Tineri din Rep. Moldova, trimiși în Turcia pentru a fi instruiți să provoace haos. Grosu: „O grupare criminală”

0
Publicat:

Peste 80 de tineri din Rep. Moldova ar fi fost trimiși în Turcia de partidul pro-rus Șor pentru a fi instruiți, iar la revenirea acasă să destabilizeze protestele. Președintele Parlamentului susține că acțiunile fac parte din planurile Kremlinului privind organizarea loviturii de stat. 

Grosu s-a expus în cazul tinerilor instruiți în tehnici de destabilizare a protestelor. FOTO: Arhivă
Grosu s-a expus în cazul tinerilor instruiți în tehnici de destabilizare a protestelor. FOTO: Arhivă

Fiindu-i solicitată opinia referitor la faptul că partidul Șor ar fi transportat în mod organizat peste 80 de tineri din diferite regiuni ale țării în Turcia, pentru a învăța tehnici de destabilizare a manifestațiilor, Igor Grosu a declarat că acțiunile sunt parte a scenariului Federației Ruse și aplicat prin intermediul politicienilor corupți din Republica Moldova, între care Ilan Șor care se ascunde de justiția de acasă în Israel. 

,,Face parte din arsenalul lor. Încercarea de a avea, de a găsi masa critică, de tineri, sportivi sau nu pentru a provoca aceste tulburări. Nu le va ieși lor, bineînțeles, structurile noastre de forță de securitate, de ordine publică cunosc acest lucru. O să anticipăm, slava Domnului, avem prieteni care ne ajută și ne vor ajuta în continuare pentru a nu permite acestor indivizi, bandiți certați cu legea care trebuie să ajungă în fața instanței să scape de justiție. Scopul lor nu este de a face lucrurile frumoase. În primul rând, să scape de justiție și doi să fure mai departe. Și din păcate, Kremlinul a mizat întotdeauna în Republica Moldova pe politicieni corupți. De ce pe politicieni corupți? Pentru că aceștia sunt vulnerabili. Ei își vând și mama, și țara, și tot”, a declarat Igor Grosu pentru postul public de radio din țara vecină.

De ce au fost trimiși organizat în Turcia?

Tinerii ar fi fost trimiși în Turcia pentru două scopuri, adică instruiri, dar și să aducă bani pentru organizarea protestelor. Acțiuni care sunt cunoscute și dejucate de structurile din țara vecină, inclusiv de Serviciul de Informații și Securitate, mai spune președintele Parlamentului. 

,,Sunt arsenalul lor, instrumentele lor. Vine să confirme încă o dată ceea ce a fost anunțat acum câteva săptămâni în urmă că există astfel de planuri. Noi, slava Domnului, le-am aflat la timp și le-am dejucat. Este un parteneriat între politicieni corupți din Republica Moldova, o grupare criminală organizată sub paravanul acestui partid Șor cu liderul lor fugar și Kremlinul. Iată, această alianță între ei, care nu le place și nu pot accepta că noi am decis să devenim parte a unei lumi civilizate, să fim parte a Uniunii Europene. Nu le plac schimbările care se produc în Republica Moldova”, a menționat șeful Legislativului. 

Poziția partidului pro-rus Șor

Luni, tinerii care ar fi fost în stațiunea Belek din Turcia, au revenit pe cale aeriană în Republica Moldova. Tot în ziua dată, reprezentanții partidului pro-rus Șor au reacționat, reiterând că vor organiza în continuare proteste. 

,,Formațiunea noastră reiterează intenția de a organiza și participa, în continuare, la acțiuni în masă, pentru a apăra interesele cetățenilor Republicii Moldova. Denunțăm în mod categoric orice acțiune violentă și cerem regimului, dar și presei controlate politic, să nu asocieze Partidul „ȘOR” cu scenarii de destabilizare, în care există doar interesul PAS, pentru a se menține prin forță la conducerea statului”, au menționat aceștia. 

Caz investigat de SIS

Angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cercetează cazul,  evitând să ofere la această etapă amănunte. 

,,Serviciul de Informații si Securitate, în scopul protecției securității naționale și a ordinii constituționale, verifică informația cu privire la mai multe grupuri de cetățeni ai RM care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele țării în vederea acumulării unor deprinderi de organizate a dezordinilor in masa si a altor acțiuni radicale menite sa destabilizeze situația internă din Republica Moldova”, au punctat cei de la SIS.

Protestele antiguvernamentale au fost reluate la Chișinău, după ce președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat în țara vecină și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu "scenariul ucrainean".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite