Sfaturi pentru fotografie wildlife: cât de utilă e o cameră compactă superzoom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony HX90 cu zoom 30x.
Sony HX90 cu zoom 30x.

În vara acestui an am avut ocazia să vizitez Parcul Natural Văcăreşti şi să fotografiez folosind un superzoom Sony. Aşa am aflat şi câteva trucuri când vine vorba de fotografia wildlife.

În primăvară, Sony a lansat camera foto compactă HX90 cu senzor de 18 megapixeli şi un zoom optic 30x. Acest superzoom se reflectă într-o distanţă focală cuprinsă între 24 şi 720mm. Aparatul dispune de stabilizare optică pe cinci axe şi de ecran rabatabil. La acea vreme n-a părut exagerat de bun peste altele similare de la Sony sau alţi producători, dar am avut ocazia să-l testez în Parcul Natural Văcăreşti în luna august.

Fotografiile pe care le-am realizat atunci sunt în galeria foto ataşată acestui articol, iar mai jos sunt o listă de sfaturi pentru fotografiile wildlife.

Sfaturi ca să faci poze wildlife mai bune

Pentru a identifica subiectul cu uşurinţă, este indicată folosirea zoom-ului camerei foto la aproximativ jumătate din plaja focală, pentru a beneficia de un unghi mai larg. Odată ce subiectul a fost identificat, te poţi apropia de el folosind zoom-ul la nivelul dorit.

Este recomandată folosirea vizorului electronic în special când lumina naturală e prea puternică pentru a obţine vizibilitate bună în display-ul electronic. Vizorul oferă un plus de acurateţe, luminozitate constantă şi un control mai bun asupra focalizării.

fotografii in parcul natural vacaresti foto razvan baltaretu/adevarul

Ecranul rabatabil se poate dovedi extrem de practic în cazul scenariilor macro în care unghiul de fotografiere nu este cel ideal. Poţi amplasa camera foto la nivelul solului în timp ce ecranul e orientat în sus, spre fotograf, sau poţi fotografia un cuib de păsări aflat la înălţime ridicând camera foto la nivelul cuibului şi înclinând ecranul spre fotograf.

Momentele recomandate pentru a surprinde instantanee spectaculoase de tip wildlife sunt primele ore ale dimineţii şi apusul, datorită luminii naturale şi unghiului la care cade pe subiect. Lumina de la mijlocul zilei poate crea probleme din cauza umbrelor care apar pe subiect, dar şi a intensităţii foarte ridicate care afectează calitatea imaginii.

Totodată, primele ore ale dimineţii şi apusul sunt ideale pentru fotografii de wildlife şi pentru că păsările sunt mai active în aceste perioade, oferindu-le astfel fotografilor o şansă mai mare de a le fotografia decât în timpul amiezelor călduroase, când se adăpostesc la umbră.

fotografii in parcul natural vacaresti foto razvan baltaretu/adevarul

Camerele foto cu stabilizare optică de imagine sunt preferate pentru fotografia wildlife. Fotograful poate obţine rezultate superioare dacă foloseşte puncte de sprijin în momentul stabilizării mecanice, cum ar fi palma sau chiar fruntea. Pentru o şi mai bună stabilizare se poate folosi un monopied sau un trepied. De asemenea, cu cât lungimea focală este mai mare, timpul de expunere ar trebui să fie mai scurt, pentru a se obţine fotografii de calitate superioară.

În cazul fotografiei de wildlife, focalizarea automată este recomandată, deoarece subiectul se află deseori în mişcare iar timpul avut la dispoziţie pentru focalizare este adesea limitat.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite