Revoluţia transportului cu drone: între visul nebun al Amazon şi realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amazon a anunţat că pregăteşte livrările cu drone. Pachete de maximum două kilograme vor fi luate sub minielicoptere autonome şi duse spre clienţi. În următorii cinci ani, problema va fi rezolvate cu pachetele mici, cel puţin asta vrea Amazon şi aşa a promis. Cât de realist e planul şi cât e doar discurs subţire pentru a fi în centrul atenţiei?

Jeff Bezos, şeful Amazon, a anunţat proiectul pentru viitorul comerţului, livrarea prin drone, după ce a promis, în ultimele zile, că va veni cu un serviciu nemaivăzut. Premisele sunt simple: 86% din pachetele livrate de către Amazon cântăresc aproximativ două kilograme, suficient pentru ca o dronă să le care, şi pot fi livrate prin astfel de sisteme în aproximativ 30 de minute pe o rază de 16 kilometri. Programul se numeşte „Amazon Prime Air“.

„Ne place să fim pionieri, să explorăm. (...) Programul va fi pus în practică şi va fi tare interesant“, a spus Jeff Bezos. O replică a venit de la Bill Gates, fondatorul Microsoft, citat de către The Verge. „Produse livrate cu drone? Aş spune că este cel puţin optimist, dacă nu chiar exagerat de optimist, în această privinţă. E frumos, însă, că oamenii au astfel de visuri“, a spus el.

Gates a menţionat că pe lângă cărţi şi produse mici, dronele se vor dovedi utile şi în acţiunile umanitare. „Ar putea transporta provizii oamenilor din locuri greu accesibile. Dronele vor avea un impact mult mai mare în ajutorarea oamenilor decât poate fi prevăzut acum“, a completat acesta.

Transporturi mai ieftine şi eliminarea oamenilor

Dacă ai drone, n-ai oameni. Asta e ideea de bază. Conform Bloomberg Businessweek, Amazon pierde 3,3 miliarde de dolari anual pe transporturi şi angajează 70 de mii de oameni part-time pentru momentele în care are nevoie mai mare, cum ar fi perioada Black Friday. Este perioada în care vinde circa 300 de produse pe secundă. Dacă poate înlocui tot mecanismul livrării produselor mici, de la telefoane la camere foto şi alte gadgeturi sau accesorii, cu drone, câştigul e evident.

Apoi, e vorba de angajaţi. Amazon, ca magazin online, poate vinde foarte multe produse pe secundă, pe oră, pe zi, dar cine le livrează şi administrează? Ai nevoie de oameni şi aceştia vor ajunge să muncească foarte mult şi să fie nemulţumiţi. Există deja rapoarte despre strestul de la Amazon şi muncitori care se plâng de ritmul acestei companii. Dronele pot înlocui foarte mulţi oameni şi spre deosebire de aceştia, dronele nu cer program fix, bonusuri ori salarii, doar energie şi sistem de localizare în spaţiu.

Dronele (şi maşinile autonome) sunt secretul economiei «la comun», în care oamenii nu mai au nimic, ci pot avea cereri pentru produse şi să le obţină instant, iar când au terminat treaba le returnează. Sam Lessin, director de produs la Facebook

Sam Grobart, pentru Bloomberg Businessweek, îşi imaginează altă soartă pentru drone. Pe lângă faptul că vei putea comanda un produs oricând, chiar la 2.00 noaptea şi să-ţi fie livrat, vei putea închiria produse. Vrei un televizor mare pentru un meci? Îţi va fi adus şi apoi va fi ridicat de drone. Vrei un cuptor cu microunde pentru două zile? Va fi livrat. Este un viitor în care nu mai deţii nimic, ci închiriezi când ai nevoie.

„Dronele (şi maşinile autonome) sunt secretul economiei «la comun», în care oamenii nu mai au nimic, ci pot avea cereri pentru produse şi să le obţină instant, iar când au terminat treaba le returnează. Asta va schimba cu adevărat lumea“, a spus Sam Lessin, director de produs la Facebook şi cofondator la serviciul de sharing Drop.io.

Cu sau fără cuvinte mari, sunt inutile dronele?

Marcus Wohlsen scrie pentru Wired despre cum acest sistem de transport prin drone e inutil. Cel puţin în actualii parametri şi în limitele următorilor 5-10 ani. Pleacă de la premisa că dronele despre care vorbeşte Bezos pot călători doar 16 kilometri, dar depozitele Amazon nu sunt atât de apropiate încât să acopere foarte bine zone extinse. Astfel, dacă o dronă ar putea călători 60 de kilometri, ar trebui să meargă cu 120 de kilometri pe oră pentru a se încadra în promisiunea „livrări în 30 de minute“.

image

Dar mai este timpul petrecut de o dronă în depozit, cât primeşte pachetul, iar o dronă cară un singur pachet către un singur om. La polul opus, tradiţional, sunt camioanele de transport care pot avea peste 100 de produse o dată şi, deci, sunt mai eficiente. Totuşi, camioanele de livrări nu duc toate produsele într-un singur loc şi timpul se pierde între adrese.

Cred că Amazon ar putea «învăţa» o dronă să lase un pachet în faţa uşii mele, în loc de a vecinului. Dar curierul ştie deja asta.

Apoi, e vorba de eficienţă, o dronă trebuie „învăţată“ să lase cu precizie un colet, în cazul oamenilor e mai simplu, ştiu adresa şi ştiu cum să-l identifice pe omul care primeşte coletul. „Cred că Amazon ar putea «învăţa» o dronă să lase un pachet în faţa uşii mele, în loc de a vecinului. Dar curierul ştie deja asta“, susţine Wohlsen.

Planul Amazon e mare, cu siguranţă, dar el are două ramuri. Prima e simplă: compania, mai precis Bezos, a vrut să aibă podiumul în buletinele de ştiri şi pe site-urile de ştiri de Cyber Monday, altă sărbătoare consumistă din SUA. A reuşit. Apoi, planul livrării cu drone e frumos, dar util doar pe zone restrânse, când costurile nu sunt mai mari decât livrarea clasică. Amazon se va grăbi să implementeze Prime Air tocmai pentru a fi acolo, pentru a fi prima companie, dar nu vor zbârnâi chiar de mâine drone încărcate cu pachete spre clienţii care stau cu ochii pe ceas pentru a respecta cele 30 de minute.

Haide să discutăm, ne găseşti pe pagina Tech Adevărul de pe Facebook  

Află mai multe despre drone:

Amazon vrea o revoluţie în comerţ: promite drone care să livreze produse în mai puţin de 30 de minute

VIDEO Australienii vor să folosească drone pentru a transporta manuale

Autorităţile judeţene din Galaţi îşi cumpără drone pentru a ţine sub control stările de urgenţă

Priorităţile politicii de apărare a UE: drone, sateliţi, apărare cibernetică

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite