REVIEW Dispozitive TP-Link pentru Internet în toată casa, de la nano-router wireless la „internetul la priză“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei „crai“ pentru Internet. FOTO Adevărul
Cei trei „crai“ pentru Internet. FOTO Adevărul

În această primăvară, compania TP-Link a adus în România noi echipamente de reţelistică. Noi am primit spre review trei dispozitive care se pot dovedi eficiente într-o locuinţă. Pe lângă N900, router wireless clasic, a fost pe listă şi TL-WR702N, un router (sau nano router, dacă preferi) portabil.

Sunt unii furnizori de Internet în România care nu-ţi oferă asistenţă atunci când îţi configurezi routerul. În astfel de cazuri, e utilă foaia cu instrucţiuni şi nu prea. M-am uitat peste cele disponibile în cutiile produselor pe care le-am avut şi nu sunt actualizate pentru Windows 8, iar unii paşi i-am găsit inutili sau prea puţin detaliaţi. În cazul în care întâmpini probleme, cel mai bun este un tutorial de pe vreun forum, sunt oameni care au descoperit cum se face încercând.

Că tot am pomenit mai sus „produsele“, să le şi înşir. E vorba de TP-Link N900, router wireless dual-band cu trei antene şi un finisaj lucios cu nuanţă de culoare neagră, TL-WR702N, acel nano-router menţionat mai sus, mic, portabil, colorat în albastru, şi TL-PA4010KIT, o pereche de adaptoare care se folosesc de instalaţia electrică a casei pentru a transmite (şi recepţiona) semnalul.

Routerul cel de toate zilele

N900, cunoscut în versiunea mai lungă de nume drept TL-WDR4900, costă aproximativ 550 de lei la magazinele online, dispune de un port Ethernet (RJ-45) pentru WAN (wide area network) şi de alte patru similare pentru LAN (local are network). Oferă criptare clasică în mai multe standarde şi ar fi recomandat să fixezi o parolă pe el, asta dacă nu vrei să-ţi ospătezi vecinii cu WiFi, sau poţi limita numărul de IP-uri generate, deşi nu e prea eficient aşa.

echipamente retelistica tp-link foto adevarul

Are trei antene externe, două porturi USB, buton pentru a opri sau porni conexiunea wireless, portul pentru alimentare şi câteva LED-uri în caz că vrei să-ţi lumineze ceva camera noaptea. Dincolo de aceste dotări, eu n-am găsit de apreciat designul. Este un plastic lucios negru care atrage tot praful din lume şi toate amprentele (deşi nu ajungi în multe situaţii să-l atingi). Preferam un plastic mat, poate puţin cauciucat, era mult mai potrivit.

Când vine vorba de eficienţa routerului, fără a intra în prea multe detalii de putere sau stabilitate, se poate spune că-şi face treaba bine şi oferă câteva lucruri pe care la alte produse concurente le găseşti abia la un preţ mai mare. Eu l-am comparat cu routerul personal, un D-Link cumpărat în 2011 care dispune de o singură antenă. Nu prea sunt pe aceeaşi balanţă, dar alături de semnalul îmbunătăţit (de ajutor antenele suplimentare) şi viteza este mai mare. Dacă vrei şi mai mult semnal, poţi încerca antene de 9dBm de la TP-Link, în locul celor de 5dBm.

echipamente retelistica tp-link foto adevarul

Setarea routerului a fost destul de uşoară, deşi, cum am spus mai sus, instrucţiunile nu sunt dintre cele mai bune. N-am ajuns să-l supun la testul suprem de performanţă: 4 conexiuni prin cablu şi vreo 3-5 dispozitive wireless, dar legat la un laptop, conectat la o tabletă şi două telefoane şi la un televizor (prin fir) s-a descurcat decent, fără să pice sau să scadă intensitatea semnalului.

Routerul de buzunar

Se numeşte WR702N, este un nano-router şi gândit pentru momentele când vrei ceva de băgat în buzunar, sau bagaj, şi de plecat. Carcasa este tot dintr-un plastic lucios, dar de culoare albastră, dispune de un port Ethernet şi de unul microUSB pentru alimentare. Are şi un buton pentru resetare, dacă vrei să revii la setările din fabrică. De asemenea, criptarea se poate face în standardele WEP (64, 128, 152 biţi) sau WPA şi WPA2. Frecvenţa la care funcţionează este de 2,4GHz.

echipamente retelistica tp-link foto adevarul

WR702N costă aproximativ 100 de lei şi la banii aceştia pot spune că este un hit sau un produs pe care să nu regreţi că l-ai cumpărat. Mi-a plăcut încă de când l-am văzut, în martie, şi nu atât ca produs, ci ca idee: îl iei cu tine, îl alimentezi cu energie şi Internet, şi ţi-ai făcut un hotspot. Numele reţelei şi parola sunt inscripţionate pe carcasa nano-routerului şi semnalul pe care îl scoate are o viteză de până la 150 Mbps.

Are cablu Ethernet în pachet şi cablu de alimentare, dar poate fi conectat şi la laptop sau calculator, pentru când nu ai o priză prin apropiere. Raza de acţiune e destul de mare, faţă de cât mă aşteptam să producă şi raportat la dimensiunile sale, şi l-am testat cu un laptop şi un smartphone, iar viteza nu a fost deloc mică.

Producătorul oferă şi un CD pentru instalarea şi configurarea acestui router, dar se poate şi printr-o adresă IP. O menţiune cu privire la acest gadget ar fi că termenul „portabil“ trebuie luat în seamă drept „uşor de luat cu tine“, deoarece portabil în adevăratul sens al cuvântului nu e, deoarece nu are sursă proprie de alimentare. Devine portabil conectat la laptop, spre exemplu.

Internet la priză

Perechea de adaptoare pe care o pomenea mai sus se numeşte TL-PA4010KIT, costă aproximativ 300 de lei sau mai puţin la magazinele online şi presupune că le conectezi la priză, introduci într-una cablul Ethernet cu Internet şi la capătul celălalt ai semnal. Asta pe circa 300 de metri, cel puţin atât garantează producătorul. Practic, ai două capete ale unui switch, dar un switch care nu îţi încarcă prea mult viaţa şi locuinţa sau biroul.

echipamente retelistica tp-link foto adevarul

Nu sunt prea multe de spus despre acest produs, poate doar că este eficient atât timp cât vrei să îţi distribui conexiunea la Internet între două camere mai îndepărtate şi să nu te mai complici cu cabluri. În testul meu, viteza nu a scăzut, dar nici nu mă pot lăuda că furnizorul de Internet îmi oferă sute de MB pe secundă ca să simt cu adevărat diferenţa. Un detaliu pozitiv de menţionat e că-ţi poţi securiza conexiunea cu o simplă apăsare pe un buton.

Aceste adaptoare mai sunt eficiente şi din punct de vedere al consumului de energie electrică, comparativ cu un switch sau router. Totuşi, marele avantaj pe care îl găsesc este uşurinţa de instalare.

Minusuri

Finisajul carcasei pentru N900

Nano-routerul nu are port USB clasic şi nici alimentare proprie

Documentaţia livrată în pachetele routerelor nu este dintre cele mai bune, instrucţiuni neactualizate

Plusuri

N900 e un router cu un raport preţ-performanţă foarte bun

Nano-routerul este piesa lipsă între laptop şi smartphone/tabletă, când nu ai Internet decât prin fir

Adaptoarele sunt mai uşor de configurat decât un switch, consumă mai puţină energie electrică

Concluzie: să se facă wireless la toate dispozitivele

Routerul clasic, N900, este o alegere foarte bună, când cauţi aşa ceva. Are semnal puternic, viteza este la fel de mare ca la multe alte produse concurente, iar preţul este unul destul de bun. TP-Link pare că a uitat de estetică, de finisajul carcasei, ci s-a concentrat doar să livreze un produs eficient. 

O surpriză plăcută este nano-routerul. În trecut, am tot încercat să fac reţele wireless pornind de la Internet la fir şi un laptop, dar acesta e mult mai rapid, e foarte mic şi furnizează o conexiune wireless bună. Cât despre adaptoare e simplu: le vrei sau nu. E clar ce fac, e clar cum funcţionează, iar beneficiul e că mai reduci din firele de prin casă.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite