„Stejarii“ au dormit în ghete
0Cu un joc crispat, România a făcut doar egal (21-21) la Soci. Georgia şi Rusia merg la Cupa Mondială din 2011!Naţionala noastră poate prinde locul 3 în Cupa Europeană a Naţiunilor şi „barajul“ pentru Rugby World Cup dacă învinge Georgia, Spania şi Portugalia.
„Suntem în progres!", acesta a fost mesajul repetat, obsesiv de foştii conducători ai rugby-ului românesc atunci când s-au referit la naţionala mare. Iar reperele lor n-au fost victoriile cu Franţa, Scoţia, Ţara Galilor şi Italia, de la mijlocul secolului trecut, ci acel 0-134 cu Anglia, rezultat cusut însă cu... aţă albă (unii jucători au fost pietoni în acel meci).
„Progresul" se vede astăzi cu ochiul liber. În faţa selecţionatei „urşilor" (acest mamifer este simbolul fostei URSS, iar acum al ruşilor), naţionala avea nevoie de o victorie la cel puţin zece puncte diferenţă pentru a rămâne în cursa pentru calificarea directă la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, de anul viitor.
Nu s-a obţinut decât un egal (21-21), însă după un joc mediocru. Crispaţi, întrecându-se în erori, românii i-au făcut din nou mari pe mai puţin titraţii lor adversari. Aşa cum s-a tot întâmplat din 2003 încoace.
În ultimele minute s-a jucat cu piciorul!
Cu excepţia perioadei de debut (Vlaicu a pus trei puncte pe tabelă), „stejarii" au fost conduşi în permanenţă (3-5, 3-18), eseurile primite de ei evidenţiind din nou că nu mai au multe legături cu rugby-ul mare. Uluitor a fost că marile gafe le-au comis jucătorii veniţi din Franţa.
Şuturi prin care mingea ajungea în braţele adversarilor (a fost şi un „balon mort", dintr-o penalitate!), pase greşite sau înainte, margini pierdute pe repunerea noastră, placaje de jos, toate acestea au devenit elemente predominante în jocul României.
La „plus" putem trece doar acţiunile prin care Botezatu şi Dimofte au marcat eseuri, primul după o acţiune pe treisferturi, celălalt după un mol rulant ca pe vremea în care Mircea Paraschiv era antrenor al naţionalei.
Pe final, la 21-21, am avut o nouă pildă a haosului din jocul „stejarilor". În loc să păstreze balonul, pentru a încerca să-l ducă între buturile adverse şi a câştiga, cum fac naţiunile majore în astfel de momente, ai noştri l-au trimis la bătaie cu piciorul!? Şi fără folos. De partea cealaltă, ruşii au încercat să joace, dovedind că ei sunt, cu adevărat, în progres.
Portugalia e favorită la locul 3
În urma rezultatelor de sâmbătă - Rusia - România 21-21, Germania - Portugalia 0-69 şi Georgia - Spania 17-9 - s-au limpezit apele în divizia a doua a Turneului celor 6 Naţiuni. Visul naţionalei noastre de a câştiga periodic, la 50-60 de puncte, în faţa echipelor din eşalonul secund, vis pe care îl avea acum un deceniu, s-a spulberat.
Georgia şi Rusia s-au calificat direct la Cupa Mondială, iar Portugalia are prima şansă să termine pe locul 3 în Cupa Europeană a Naţiunilor şi să dispute barajul pentru Rugby World Cup.
Programul o avantajează. România trebuie să câştige tot, adică cu Georgia (13 martie) şi cu Spania (27 martie), la Bucureşti, dar mai ales la Lisabona, în 20 martie, pentru a prinde recalificările. Nu imposibil, dar dificil de atins acest obiectiv cu un joc precum cel din Rusia.
Cupa Europeană a Naţiunilor
ETAPA A 8-A
Rusia - ROMÂNIA 21-21
Georgia - Spania 17-9
Germania - Portugalia 0-69
Clasament
1. Georgia 8 7 1 0 288-110 23p
2. Rusia 8 6 1 1 235-128 21p
3. Portugalia 8 4 1 3 213-114 17p
4. ROMÂNIA 7 3 1 3 192-114 14p
5. Spania 7 1 0 6 114-214 9p
6. Germania 8 0 0 8 30-392 8p
Meciuri de disputat:
Sâmbătă, 13 martie
ROMÂNIA - Georgia
Spania - Portugalia
Rusia - Germania
Sâmbătă, 20 martie
Portugalia - ROMÂNIA
Georgia - Rusia
Germania - Spania
Sâmbătă, 27 martie
ROMÂNIA - Spania