Doi giganţi pentru noua viteză a Internetului: IBM şi Google şi-au anunţat planurile pentru tehnologia de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chipul ADC al IBM pentru viteze de până la 400Gbps. FOTO The Inquirer
Chipul ADC al IBM pentru viteze de până la 400Gbps. FOTO The Inquirer

IBM şi Google vor să creeze conexiunile Internetului de mâine. Nu colaborează, dar ceea ce ar urma să producă va fi util tuturor. Totuşi, la cum se prezintă situaţia acum, în câţiva ani am putea avea conexiuni de cel puţin zece ori mai rapide şi nu doar de la astfel de giganţi.

IBM se laudă că, folosind puţină energie electrică, poate atinge viteze de conectare la Internet între 200 şi 400Gbps. Asta înseamnă că ne paşte un Internet de câteva sute de ori mai rapid decât cel mai rapid din prezent, Google Fiber din SUA, scrie The Inquirer. Cercetătorii IBM şi-au prezentat realizarea la o conferinţă de la San Francisco, iar ei o gândesc, în primă fază, pentru schimb de date între centrele de date sub conceptul de „Big Data“. IBM şi-a dezvoltat tehnologia de acum în colaborare cu Universitatea Politehnica din Lausanne, Elveţia.

Conceptul Big Data, despre care se vorbeşte de câţiva ani, presupune că omenirea stochează tot mai multe date, prin Facebook, Google şi alte servicii similare, iar acestea trebuie mutate repede şi eficient între diversele dispozitive unde sunt cerute. Astfel, IBM susţine că prin tehnologia sa un film de două ore, la rezoluţie 4K, poate fi descărcat în doar câteva secunde. Câteva secunde pentru a transfera aproximativ 160GB.

„Pe măsură ce Big Data şi traficul de Internet creşte exponenţial, viitoarele reţele trebuie să suporte rate mai mari de transfer. Pentru a suporta creşterea de trafic, soluţia analogue-to-digital (ADC) ultra rapidă şi cu consum redus de energie electrică va permite egalizarea digitală pe distanţe lungi“, au specificat cercetătorii IBM. Tehnologia convertoarelor ADC presupune că semnalele analogice sunt convertite în digital, estimând combinaţia corectă de 0 şi 1 pentru a reprezenta datele digital. „Spre exemplu, cercetătorii vor folosi sute de mii de ADC-uri pentru a converti în digital semnalele radio în format analog emise de la Big Bang în urmă cu 13 miliarde de ani“.

Dimensiunile chipului de la IBM

image

Planul Google pentru conexiunea de mâine

Potrivit USAToday, Google visează la scară mai mică, vrea să ia Fiber şi să creeze o conexiune cu viteză de 10 ori mai mare. Patrick Pichette, directorul financiar al Google, a spus că ceea ce creează compania sa este conexiunea de nouă generaţie şi este parte a obsesiei companiei pentru viteză. Asta pentru că dacă viteza de conectare e mai mare, oamenii folosesc mai multe servicii, consumă mai mult conţinut, iar asta se poate face prin produsele companiei, fie ele dispozitive cu Android, fie Chrome OS sau Gmail şi YouTube.

„Spre asta se îndreaptă lumea. Se va întâmpla. De ce nu am încerca să oferim asta în următorii trei ani? La asta lucrăm acum. Nu e nevoie să aşteptăm“, a precizat Pichette. Totuşi, pe lângă IBM şi Google, mai sunt şi alte părţi interesate care lucrează independent faţă de aceşti giganţi. Anul trecut, cercetătorii din Marea Britanie au atins viteze de transfer de 10Gbps folosind tehnologia LiFi - transmisiune prin semnale luminoase, nu radio.

Wired scoate în evidenţă însă un alt factor. Google Fiber nu a ajuns să fie o afacere productivă pentru companie, deşi Eric Schmidt, preşedintele Google, susţine altceva. Este, însă, un stimul pentru ceilalţi jucători din industrie, este impulsul de care aveau nevoie ceilalţi furnizori pentru a investi în reţea şi pentru a oferi viteze mai mari. Mai mult, există iniţiativă din partea companiilor mici de a experimenta în acest domeniu şi de a câştiga în faţa marilor jucători prin viteză.

Află mai multe despre Google Fiber: 

Germanii au testat cel mai rapid internet wireless din lume: de 100 de ori mai rapid decât Google Fiber

VIDEO Google şi-a lansat Fiber, propria reţea de Internet

Preşedintele Google crede că toată lumea va fi conectată la Internet în anul 2020

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite