Extraterestrul Vettel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco după o cursă dominată de haos. Acest ultim succes al lui Sebastian Vettel pare de domeniul fantasticului.

Strategia celor de la Red Bull Racing a fost una riscantă, însă s-a mulat perfect pe caracteristicile circuitului de la Monaco, acolo unde zonele de depăşire sunt puţine şi, aşa cum s-a văzut şi în această cursă haotică, extrem de riscante.

Cu 20 de tururi înainte de final mirarea creştea din ce în ce mai mult la boxele echipelor Ferrari şi McLaren dar şi în cockpiturile monoposturilor pilotate de Fernando Alonso şi Jenson Button. Ambii rulau, în această ordine, în spatele liderului Sebastian Vettel. La un moment dat Button n-a mai rezistat şi a întrebat la boxe: „Vettel are de gând să mai oprească?". N-avea cum să-i vadă ridicând din umeri pe inginerii săi, dar a auzit mesajul: „Nu suntem siguri".

Accidente în lanţ

Ei bine, Vettel a reuşit să ruleze nu mai puţin de 56 de tururi pe acelaşi set de pneuri „super-soft", protejându-le aproape incredibil, în condiţiile în care a fost presat constant din spate de adversari. Stilul de pilotaj al germanului, fără frânări bruşte, dar cu ieşiri din viraje care îi lăsau la câteva lungimi de maşină pe urmăritori i-a dat şansa să rămână în frunte, după ce pierduse iniţial şefia la primul schimb. Atunci o bâlbâială la boxe, cu o husă de pneu încăpăţânată l-a făcut să cedeze primul loc în faţa lui Button. Care însă a mai oprit de două ori, neputându-şi imagina probabil că cei de la Red Bull vor adopta o asemenea strategie.

Dincolo de lupta la vârf, podiumul fiind destul de clar după jumătatea cursei, haosul a domnit la Monaco. Şase abandonuri s-au adăugat la cel al lui Perez, care se afla deja la spital după incidentul din calificări. L-a urmat, din păcate, Petrov, implicat, alături de Hamilton, Alguersuari şi Sutil într-un adevărat carnagiu care a întrerupt cursa o jumătate de oră în turul 73. Petrov a scăpat însă doar cu răni uşoare, iar reluarea, pentru ultimele cinci tururi nu a adus nimic nou la conducere.

Doar a mai adăugat o victimă, pe Maldonado, abandon în urma unui acorşaj cu Hamilton. Britanicul a avut un weekend de coşmar, penalizat de două ori în cursă, după ce fusese retrogradat şi pe grila de start. Pilotul McLaren a fost principal vinovat pentru abandonul lui Massa din turul 33, care a dus la o primă intrare sa safety-car-ului în acest sezon. 

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite