunt, pentru hackeri, şi o cale foarte bună de a-ţi fura datele.
Datele personale de pe telefon, laptop sau tabletă sunt mult mai expuse riscului de a fi atacate pe durata vacanţei de vară, când turiştii în căutare de internet gratuit se conectează frecvent la reţele publice de WiFi. Specialişti în securitate cibernetică ai Bitdefender avertizează că, în ciuda aşteptărilor, conectarea la o reţea de internet controlată de un răufăcător pentru navigarea pe reţele sociale sau verificarea conturilor de email poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitive.
Deşi aeroporturile au proceduri stricte în materie de securitate fizică, există loc pentru îmbunătăţiri ale securităţii informatice, mai ales în cazul reţelelor de internet. Numeroase experimente sociale făcute de experţi în securitate IT demonstrează că pasagerii s-ar conecta la orice reţea care promite internet gratui şi ar accepta integral termenii şi condiţiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai mulţi cad în capcana reţelelor denumite „Free Airport WiFi” sau similar şi conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la reţele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu uşurinţă toate parolele.
În cazul hotelurilor, este important să soliciţi la recepţie datele referitoare la reţeaua de internet: username şi parolă. Frecvent, la hotelurile care oferă internet gratuit, turiştii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet şi caută reţele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranţa că nu sunt parolate. De exemplu, dacă te cazezi la hotel „Central“, numele reţelei hotelului poate fi „Hotel Central WiFi”, în timp ce un atacator te poate păcăli cu o reţea denumită „FREE Hotel Central WiFi”.
Ce să nu faci pe telefon când eşti conectat la WiFi
Dacă foloseşti transportul public (autobuz sau tren), tentaţia de a te conecta la WiFi în gară sau staţia de autobuz te poate expune foarte mult. Mai mult, dacă cineva îţi fură sau îţi găseşte telefonul, este util să poţi bloca accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text. În ultimă instanţă, să ştergi de la distanţă totul. De aceea, protejează-ţi telefonul cu o parolă complexă.
Cafenelele reprezintă pentru mulţi turişti locul ideal unde să verifice peste zi conturile de pe reţele sociale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obişnuiţi să le acceseze. Atacatorii pot crea reţele clonă şi intercepta traficul clienţilor cafenelei, ducând la instalarea de ameninţări informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifică situaţia contului.
În baruri, restaurante sau alte locuri cu reţele nesecurizate, evită să foloseşti servicii bancare online sau să faci cumpărături online cât timp eşti conectat la o reţea publică de WiFi. Dacă este necesar, recomandarea e să foloseşti o soluţie de plăţi online adaptată. Pentru laptopuri, Bitdefender Safepay garantează o conexiune sigură către contul de online banking sau către pagina de plăţi din magazinul online. De asemenea, verifică dacă link-ul paginii pe care o accesezi începe cu https:// şi, în plus, dacă apare pictograma unui lacăt în câmpul unde tastaţi link-ul, ceea ce indică accesul securizat. Pentru terminalele mobile, este recomandată instalarea unei soluţii de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului şi face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori.