Cum era „internetul“ să fie „catenet“
0În 1974, un inginer francez a creat una dintre primele tehnologii de schimb de pachete, prin care datele erau împărţit în pachete mai mici şi transmise către alt computer.
Louis Pouzin şi-a denumit tehnologia catenet şi reprezintă un precursor al internetului de azi. Pouzin a înregistrat denumirea într-o lucrare denumită „O propunere pentru interconectarea reţelelor de schimb de pachete“, prezentată Universităţii Brunel din Londra.
Pouzin a creat reţeaua de schimb de pachete Cyclades la începutul anilor ’70. Acestea era de tip LAN (n. red. Local Area Network), adică conecta computerele dintr-o zonă restrânsă (casă sau birou).
Reţeaua catenet gândită de Pouzin presupunea legarea acestor reţele într-o „reţea de reţele“, lucru care le-ar fi dat dispozitivelor conectate acces la diverse adrese. Aceasta a fost creată în aceeaşi perioadă ca şi reţeaua Arpanet, prima reţea de schimb de pachete date.
Arpanet a fost prima reţea care a adoptat tehnologiile TCP/IP (n.red. Transmission Control Protocol/Internet Protocol – protocoale care formatează pachetele de date în funcţie de destinaţie şi de modul de transfer), care au devenit parte din structura de bază a internetului modern.
Una dintre problemele catenet era faptul că datele nu ajungea tot timpul în aceeaşi formă în care erau trimise, iar Pouzin nici nu implementase protocoalele TCP/IP. Aceste protocoale le-au înlocuit pe cele folosite în catenet sau Arpanet, deoarece erau mult mai eficiente când venea vorba de transmiterea informaţiei.
Ele au pus bazele internetwork, care prin prescurtare a devenit internet, iar catenetul a dispărut complet.
Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“
