Răzbunarea hackerilor: Anonymous atacă site-ul MIT, în memoria lui Aaron Swartz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anonymous a răzbunat simbolic şi a comemorat moartea fondatorului Reddit, pe site-ul MIT
Anonymous a răzbunat simbolic şi a comemorat moartea fondatorului Reddit, pe site-ul MIT

Cea mai populară grupare de „hacktivişti” anonimi a atacat site-ul MIT. Utilizatorii care încercau să acceseze site-ul www.mit.edu ajungeau pe o pagină dedicată lui Adam Swartz, tânărul fondator al site-ului de ştiri sociale Reddit şi inventatorul RSS feed-urilor. Acesta s-a sinucis în urmă cu două zile, cu câteva săptămâni înaintea procesului în care era acuzat de furt de teze academice online.

Tânărul activist fondase, de asemenea, organizaţia „Demand Progress”, care a luptat (şi a câştigat) împotriva introducerii infamului act SOPA, de îngrădire a dreptului la libera circulaţie a informaţiei pe internet.

Anonymous solidarizează cu geniul activist, hacker la rândul lui

Aaron Swartz era o minte sclipitoare şi un hacker excelent, scriu cunoştinţele în memoria lui, în mesajele care au inundat reţelele sociale în ultimele zile. Moartea sa nu a declanşat doar doliul internetului, ci şi furia digitală.

Aceasta s-a concretizat, din partea „hacktiviştilor” grupării Anonymous, în atacul asupra site-ului MIT. Ei au lăsat un mesaj în memoria lui Swartz, în care învinovăţesc acuzarea adusă „puştiului geniu al internetului”. „Indiferent dacă guvernul a contribuit sau nu la sinuciderea lui, acuzarea lui Swartz a fost o eşuare grotescă a sistemului de jutiţie, o umbră distorsionată şi perversă a dreptăţii pe care Aaron a murit apărând-o – eliberarea documentelor ştiinţifice finanţate din bani publici dintr-un sistem care le face innacesibile majorităţii oamenilor care au plătit pentru ele”, îşi începe mesajul Anonymous.

image

Solicitările Grupării Anonymous, după moartea Lui Swartz

Anonymous şi-a exprimat, roşu-pe-negru, dorinţele punctuale în urma tragediei:

·         Moartea lui Swartz ar trebui să stea la baza reformelor în privinţa legislaţiei care stabileşte crimele informatice

·         Tragedia trebuie să stea la baza reformelor legilor referitoare la  drepturile de autori şi propritatea intelectuală

·         Tragedia trebuie să ducă la conştientizarea opresiunii şi a nedreptăţii comise zilnic de anumite persoane şi autorităţi împotriva oricui îndrăzneşte să li se opună; la o mai mare solidaritate

·         Tragedia trebuie să fie urmată de o dedicaţie mai mare în lupta pentru un internet liber şi necosmetizat, necenzurat, accesibil oricui

Concluzia hackerilor este sumbră: „În cele din urmă, nu vom fi judecaţi pentru ceea ce oferim, ci în funcţie de ce păstrăm pentru noi”.

„Aaron, ne va lipsi mult prietenia ta şi ajutorul tău în construirea unei lumi mai bune. Să te odihneşti în pace” Anonymous

Omagiu adus unui hacker activist

 Gestul lui Aaron Swartz de a elibera informaţia, disponibilă iniţial doar utilizatorilor înregistraţi, este similar celui în care un activist pentru drepturile animalelor ar deschide porţile unei grădini zoologice.

Familia Swartz a acuzat sistemul de justiţie pentru tragedia de pe 11 ianuarie, când Aaron s-a sinucis în Brooklyn, New York. Procesul care ar fi trebuit să înceapă în luna februarie îl acuza pe tânăr de descărcarea a peste patru milioane de lucrări academice din arhiva publicaţiei online Jstor, cu scopul de a le oferi online gratuit publicului. Dacă ar fi fost găsit vinovat, el risca pedeapsa de 50 de ani de închisoare şi o amendă de patru milioane de dolari.

Redirecţionarea paginii principale a site-ului MIT către mesajul comemorativ şi de revoltă transmis de Anonymous s-a petrecu la doar câteva ore după ce institutul a anunţat public că a declanşat o investigaţie internă referitoare la implicarea în „cazul” Aaron Swartz.

anonymous mit
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite