REVIEW Toshiba Satellite P855 - un laptop cu dotări tehnice de vârf pentru o performanţă ridicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
toshiba satellite foto adevarul

Dacă în urmă cu câţiva ani laptopurile nu erau preferate din cauză că nu egalau calculatoarele la dotări şi performanţă, situaţia s-a schimbat în prezent. Toshiba P855 vine cu o mobilare internă de invidiat chiar şi de un PC competitiv, are un preţ pe măsură, dar dispune şi de câteva trucuri şi capabilităţi.

Primul lucru pe care l-am sesizat la acest laptop Toshiba Satellite P855-10Q este greutatea, cântăreşte peste două kilograme şi acest lucru se simte. Apoi, am apreciat designul minimalist, cu cât mai puţine nuanţe de culoare, fapt care îi conferă un aspect premium. Ecranul nu este la înălţimea dotărilor tehice foarte bune. Sunetul este însă de vârf, notebook-ul fiind dotat cu două difuzoare de înaltă calitate.

„Un laptop pentru orice“ este descrierea potrivită pentru acest model. Este pregătit cu precădere pentru partea de multimedia, editare sunet sau video. Plusurile sau minusurile sunt prezentate în review-ul următor.

Hardware

Poate cel mai important aspect, Toshiba P855 are un procesor Intel i7 cu patru nuclee, vârf de gamă al companiei. Acesta e susţinut de memoria RAM care măsoară 8GB şi mai vine cu o placă video Nvidia GeForce GT 630M cu o memorie RAM dedicată de 2GB. Pentru stocare Toshiba livrează un hard disk de 1TB cu o viteză de doar 5.400 rotaţii pe minut şi acesta este primul minus al laptopului.

Ecranul măsoară 15,6 inci la o rezoluţie de 1.366x768 pixeli, iar deasupra acestuia se regăseşte o cameră web de un megapixel. Display-ul nu este dintre cele mai bune, o rezoluţie mai mare ar fi fost binevenită. O surpriză plăcută o constituie cele patru porturi USB 3.0, unitatea de citire şi scriere discuri Blu-Ray - se descurcă şi cu CD-uri sau DVD-uri obişnuite - şi tastatura iluminată. Difuzoarele sunt puternice şi produc un sunet clar, iar calitatea se datorează tehnologiei SRS Premium Sound 3D furnizată de Harman Kardon.

Tot pe partea de conectivitate nu lipsesc suportul pentru WiFi, cel pentru Bluetooth şi portul HDMI. Bateria este de tip litiu-ion cu o autonomie estimată la 5 ore şi jumătate. Pe toată perioada folosirii laptopului n-am reuşit să scot mai mult de 5 ore din baterie cu o utilizare continuă a laptopului şi luminozitatea ţinută sub 50%.

Software

În primul rând, laptopul vine cu Windows 7 în versiunea de 64 biţi. Nu am întâlnit probleme de rulare, nu s-a blocat şi execută destul de repede orice sarcină. Apoi, urmează pleiada de produse software pe care Toshiba le furnizează. Pe listă se regăsesc aplicaţia pentru protecţia hard disk-ului, cea pentru mentenanţa monitorului, cea pentru Blu-Ray şi chiar una dedicată controlării printr-o telecomandă. Este o listă destul de mare, poate fi consultată în galeria foto.

Mai sunt programe ca Skype, eBay, Nero (pentru scriere discuri optice) sau antivirusul McAfee. Toshiba le recomandă, dar unele dintre acestea nu sunt deja instalate, doar disponibile spre instalare, fapt de care va trebui să se ocupe utilizatorul. Mai trebuie menţionat că japonezii pun la dispoziţie şi un magazin online cu aplicaţii.

Design şi ergonomie

Laptopul arată bine, asta e cert. Este un pic prea gros şi prea greu, dar nici comparaţia cu un ultrabook nu ar fi corectă. La exterior, carcasa are o textură specială pentru a nu permite alunecarea laptopului atunci când îl ţii într-o singură mână.

Tastele sunt izolate pe câte o „insulă“ proprie, modă introdusă de Apple şi preluată mai apoi de Lenovo. Este o alegere bună, astfel scrii cu mai puţine greşeli şi cu o viteză mai mare. Iar iluminarea din spate a fiecărei taste este iar un plus. Aceasta este activă doar pe durata folosirii şi poate fi ajustat timpul. Partea de sus a tastaturii găzduieşte o linie de comenzi rapide: luminozitatea ecranului, volumul sunetului, înainte/înapoi şi redare/pauză pentru melodii şi filme, activarea rapidă a WiFi-ului, etc.

Personal, n-am fost mulţumit de aşezarea touchpad-ului. Nu este centrat, ci este la o treime de marginea din stânga. Pentru un dreptaci este incomod să se întindă peste jumătate de laptop pentru a-l controla. Dincolo de acest aspect, reacţionează foarte bine, foarte precis şi suportă multitouch-ul: zoom, derulare (verticală şi orizontală cu două degete), etc. Acesta poate fi şi decuplat, dacă doreşti.

Lângă difuzorul din stânga există un buton pentru consum redus, consum eco. Acesta reduce, conform producătorului, consumul cu până la 25%. Este util mai ales când eşti pe baterie, nu conectat la o priză.

Probleme de funcţionare

Laptopul mi s-a oprit singur în două rânduri. Prima dată îl ţineam pe picioare şi doar navigam pe internet. Se încălzise destul de mult, dar nu cât să fie o situaţie îngrijorătoare. Totuşi, laptopul s-a oprit din senin şi nu a mai pornit decât după ce l-am lăsat cam jumătate de oră. Am pus episodul pe seama bateriei, s-a descărcat mai repede decât a estimat sistemul de operare. A doua oară mi s-a oprit când îl ţineam pe birou şi rulam un program de editare foto. Nu am întâlnit astfel de opriri din senin, când am avut grijă ca gura de ventilaţie să fie complet liberă, însă acest lucru nu înseamnă că e în regulă. Din "lap" şi "top" se înţelege că îl poţi ţine în poală fără probleme. Se pare că doar atât timp cât nu se încălzeşte prea mult.

A doua chestiune a fost cu alimentarea. În timp ce îl foloseam am vrut să-i încarc bateria, doar că nu a pornit de la prima încercare. Am testat mai multe poziţii pentru cablu (deşi e rotund), găseam un punct de echilibru, apoi se întrerupea alimentarea din nou. Problema nu persistă când îi scoţi bateria şi-l foloseşti direct pe energia de la priză. Nici când este lăsat la încărcat nu are probleme.

Preţul laptopul este de peste 4.500 de lei. Vine cu dotări foarte bune, performanţa e ridicată şi din acest punct de vedere merită cumpărat. Se încălzeşte însă destul de repede, iar hard disk-ul nu ţine pasul cu restul componentelor.

toshiba satellite P855-10Q foto adevarul

Merită sau nu achiziţia?

Este un produs dedicat pasionaţilor de jocuri video, dar care vor un echipament portabil, şi celor care desfăşoară proiecte de editare foto, video, sunet. Totuşi, trebuie ţinut cont şi de greutatea în cazul transportului, are peste 2,5 kilograme ceea ce nu-l face cel mai comod de cărat echipament. Se poate folosi ca desktop, iar cu o dock station se elimină şi problema încălzirii. Merită cumpărat în măsura în care faci un pic mai mult decât navigat pe internet.

Laptopul Toshiba Satellite P855-10Q este disponibil la evoMAG la un preţ de 4.600 de lei.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite