După ce a inflamat spațiul public, ANPC anunță că „«Puiul vopsit» este o expresie metaforică“. Unde s-a identificat tulpina salmonella

0
Publicat:

După ce Horia Constantinescu, fostul director ANPC, a inflamat spațiul public cu scandalul puilor vopsiți, Paul Anghel, director al Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață din cadrul ANPC, vine cu completări.

Pui galbeni, vopsiți prin hrănire SURSA Facebook Horia Constantinescu
Pui galbeni, vopsiți prin hrănire SURSA Facebook Horia Constantinescu

„În urma discuțiilor și a informațiilor contradictorii apărute în spațiul public, în ultima săptămână, consider că este oportun să aduc clarificări cu privire la subiectele vehiculate în mass media. În legătură cu subiectul generic numit «puiul vopsit» cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică, menită să descrie constanța noastră preocupare legată de informarea completă, corectă și precisă a produselor în general și în cazul de față a celor din carne de pui. În atribuțiile permanente ale instituției noastre se află verificarea conformității produselor care se comercializează în magazine de specialitate , cu normele legale în vigoare“, spune Paul Anghel.

El spune că folosirea în produse a unor aditivi alimentari, omologați de instituțiile de specialitate nu este periculoasă pentru consumator.

Aceia dintre producători care decid să ofere un produs premium, cum ar fi «puiul hrănit cu porumb» folosesc cereale, de exemplu porumb, pentru a obține produse superioare din punct de vedere vizual și calitativ.

Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare, astfel încât este permis să înscrie pe etichete «hrănit cu porumb» doar dacă minim 50% din hrană păsărilor este porumb. Este natural că în condițiile folosirii unei astfel de hrană , carnea și epiderma păsărilor să aibă culoarea galbenă“.

Directorul Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață din cadrul ANPC dezvăluie și faptul că s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia și Ungaria, cât și din România.

Este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din județul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogenă, dar și de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare. Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor“.

Loturile infestate cu salmonella FOTO  ANPC
Loturile infestate cu salmonella FOTO ANPC

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat miercuri că „Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți, împănați cu tulpini de salmonela periculoase”.

Ulterior, a revenit asupra mesajului și a declarat că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înşelătoare“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite