Brazilia: Susţinătorii fostului preşedinte Bolsonaro au pătruns cu forţa în Congres, Palatul prezidenţial şi Curtea Supremă | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro au invadat duminică principalele instituţii ale puterii din Brasilia, Congresul, Curtea Supremă şi Palatul prezidenţial, provocând numeroase pagube, conform imaginilor care circulă pe reţelele sociale, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. Comunitatea internațională a reacționat prompt în susținerea președintelui brazilian în funcție.

UPDATE 00.55 Procurorul general brazilian cere investigarea revoltelor din Capitală

Procurorul general brazilian Augusto Aras a cerut Parchetului Districtului Federal al Capitalei să inițieze o anchetă penală cu privire la revoltele din Brasilia, a anunțat de instituția într-un comunicat publicat duminică.

Procurorul general a cerut <...> să înceapă imediat urmărirea penală a celor responsabili de revolte și a instruit <...> să furnizeze înregistrări video și fotografii care să ajute la identificarea infractorilor”, se arată în document. Susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro s-au ciocnit cu poliția mai devreme în capitală și au intrat forțat în Congresul Național (Parlament) și în alte sedii ale unor instituții guvernamentale. Puținii agenți de pază ai obiectivelor goale într-o zi nelucrătoare nu au putut respinge pe protestatarii care nu au recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din octombrie.

UPDATE 00.54 Poliția a eliberat clădirile ocupate de protestatari în capitala Braziliei

Unitățile de poliție din capitala braziliană, Brasilia, au reușit duminică să-i forțeze pe protestatari să iasă din clădirile guvernamentale pe care le ocupaseră, a scris ziarul O Globo. Potrivit acestuia, „poliția a preluat controlul asupra clădirilor instituțiilor publice”. Manifestanții dintre susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro au intrat anterior în Congresul Național (Parlamentul), Curtea Supremă Federală și Palatul Planalto, care este reședința de lucru a șefului statului. Puținii de la acea vreme paznicii ai obiectelor care erau goale într-o zi nelucrătoare nu au putut respinge mulțimea. Nu s-au raportat până acum posibile decese.

UPDATE 00.25 Cel puţin 150 de partizani ai fostului preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au fost arestaţi după invadarea şi jefuirea principalelor locuri ale puterii braziliene, duminică, la Brasilia, potrivit mai multor media, notează AFP, citat de Agerpres.

Imagini transmise de postul CNN Brazilia i-au arătat pe bolsonarişti îmbrăcaţi în galben şi verde coborând în şir indian, cu mâinile la spate, de pe rampa Palatului Prezidenţial Planalto, flancaţi de poliţie. În alte imagini, s-a putut vedea un autobuz plin de manifestanţi arestaţi plecând în direcţia unei secţii de poliţie.

Poliţia ataşată Senatului a anunţat că au arestat 30 de persoane în Cameră, unul din locurile puterii luate cu asalt de bolsonarişti, ca şi Camera Deputaţilor învecinată, Palatul Prezidenţial şi Curtea Supremă.

La căderea nopţii în capitala Braziliei, forţele de ordine păreau să recapete treptat controlul asupra situaţiei, tunurile cu apă ţinând la distanţă manifestanţii, chiar dacă zeci de manifestanţi rămăseseră pe loc, iar situaţia era confuză.

UPDATE 00.05 Poliția din capitala Braziliei a eliberat reședința de lucru a șefului statului

Unitățile de control a revoltelor ale poliției militare și un batalion al gărzii prezidențiale din capitala Braziliei au împins duminică protestatarii departe de Palatul Planalto, reședința de lucru a șefului statului. Acest lucru a fost raportat de agenția de știri de stat Agencia Brasil .

Bombele fumigene și grenadele cu gaze lacrimogene sunt folosite pentru a dispersa susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro. Forțele de securitate recâștigă treptat controlul asupra clădirilor vandalizate ale Curții Supreme Federale și ale Parlamentului. Datele oficiale despre morți sau răniți nu au fost încă făcute publice.

Mai devreme, pe 8 ianuarie, manifestanții s-au ciocnit cu poliția în Brasilia și au pătruns în clădirile Congresului Național și în alte structuri guvernamentale. Puținii agenți de pază ai obiectivelor goale într-o zi nelucrătoare nu au putut respinge protestatarii care nu au recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din octombrie. Potrivit estimărilor aproximative, aproximativ 5 mii de oameni sunt implicați în revolte.

UPDATE 23.54 Poliția braziliană aruncă grenade asurzitoare asupra protestatarilor dintr-un elicopter. 

Un elicopter al poliției militare a Districtului Federal al Braziliei aruncă grenade asurzitoare și grenade ce produc flashuri orbitoare, precum și grenade lacrimogene asupra protestatarilor din Brasilia, a transmis duminică de către agenția de stat Agencia Brasil. Potrivit acesteia, batalionul de gardă prezidențial al Gărzii Naționale și unitățile armatei au ajuns deja la palatul prezidențial, unde au pătruns anterior susținătorii fostului șef al statului, Jair Bolsonaro, care cereau revizuirea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Treptat, militarii și oamenii legii recâștigă controlul asupra clădirilor vandalizate ale Curții Supreme Federale și ale Parlamentului.

UPDATE 23.43 Președintele cubanez condamnă revoltele din capitala Braziliei

Cuba condamnă revoltele antiguvernamentale care au început duminică în capitala Braziliei, a anunțat pe Twitter președintele statului insular Miguel Diaz-Canel.

Condamnăm cu fermitate acțiunile violente și antidemocratice care au loc în Brazilia pentru a provoca haos și a sfida voința poporului, care a fost exprimată în alegerea președintelui [Luis Inácio] Lula [da Silva]”, se arată în postare. „Ne exprimăm sprijinul și solidaritatea deplină față de președintele Lula și guvernul său”.

UPDATE 23.39 Maduro condamnă atacurile asupra instituțiilor statului din Brazilia

Președintele venezuelean Nicolás Maduro a condamnat atacurile asupra instituțiilor statului din Brazilia, numindu-i neofasciști pe susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro implicați în ele.

Respingem categoric violența generată de grupările neofasciste ale lui Bolsonaro care atacă instituțiile democratice din Brazilia. Oferium sprijinul nostru pentru președintele Luiz Inácio Lula da Silva și pentru poporul brazilian care trebuie să se mobilizeze în apărarea păcii și a președintelui său”, a scris el pe Twitter duminică.

UPDATE 23.34 Președintele Ecuadorului numește tulburările din Brazilia o lipsă de respect pentru democrație

Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a condamnat duminică tulburările din capitala Braziliei, considerând-o lipsă de respect față de democrație. „Condamn lipsa de respect și vandalismul instituțiilor democratice din Brazilia, deoarece acestea reprezintă un atac la adresa ordinii democratice și a siguranței cetățenilor”, a scris el pe Twitter.

Ministerul bolivian de Externe a vorbit și el în sprijinul președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. „Condamnăm actele de violență care au avut loc în ultimele ore împotriva instituțiilor democratice din Brazilia și reiterăm sprijinul nostru pentru poporul frate din Brazilia și pentru președintele său ales democratic Lula da Silva”, a spus agenția într-un comunicat postat pe Twitter.

UPDATE 23.33 Secretarul general al OEA spune că tulburările din Brazilia sunt „fasciste”

Secretarul general al Organizației Statelor Americane, Luis Almagro, a condamnat duminică atacurile susținătorilor fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro asupra instituțiilor statului și i-a numitpe aceștia  „fasciști”. „Condamnăm atacul asupra instituțiilor statului din Brasilia, care este un act condamnabil și un atac direct la democrație. Aceste acte sunt de nescuzat și fasciste", a scris el pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 23.31 Secretarul de stat al SUA condamnă revoltele din capitala Braziliei.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a condamnat demonstrațiile antiguvernamentale care au început duminică în capitala Braziliei și a cerut încetarea imediată a acestora. „Condamnăm atacurile de astăzi asupra Președinției Braziliei, Congresului [Național] și Curții Supreme Federale. Folosirea violenței pentru a ataca instituțiile democratice este întotdeauna inacceptabilă. Ne alăturăm președintelui brazilian Luis Inacio Lula da Silva pentru a cere oprirea imediată. aceste activități”, a scris el pe Twitter duminică.

UPDATE 23.28 Președintele argentinian îndeamnă comunitatea internațională să condamne tulburările din Brazilia.

Președintele argentinian Alberto Fernandez a cerut duminică comunității internaționale să condamne revoltele începute de susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro în capitala Braziliei. „Cei care încearcă să ignore voința majorității și să încalce democrația merită nu numai răspundere în fața legii, ci și condamnarea absolută din partea comunității internaționale”, a scris el pe Twitter. Fernandez și-a exprimat, de asemenea, „sprijinul necondiționat” pentru președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva în legătură cu „tentativa de lovitură de stat cu care s-a confruntat”. „În calitate de președinte al CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibe) și Mercosur (Piața comună sud-americană) îi avertizez pe membrii [aceste asociații] asupra necesității de a se uni împotriva acestei poziții antidemocratice inacceptabile care încearcă să se stabilească în Brazilia”, a adăugat liderul argentinian.

UPDATE 23.25 Președintele Braziliei ține o întrunire de urgență în legătură cu tulburările din capitala țării Brasilia.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva ține în prezent o întrunire de urgență cu miniștrii, în legătură cu revoltele din capitală, transmite CNN Brazilia. Potrivit postului TV, șeful statului, care face acum o călătorie de lucru în statul Sao Paulo, a fost nevoit să amâne continuarea vizitei de evaluare a pagubelor cauzate de o serie de fenomene naturale în orașul Araraquara și discută despre situația din Brasilia cu membri ai cabinetului în clădirea prefecturii locale.

UPDATE 23.18 Președintele Columbiei a numit evenimentele din Brazilia o lovitură a fascismului împotriva democrației.

Președintele columbian Gustavo Petro a cerut duminică o reuniune urgentă a Organizației Statelor Americane (OEA) în legătură cu evenimentele din Brazilia, pe care le-a numit o lovitură a fascismului împotriva democrației.

Îmi exprim deplina solidaritate cu președintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva și cu poporul Braziliei. Fascismul a decis să lovească. Dreapta nu poate adera la pactul de non-violență", a scris el pe Twitter. „A sosit timpul pentru o reuniune urgentă a OEA, dacă organizația dorește să rămână o instituție viabilă”, a adăugat liderul columbian.

UPDATE 23.15 Ministrul argentinian de externe a numit evenimentele din Brazilia o tentativă de lovitură de stat a dreptei. 

Ministrul argentinian de externe Santiago Cafiero a numit duminică acțiunile susținătorilor fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro, care au confiscat clădirile guvernamentale din Brasilia, o tentativă de lovitură de stat.

În legătură cu acțiunile puciștilor de dreapta, ne exprimăm solidaritatea cu președintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva și sprijinim democrația braziliană”, a scris el pe Twitter.

Duminică mai devreme, Globu TV a raportat că susținătorii lui Bolsonaro s-au ciocnit cu poliția în capitala țării și au intrat în Congresul Național (parlamentul țării) și în alte instituții guvernamentale. 

UPDATE 23.05 Borrell a numit confiscarea clădirilor guvernamentale din Brazilia o „ocupație ilegală” și l-a susținut pe președintele Lulu da Silva.

Uniunea Europeană condamnă confiscarea de către protestatari a sediilor parlamentului și al altor instituții guvernamentale din Brazilia și își exprimă sprijinul deplin pentru președintele țării ales în mod legitim, Luis Inacio Lula da Silva, au scris duminică pe Twitter șeful Consiliului European, Charles Michel, și șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell. „Sunt șocat de actele de violență și de ocuparea ilegală a cartierului guvernamental din Brazilia de către extremiști agresivi. Sprijin deplin pentru președintele Lula da Silva și guvernul său", a spus Borrell. 

„Condamnarea mea absolută a atacului asupra instituțiilor democratice din Brazilia. Sprijin deplin pentru președintele da Silva, ales legal de milioane de brazilieni prin alegeri libere și corecte", a spus la rândul său Michel.

Declarații similare au făcut și liderii celorlalte instituții ale comunității: șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 23.00 Președintele Braziliei a declarat stare de urgență în capitală până la sfârșitul lunii din cauza tulburărilor

UPDATE 22.57 Lula da Silva a promis că îi va pedepsi pe vandalii implicați în revoltele din capitala Braziliei.  

ȘTIRE INIȚIALĂ Susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro protestează împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut.

"Această tentativă absurdă de a impune voinţa prin forţă nu va avea câştig de cauză", a avertizat noul ministru al justiţiei, Flavo Dino, pe Twitter. "Vor veni întăriri", a adăugat el.

Potrivit Reuters, Luiz Inacio Lula Silva se află în prezent într-o călătorie oficială în statul Sao Paulo.  

Susţinătorii radicali ai lui Bolsonaro au luat cu asalt forţele de securitate, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Lula, a cărui victorie în faţa lui Bolsonaro nu au acceptat-o.

În imaginile impresionante, care reamintesc de asaltul asupra Capitoliului în SUA, poate fi văzută o veritabilă maree umană de manifestanţi îmbrăcaţi în galben şi verde care iau cu asalt instituţiile puterii din Brasilia.

Zona din apropierea Pieţei celor trei puteri - unde se află Palatul prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul - a fost totuşi izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să rupă cordonul de securitate.

Jair Bolsonaro, care nu l-a felicitat niciodată pe Lula pentru alegerea sa, a părăsit Brazilia cu două zile înainte de finalul mandatului său şi se află în Florida, în SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite