Experimentul oraşului inteligent: ce a însemnat pentru Italia construirea unuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, în Italia s-a desfăşurat Expo Milano 2015, iar partea mai interesantă este că întreaga expoziţie a fost gândită ca un oraş în miniatură, dar inteligent. La ce costuri se ridică însă un aşa univers smart?

Cisco este partener pe zona de soluţii de reţea şi IP la Expo Milano 2015, contribuind la organizarea expoziţiei sub forma unui oraş digital inteligent al viitorului. Spaţiul expoziţional se întinde pe o suprafaţă de un kilometru pătrat şi încorporează o serie de sisteme şi servicii specifice oraşelor digitale, de la securitate, la iluminare şi plăţi. Vizitatorii şi expozanţii au astfel posibilitatea de a testa serviciile, având la dispoziţie soluţii digitale inovatoare şi interactive.

Acest oraş la scară redusă deserveşte o populaţie de 200.000 de oameni, la ora de vârf, iar pentru ca aceştia să aibă în permanenţă o conexiune bună la Internet, Cisco a creat o infrastructură de fibră optică şi o reţea WiFi cu 2.700 de puncte de acces. Aceasta este una dintre cele mai complexe reţele WiFi, integrată şi cu reţeaua WiFi publică a oraşului Milano, astfel încât să asigure accesul la servicii atât pentru vizitatori, cât şi pentru rezidenţi.

Infrastructura tehnologia este folosită pentru a gestiona conţinut video, aplicaţii şi soluţii interactive pe 120 de ecrane video şi 20 de panouri electronice de format mare. Cisco Italia a mai furnizat soluţii de semnătură electronică şi managementul comunicării pe toate aceste ecrane, folosind tehnologii testate pe stadioane şi zone de entertainment.

image

Expo Milano 2015 este un model real de creare a unui oraş inteligent, datorită modului în care este conceput şi construit, prin cooperarea tuturor părţilor implicate şi efortului colectiv al mai multor companii care şi-au oferit expertiza. Expo Milano 2015 este deschis între 1 mai şi 31 octombrie 2015 şi poate primi până la 250.000 de vizitatori pe zi, cu un preţ al biletului între câţiva euro şi câteva zeci, în funcţie de pachet. Verificarea se face scanând un cod QR. Sunt prezente 145 de ţări.

Cât de mari sunt infrastructura şi costurile

Când vine vorba de infrastructura de Internet, sunt circa 35.000 de utilizatori pe WiFi în fiecare zi, cu un vârf maxim de circa 58.000. Reţeaua de fire se întinde pe 80 de kilometri şi alimentează 2.000 de puncte de acces interne cu 700 externe, dar şi 1.200 de linii de telefon şi viteza pe uplink este de 10Gbps.

image

Mai sunt 1.000 de puncte de iluminare şi o reţea de 25 de kilometri de cabluri cu o capacitate de 60 megawaţi. Securitatea este asigurată prin 2.000 de camere de supraveghere în interior şi 500 în exterior, iar toate acestea furnizează informaţii într-un centru de control. Sunt 200 de puncte de acces. Investiţia totală în acest Expo Milano 2015 este de aproximativ 3,2 miliarde de dolari, 1,3 miliarde de dolari fiind din partea guvernului italian, 900 de milioane prin bilete şi produse vândute în oraş, iar circa un miliard sunt bani de la ţările care participă.

Investiţia Cisco este de 40 de milioane de dolari, a doua cea mai mare. Câştigul companiei stă în acordurile pe care le încheie cu diverşi parteneri, demonstrându-şi expertiza în domeniu prin implicare la Expo 2015. Estimează că va încheia circa 500 de parteneriate noi, până acum fiind 300 deja. Mai jos sunt detalii despre expoziţie în PDF-ul transmis de Cisco.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite